Пости е имало от незапомнени и най- древни времена. Постите не са измислени от християнството, а са продължение на древни практики в областта на духа. Разликата между християнския пост и постите в останалите религии, е че в евангелския християнски пост се предшества и мотивира от предстоящо изпитание по примера на Спасителя и апостолите. Постите в другите религии  се състоят в едно въздържание с цел себеизпитание и самовглъбяване, но не с цел промяна на себе си и света. В религиозния мироглед на тези духовни  практики човекът се разглежда като част от материята. Той е обречен от кармата си, която съвпада със понятието съдба, и  е предопределен да бъде това, което е, казва отец Михаил.

Започнаха Богородичните пости,

съобщиха от Светия синод на Българската православна църква. Постът, посветен на Майката Божия, започва на 1 август и продължава 2 седмици, до 15 август.

В София ще бъдат отслужени последованията на Богородичния молебен канон,съобщава standartnews.com. Предвидени са да се изпълняват според църковнобогослужебния устав в края на делничните вечерни през Богородичния пост. Вечерните богослужения ще бъдат предстоявани от Негово Преосвещенство Браницки Епископ Григорий – викарий на Софийския митрополит. В съслужение с архиерея в богослужбите ще вземат участие столични свещеници. Вечерта се отслужва Вечерня с Молебен канон на Пресвета Богородица. През първите дни на поста Молебният канон се отслужва във всички храмове на Българската православна църква на 3 и 4 август.

 

Според канона на древната тибетска медицина,

описан в „Чжуд-Ши“, през този сезон „лъчите на слънцето могат да обезпокоят тялото и да доведат до натрупването на жлъчка, която през есента ще се раздвижи. За да бъде усмирена, яж сладко, горчиво и стипчиво…“

В края на лятото обикновено времето е сухо и горещо. Това е най-благоприятното условие за възбуждане на жизнения принцип „Жлъчка“.  Постът през това време на годината позволява на организма да се освободи от шлаките, които са се образували от храната и от горещия, сух климат. По този начин профилактично се предотвратяват различни жлъчни разстройства, които иначе биха могли да настъпят през есента, когато функцията на черния дроб е най-слаба и се подтиска от неблагоприятните климатични условия.

Особено трябва да помислят за Богородичните пости хората, които са предразположени или вече имат различни жлъчни разстройства.

 

„… Прочее, внимавайте над себе си, да не би сърцата ви да бъдат отегчавани с преядане, пиянство и житейски грижи, и да ви застигне оня ден  внезапно защото той ще настъпи като примка върху всички живеещи по цялото земно лице; „….. и тъй, бъдете будни във всяко време и се молете, за да можете избягна всичко онова, което     има да стане, и да се изправите пред Сина Човечески.“ / Лука 21:34 – 36 /.

 

За разлика от разнообразните диети, които обикновено се стремим да спазваме, за да постигнем някаква полза за тялото, чрез поста вярващите  се стремят да прочистят не само тялото, но и душата си.

Постите имат своите предимства, които са на психологическо и на физиологично ниво.  Затова във всички времена постите са били духовни упражнения, с които различните религии предоставят на своите последователи различни възможности, които се свеждат до една цел – да се постигне самоконтрол и да се следва пътя на духа.