Ако светът открие лекарство против рака, това ще бъде събитие, излизащо извън мащабите за новина. И може да не се случи скоро. В същото време обаче на пазара започнаха да се появяват препарати, които удължават живота в ремисия с години, макар и да не лекуват. Последно британски учени се похвалиха с подобна имунотерапия. Един от пръвопроходците в този тип терапия обаче е българин. Това е проф. Спартак Хаджиев. На база неговото откритие днес у нас има препарат, който доказано удължава живота на някои от болните с поне две десетилетия.

„Лекарства, които да прогонят напълно рака, няма. Нашата ваксина обаче удължава живота в ремисия до 20-25 г. Имаме пациенти, преживели пълноценно цялото това време, които накрая починаха от друго“, разказва доц. д-р Нася Хаджиева. В основата на ценното откритие лежат проучвания на баща й – проф. Спартак Хаджиев, посветил около 50 г. от живота си на това, да открие ваксина против най-страшното заболяване. Работата му днес наследяват и продължават дъщерята Нася и внукът – доц. д-р Михаил Петров.

Нашествениците

„Онова, което откри баща ми е как да се стимулира имунната система сама да се справи с раковите клетки на даден орган. т.е. туморни образование без рак на кръвта. На prof.Spartak_Hadjievпрактика „учи“ организма на нещо, което той е забравил по време на боледуването – да разпознава своето от чуждото“, разказва доц. Хаджиева. Нейният баща успява да надхитри рака, използвайки фактът че клетките му, за да се развиват обикновено, те се заселват на онези места в организма ни, където има богати източници на хранителни вещества. Проф. Хаджиев инжектира микроби, които обаче имат същия инстинкт за оцеляване. и обикнове се заселват близо до рака, за да се хранят. С годините имунната система е изоставила рака от контрол, и не го разпознава като агресор. Така,  когато тялото започва да припознава чуждото като свое, раковите клетки започват да растат. Когато обаче до него има микроб имунната система разпознава микроба за вредител и насочва силите си срещу него. Така на практика се оказва, че и раковите клетки се повлияват и биват мощно атакувани. Ако може да се сравни ефекта на ваксината, то тя действа като ракетите с лазерно насочване.

Микробите са лазера, който маркира целта, защото иначе бомбите на имунната система стрелят насляпо.

Като резултат дори малки количества от ваксината помагат на организма да се „ориентира“ в ситуацията и да се справи с клетките нашественици.

„Още през 50-те години баща ми започва своите изследвания на базата на данни от Пастьоровия институт, че онкоболните се повлияват много добре от БЦЖ-ваксината, поставяна на хората с туберкулоза“, разказва лекарката.

kletkaНейният баща установил, че освен на туберколозата, ваксината с деактивираните туберколозни бактерии имала порaзителен ефект върху туморите. Той нарича този неподозиран тогава ефект- „Фактор H96″. Така повече от 50 години Проф. Спартак Хаджиев изследва взаимодействието на туберкулозните бактерии (Mycobacterium tuberculosis) с раковите клетки при хора със злокачествени заболявания. Той се опитва да пивиши фактора H96 т.е. да направи така, че повече хора с онкологичен проблем да бъдат повлияни от противотуберколозната ваксина.

Изследванията му преминават през различни етапи, докато около 70-те години той създава първата наша ваксина, която бори успешно туморите. Впоследствие дъщерята и синът я модифицират. „По света има и други ваксини срещу рак, но уникалното при нашата е, че тя се състои от клетъчен и безклетъчен компонент. Това го няма другаде. Необходими са съвсем малки количества от лекарството, за да подейства“, разказва лекарката.

Ваксината

KatrapsСамата ваксина се нарича „Катрапс“ и е безплатна. Поставят се две инжекции -два пъти годишни. Поставя подобно на манту, което се прави на бебетата. Тя действа при всички видове рак и на всички етапи от заболяването. Естествено, както при всяка болест, колкото по-рано отиде пациентът, толкова по-големи са шансовете лекарството да му подейства благотворно. „Важното е да се знае, че това не е алтернативна медицина. Лекарството може да се прилага в комбинация с други видове терапия. Ние винаги съветваме пациентите първо да преминат етапите на лечение, предписани им от лекар, и едва тогава да се обърнат към нас“, казва доц. Хаджиева. Ако се налагат операция, химио- или лъчетерапия, пациентът първо трябва да измине „пътечката“, начертана му от онколога, и едва тогава да си постави ваксината. Така на практика тя става част от имунотерапията.
Ако обаче поради възраст, съпътстващи заболявания или някаква друга причина болният не може да се подложи на операция, има вариант да започне и направо с ваксината. В момента тя се поставя в кабинетите на Хаджиеви в София и Пловдив. „Водим статистика на това колко души са минали през тях – до момента са малко повече от 10 000. С някои вече не поддържаме връзка, защото са минали пет и повече години, други се обаждат редовно или се връщат. Познаваме всичките си болни лично“, разказва лекарката.

Скрит отпор

Още докато се борели да регистрират европатента, към тях се обърнали най-различни чужди клиники, които искат да внедрят ваксината и да я прилагат при своите онкоболни. Сред тях има болници от Гърция, Хърватска и няколко германски клиники. Сега вече бг откритието може свободна да бъде пуснато в употреба по целия свят. Всъщност битката за европейски патент стартира още преди десетина години. Срещу българското изобретения има скирт отпор от лобитата на западната фармацевтична индустрия. „За пръв път подадохме документи през 2003 г. Наложи се на няколко пъти да модифицираме лекарството и да прилагаме нова и нова документация. Онова, което всъщност Европа ни противопостави като вече съществуващ медикамент, бе всъщност откритието на баща ми от 70-те години“, разкрива парадоксите неговата дъщеря. Така се наложило да се борят срещу по-ранни модификации на собственото си лекарство, преди да се сдобият със запазената марка на научния си труд.

Елена Томанова,

Лечители.бг