Мечтата ми е да доживея момента, в който ще бъде срамно да си болен, защото това показва дълбоко вътрешно несъвършенство в твоята нагласа.  Наднорменото тегло е несъвършенство на мисленето, каквото е всяко заболяване.  Това са думи на най-известната инструкторка по йога в Пловдив – Лана. „Аз съм най-негъвкавият човек на света”. Това го казва жена, която, докато гледаш как се гъне, си мислиш, че всеки момент ще се върже на панделка. Куп хора със завидна двигателна подготовка не биха и помислили да изпълнят правените от нея пози. А тя ги изпълнява с лекота, въпреки че е родена с недоразвита тазобедрена става и по всичко е изглеждало, че ще куца цял живот.

40 години по-късно вместо болна и нещастна, тя е здрава, красива и щастлива и учи много хора как да станат такива. Защото е Лана! Украинката е може би най-успешният инструктор по йога в Пловдив. Обичат я, защото преподава умението да победиш себе си, но не на теория, а след като сама го е сторила, пише в. “Преса”. Когато след раждането й се установява, че тя е дете с увреждане, на което трябва да бъдат направени поне 4 тежки операции без гаранция за успех, майка й, шампионка на Украйна по спортна гимнастика, вдига ръце и с Пана се заема баба й. Започва да я учи на йога – упражнения, дихателни практики и всичко това, когато момиченцето е само на 4 годинки.

„Първият ми спомен е от аулата в ортопедията на Харковския медицински университет. Сложиха ме на една голяма маса и баба ми ме накара да покажа какво правим на тренировките“, разказва Лана. Постигнатото е медицински феномен, тя не само ходи без никакви затруднения, а показва упражнения, с които не биха се справили и напълно здрави деца. Вероятно резултатите от практикуването на йога са били демонстрирани в тесен кръг, защото по това време в Съветския съюз от източна философия се интересуват много хора, но за това не се говори на глас.

„Израснала съм с предупреждението да не казвам „йога“, да не произнасям и дума на санскрит и да внимавам да се не издам с някой жест”, споделя Лана.

Става инструктор по йога на 12 г. – най-напред на самата себе си, защото правенето на упражненията й е много трудно. „Бях много послушно дете и изпълнявах всички инструкции, които ми дават, но позите до една ме затрудняваха страшно. Казват, че децата са много гъвкави, но за мен това не важеше. И когато се записах да тренирам художествена гимнастика и видях какво грозно пате съм в сравнение с другите момичета, започнах да измислям мои си начини да постигам нещата. Впоследствие разбрах, че всъщност съставям методика за хора с някакви ограничения, как да ги улесня“, обяснява Лана. Години по-късно сключва брак в България с мъж, който не практикува йога, но се интересува от философия, ражда се синът им, който вече е на 16 години, спортува и, разбира се, е йогин.

Лана е първата, която събира хора да практикуват йога в зала. Преди това в Пловдив са се упражнявали в апартаменти.  „Има практики , които се нуждаят от пространство. При моя учител в Украйна се събирахме по 150 души, гледката е потресаваща. Мечтая си да видя 120 мои ученици, застанали в стойка глава. Засега това правят само пет-шест“,  казва с усмивка Лана.

Не се сърди, че хората често гледат на йогата само като на гимнастика. “Трябва малко  да отслабна, я да се запиша на йога – приемам тази гледна точка на хората, защото в един момент рано или късно дори и тези, дошли от суета или мода, ще започнат да откриват, че йога е и други неща“, твърди инструкторката. Йога е преди всичко начин да овладееш своята вътрешна сила и после с нейна помощ да се справиш с всеки проблем.

„Наднорменото тегло например е несъвършенство на мисленето, каквото е всяко заболяване. Мечтата ми е да доживея момента, в който ще бъде срамно да си болен, защото това показва дълбоко вътрешно несъвършенство в твоята нагласа“, доверява учителката по йога. Тя допълва, че малка част от своята енергия човек набавя с храна, друга също малка част възстановява със сън, останалото може да постигне с енергийни практики.Нейният начин е йога, но вариант са и бойните изкуства.

„Човек трябва сам да реши, защото има хиляди причини да не го направиш и само една – да го направиш. Съществува противоречие – за да развиеш личната си вътрешна сила, ти трябва личната ти вътрешна сила, затова се прави капка по капка, милиметър по милиметър“, обяснява Лана. И когато човек започне да напредва, остава само да разбере, че нищо не му се случва, без да го е предизвикал и без да му е било нужно да го преживее. Ако веднъж приеме това мислене, никога няма да се чувства нещастен. И ще стане щастлив, когато опознае себе си дотолкова, че да може да се определи с една-две думи.

„Аз например съм учител-ученик и не се знае коя част е водеща. Учейки другите, аз също научавам повече. Пълноценна съм, защото се уча и защото мога да предам своите знания на хора, които просто ме намират, защото имат нужда точно от моя начин на преподаване“, обобщава Лана. Тя мрази състезанията и е убедена, че единствената надпревара, която си заслужава, е със самия себе си. Затова не спира да се състезава със себе и да печели, тренирайки и учейки се всеки ден. Често казва, че ще живее до 108 години и някой ден просто няма да се събуди. А учениците й могат да бъдат спокойни – през следващите 50 г. Лана обещава да е в залата винаги, когато имат нужда от нея.

Лечители.бг