За съжаление заради стреса, в който живеем у нас все повече се проявяват необясними заболявания, които обаче имат като първопричина хормоналните нарушения. А този дисбаланс доста често се дължи на скрити или явни дисфункции в работата на щитовидната жлеза.

Според премълчаната статистика този проблем се е превърнал почти в епидемия, за което никой почти не говори. След себе си обаче това води до редица проблеми като кисти, миоми, наднормено тегло, инфаркти, инсулти,автоимунни заболявания като Хашимото, дори онкологични проблеми. Според едно от обясненията причината за масовото разстройство на хормоните се дължи на стреса, в който вече четвърт век живее българинът заради крадливата ни и уродлива политическа класа. Към това се наслагват и последствията от Чернобилската авария-друга скрита причина за хормоналните нарушения. Макар и да не се признава официално радиоактивните елементи атакуват именно щитовидната жлеза. Тук ще споменем, че според алтернативното тълкувание нейното име произлиза именно от щит, т.е. пазител на тялото. У нас ежегодно заболяванията растат, а възрастта на засегнатите слиза дори под 32-30 години, като болшинството са жени.

Под адамовата ябълка

Щитовидната жлеза всъщност е едва 15 грама. Тя се намира под адамовата ябълка и според аюрведични знания играе ролята на бушон, който поема ударите, идващи от външната среда под формата на стрес или отрови. Премълчаните истини, чувството за безсилие, опита да се контролират емоции, подтискането на човека също води до увреди в тази част на тялото, показват апокрифните знания.

На физическо ниво щитовидната жлеза е толкова важна, защото макар и малка по размер отговаря за правилния умствен и физически растеж и развитие на човешкия индивид. Но в един момент прегаря и излиза от строя. Това създава доста проблеми, защото жлезата контролира дейността и на голяма част от метаболитните процеси. Тя е направо един диригенти, който контролира работата на целия организъм, но вместо палка използва сигнали под формата на хормони (хормонални импулси). Как става това?

Тя изработва тиреоидните хормони-тироксин (Т4), трийодтиронин (Т3) и калцитонин (отговарящ за калция и нервите). Нейното нарушаване може да предизвика по-високо кръвно налягане, наднормено тегло, увреждане на сърцето, бъбрците, отключване на автоимунни заболявания (като синдром на Хашимото, Базедова болест), както и появата на депресия.

Виж Органичен Селен за щитовидна жлеза, умствен и физически тонус!

[product id="" sku="1371"]

Цинк и Селен

Третият фактор, за увреждане на Щитовидната жлеза, който трябва да споменем е е възрастта. Т.е. с годините диригента на нашия организъм по една или друга причина започва да излиза от строя. Тук диетолозите препоръчват консумацията на хранителни добавки и продукти съдържащи Цинк и селен. Те помагат при понижена функция на щитовидната жлеза.

При намалено отделяне на хормона (хипотиреоидизъм) следват затлъстяване и чувство на студ т.е. лоша циркулация на енергията на кръвта, окапване на коса, чупливост на ноктите. Всичко това се дължи на недостатъчното производство на хормоните на щитовидната жлеза Т3 и Т4, което е пряко следствие от понижена функция на този орган.

При другият вариант на заболяването се наблюдава засилено отделяне на хормона на тази жлеза. То има обратният ефект пренавива биологичния ни механизъм и се наблюдава ускорен пулс, атаки и сърцебиене (Базедова болест), често запек, нарушения в съня, необяснимо отслабване.

Чисто дисфункцията на Щитовидната се съпътства от промяна на нейната структура – тя нараства, образуват се възли, туморни образования.

Какво може да помогне

Най-добре е всичко да е хармония. При хипотиреоидизъм се препоръчва консумацията на морски продукти, водораслите и морската сол. Те съдържат йод, който е необходим на човека за синтеза на хормоните на щитовидната жлеза Т3 и Т4. Червеното цвекло също помага за този процес. Морските водорасли (ламинария) също е считат за ненадминат хармонизатор на щитовидните функции. Те могат да се употребяват самостоятелно или да използват сушени или смлени на прах.

Рецепти с тиква и восък

От пантеона на древните лечителски практики до нас е достигнала една рецепта. Тя гласи следното:

Настъргват се 2 супени лъжици Тиква, към нея се прибавя 1 ч. л. Мед и накрая се добавят 2 капки йодова тинктура. Така получената смес се разбърква, а после се разстила върху марля. С нея се прави компрес на щитовидната жлеза, като тази процедура се прави около 2 месеца.

При възли на щитовидната жлеза старите знахари препоръчват още прием на мед със смляно ленено семе.

Читател на Лечители.бг, пък, който навремето е ходил при билкарят Дончо Тонев разказа, че той му е предписал да приема по 25 капки от прополисова тинктура три пъти на ден. Преди това посветеният мъж го е посъветва да си направи профилактични компреси от настъргана тиква. Трябвало да се избере да е доста жълта на цвят. Компресите се налагат 3-4 пъти на де в продължение на 33 дни. Така щитовидната жлеза сама се изчиствала от малките възелчета.

Лечители.бг, Последвайте ни във Фейсбук

Най-полезните продукти за ЗДРАВЕ и КРАСОТА:

Последвайте ни във Фейсбук

Последвайте ни във Фейсбук!

[product_categories number="7"]