Шест оцветители и консерванти в храните увреждат ДНК-то и са потенциални причинители на рак, доказаха категорично учени от Българската академия на науките, пише 24 часа, цитиран от Offnews. Опасните „Е-та“, както се обозначават по етикетите, се съдържат в консерви, меса, колбаси, оцветени сладкиши и дори в кафето.

 

Експериментите са проведени в Лабораторията по молекулярна генетика в Института по молекулярна биология на БАН под ръководството на доц. Георги Милошев.

 

Учените са стигнали до резултати за 14 Е-та. Шест от тях са най-добре проучени и заключенията вече са отразени в публикации в авторитетни международни научни списания. Изследването е финансирано с 8200 лв. от Националния фонд „Научни изследвания“ към МОН.

 

Ето кои са 6-те опасни съставки и къде се срещат най-често:

 

Е250 (натриев нитрит) – консервант в месни продукти;

 

Кофеин (като добавка) – има го в чая, кафето, млечния шоколад;

 

Е132 (индиго кармин) – оцветител със син цвят за пюрета, конфитюри, дъвки;

 

Е127 (еритрозин) – оцветител в дъвки, бонбони, конфитюри, сосове;

 

Е143 (Фаст грийн) – оцветител в плодови сокове, десерти, конфитюри;

 

4-ААР (4-аминоантипирин) – ползва се във фармацията, а аналгетично, антипиретично и противовъзпалитено действие.

 

Изследваните Е-та увреждат ДНК и в концентрации от 10 до 1000 пъти по-ниски от допустимите, са установили още учените.

 

Lechiteli.bg