Изключителен мед от глухарче правят хората в Троянския балкан. Рецептата обаче не български патент , а е привнесена отвън преди много години. Някои казват, че е тракийска. Други я приписват на немски войници, които я показали на местен билкар. Каквато и да е истината, то медът от глухарче е полезен за повишаване на имунитета. Приема се и за вталяване, прочистване на холестеролни плаки, пречистване на кръвта.

Дозата е по чаена лъжичка сутрин на гладно и вечер. 

Варианти: Рецептата има различни варианти с варене и без варене. Вторият се счита за малко по-полезен, но пък се разваля по-бързо. При него след като се клокне сместа за 10 мин се прецежда и не се слага отново на огъня. Оригиналната рецепта обаче е с двустепенна обработка за извличане на скритие в растението активни вещества.

1 доза излиза около 1 бурканче. Необходими са:

4-5 пълни шепи цветове от глухарче

1 л студена вода

1 кг нерафинирана захар

1/2 лимон

Sirius-D -БЪЛГАРСКО ОТКРИТИЕ РЕГЕНЕРИРА И ПОДМЛАДЯВА ТЯЛОТО

2 . В друг рецептурник се използват 400 броя цветове от глухарче.

Те се измиват под течаща студена вода, след което се заливат с 2 литра студена вода. Измивате 2 кг лимони. Както са с корите, Gluhar4eлимоните се нарязват на кубчета или шайбички. Слагат се при цветовете и се затоплят бавно на огъня. Щом кипнат се варят около 15-20 минути (някои варят и 10 мин.). После се махат от огъня и стоят под похлупак да престоят 12 часа. После течността се прецежда през тензух, а цветовете глухарче и парчетата лимон се изстискат внимателно.
Сега идва времето за добавката на захарта. Правилото е – на всеки литър от течността се прибавя по 1 кг захар – (бяла или кафява).

Така приготвена сместа се поставя на огъня без похлупак да ври на много слаб огън, като през цялото време се разбърква с дървена лъжица, докато стигне необходимата гъстота. По време на самото варене се образува пяна, която е добре да се обере с дървената лъжица. Вари се до желаната гъстота, може да е и като сироп. Ако искате констистенцията на мед, то правилото е следното -

Щом капка от меда, бъде пусната в чаша студена вода, падне на дъното и при леко разбъркване се разтвори, значи е готов и може да се махне от котлона. Разлива се в бурканчета и се държи на хладно. Да ви е сладко за здраве!

Lechiteli.bg