Бум на дископатиите отчитат родните специалисти в края на февруари. Невролозите все по-често назначават скенер, вместо масовото използване на стандартни рентгенови снимки, защото пациентите им били със сковаващи болки в кръста. Физиотерапевтите също са натоварени, тъй като тези болки се повлияват най-добре от масажи.

Дископатиите не обичат влажното време и течението в офиса, категорични са специалистите. Според тях по-високият брой пациенти през последните дни се дължи на факта, че заради затоплянето на времето мнозина държат прозорците отворени. Те смятат, че чрез проветряването ще избегнат прехвърлянето на грипни вируси от човек на човек, но не осъзнават, че течението ще засили болките им в кръста, раменете и шията. Валежите допълнително влошавали оплакванията, защото тези болежки не обичали влагата.

 

Sirius-D -Регенерираща хранителна добавка при дископатии

В почти всички големи болници в столицата е имало поне по 5-ма чакащи за консултация със специалист. Само през спешните кабинети на „Пирогов“ от началото на седмицата са минали 15-20 пациенти. От друго голямо лечебно заведение в столицата – „Токуда“, уточняват, че не приемат за болнично лечение хора с такива оплаквания, но са консултирали минимум 10-ина души през последните дни, показва в справката си „Всеки ден“.

„В основата на тези заболявания са дегенеративните процеси в човешкото тяло, който за съжаление съпътстват остаряването. Факт е обаче, че няма човек, който поне веднъж в живота да не се е оплаквал от болки в кръста. А влажното и променящо се време определено отключва тези оплаквания“, коментира д-р Асен Джеров от ортопедичната болница в Горна баня.
По правило дисковата херния засяга по-често хората в напредналата възраст, но напоследък тенденцията у нас е да поваля на легло и млади хора. В класическия случай водното съдържание в дисковете намалява, мускулните влакна отслабват и функциите им на амортисьори отслабват, коментират темата и физиотерапевтите, които също са доста натоварени в този период на годината. Те препоръчват на хората да избягват прекомерното натоварване и резките движения, за да не стигат до болницата.

Лечители.Бг припомня, че понякога продължителните болки може да са сигнал за начален стадии на ревматоиден артрит. Симптомите му вече се наблюдават и при млади хора, но минава доста време, докато заболяването се диагностицира. За това търсенето на ревматолог в случая е задължително. Иначе при болки в кръста най-често се предписва инжектиране епидермално на кортикостороид и 10-12 процедури нагревки.

Лечители.БГ