Летните реклами на алкохолни, безалкохолни и енергийни напитки създават погрешна представа, че в тях се крие спасението от жегите. Истината обаче е малко по-различна. Не случайно арабите не близват алкохол и предпочитат напитките топли…

Истината е, че с температурите над 30 градуса шега на бива. Те създават сериозен риск от топлинен удар, както и от влошаване на здравето на хронично болни хора. Освен на слънце, влизането в нагрят от жегата автомобил също крие голяма опасност от колабиране. Медици коментираха пред Лечители.бг, че кърмачетата и децата до 4-годишна възраст и възрастните над 65-годишна възраст са особено уязвими към жегите, защото се адаптират към топлината по-бавно от другите хора. 

Hot_beduin

Ето няколко съвета как да се предпазим от прегряване, колабиране или не дай си Боже топлинен удар.

  1. Не случайно шейховете ходят в леки, светло оцветени дрехи, а на главите си имат широки шапки. Според законите на топлопроводимостта, обратно – черните и тъмни дрехи не отразяват слънчевите лъчи, поради което слънчевата радиация се акумулира в дрехите. Така температурата на тялото се повишава в рамките на 5 минути с над 30 %.

  2. Пийте поне по 8 чаши вода като допълнителни течности, но не от хладилник. Не случайно дори шейховте пият топли напитки в най-горещите дни. Причината е, че ако погълнем ледена вода, то тялото започва да изразходва енергия, за да затопли течността до температурата на кръвната плазма, която е 36,5 градуса. При това се наблюдава обилно потене и нова порция дехидратация.

На работа или зад волана без потене в жегите

  1. По времето на жегата се случва друг коварен и невидим процес, наречен нарушаване на електролитния баланс. Преведено на общодостъпен език това ще рече, че при процеса на потене от организма ни се изхвърля ударни дози сол и микроелементи. Това пречи за правилното протичане на метаболитните и обменни процеси, води до понижаване на кръвното налягане, а това води след себе си и други неприятни последствия като замаяност, умора, световъртеж. За да възстановим електролитния баланс при излагане на слънце може да се използва един египетски трик. Пие се по половин чаена лъжичка сол, разтворена в 200 мл вода. Това ни връща на себе си така да се каже и ни прави адекватни въпреки високите температури. Тук хипертониците обаче да внимават, тъй като прекомерната употреба на сол, пък ще повиши тяхното кръвно.

  2. Хубаво е при продължително излагане на слънце при посещението в двете нули да наблюдаваме цвета на урината си. По-тъмната урина е знак за дехидратация. Не забравяйте да пиете достатъчно течности, за да поддържате много светла урина.

  3. Голям мит, създават и от рекламите е, че след изпиването на една ледено студена бира или безалкохолна напитка човек живва, така да се каже, и побеждава жегата. Точно обратното! Изследванията показват, че категорично трябва да се избягват течности, съдържащи кофеин или алкохол. Те деактивират топлинните щитове на организма, защото създават допълнителна работа на черен дроб, сърце и бъбреци при това в критичен за организма ни момент. В резултат се наблюдава диуретичен ефект – изхвърляне на течности, полезни вещества като минерали, соли, витамини, което обезсилва организма и го прави неспособно да се справи с пълзящата топлинна вълна.

  4. Често през лятото ни се налага да влезем в нагряд от жегата автомобил. Вътре обаче може да се получи топлинен шок, защото температурата достига и над 40-50 градуса. Това е особено опасно за всички. Тук може да помогне лесен японски трик за предварително смъкване на градусите.Опитът показва, че ако отворите един от прозорците и след това започнете да отваряте и затваряне срещуположната врата (като другите прозорци са затворени), то температурата в купето пада с цели 10 градуса в рамките на 30 секунди. Упражнението макар и комично на пръв поглед може да се окаже животоспасяващо особено за кърмачетата и децата до 4-годишна възраст, както и възрастните хора над 65-годишна възраст. Те са особено уязвими, защото се адаптират към топлината по-бавно от другите хора.Ето и другите най-рискови групи в летните жеги:хора със сърдечни, белодробни или бъбречни заболявания, затлъстяване или наднормено тегло, високо кръвно налягане, диабет, психични заболявания, сърповидно-клетъчни белези, алкохолизъм, слънчево изгаряне и всякакви състояния, причиняващи повишена температура. Виолета Ранкова,

Лечители.бг, Последвайте ни във Фейсбук!

Най-полезните продукти за Здраве и Красота от природата: