Отдавна се говори, че за да поддържаме оптимално тегло, има значение не само какво, но и кога ядем. В определени часове от деня тялото ни усвоява по-добре храната. Хората зависят от вътрешния си часовник в по-голяма степен, отколкото се предполага. Светлината и тъмнината, хормони, свързани с обмяната влияят върху начина, по който организмът ни възприема храната. Германски диетолози прeдставят теориите си пред в. „Ди Велт“.

Да закусваме ли или не?

Сутрешната храна се преработва по-бързо от вечерята. Затова е по-добре да хапваме по-обилно в ранните часове на деня, отколкото след работа. Какво точно съдържа закуската е въпрос от второстепенно значение, обяснява д-р Андреас Пфайфер, ръководител на Медицинската клиника по ендокринология и обмяна на веществата в „Шарите“, Берлин. Ханс Хаунер, директор на Института по медицина на храненето, смята, че е спорно дали трябва да се яде много. „По-скоро човек трябва да съблюдава индивидуалните си предпочитания.“

Опитайте най-мощния извлек за имунитет – три вида Ехинацея + Бъзак

troina-echinacea

Вредно ли е, ако ядем основно вечер?

Ако се съобразяваме основно с обмяната на веществата, трябва да ядем по-големите количества храна сутрин и на обяд. Тези правила обаче влизат в противоречие с трудовия делник на мнозина, за които основното хранене е вечер. Няма смисъл да им се забранява вечерята, казва Хаунер. Няма смисъл да се изпада в крайности и да се налагат строги забрани, коментира и диетологът Зилке Лихтенщайн. Ако наложите на някого забрана да яде след 18 ч., той ще започне да похапва още в 17 ч., дори без да е гладен, за да не огладнява по-късно. Така смисълът се губи, смятат двамата диетолози.
Всички диетолози са единодушни, че прекалено честото похапване между основните хранения е проблем

Много хора са склонни да ядат 8-10 пъти дневно. Когато прекалено често приемаме храна, не се изразходват запасите в клетките, обяснява д-р Пфайфер. Проучвания показват, че по-честото хранене води в крайна

Регуриране при хормонални нарушения, обмяна на веществата (при кисти, миома)

Zlaten_korenсметка до увеличаване на общия брой калории. Особено след вечерята трябва да се въздържаме от дояждане с различни изкушения, съветва диетологът.
Човешкото тяло по принцип не е устроено за често и редовно хранене.

Твърдите часове за хранене

са постижения на съвременния начин на живот. Имаме нужда от фази на гладуване, стига те да не водят до крайности и дефицити на важни вещества, казва д-р Пфайфер. Гладът не е нещо, за което трябва да реагираме незабавно, допълва Лихтенщайн. В повечето случаи е добре да си наложим въздържание с мисълта, че по-късно ще си позволим да хапнем нещо наистина вкусно и хубаво, вместо на мига да погълнем каквото имаме подръка. Последвайте ни във Фейсбук!

Лечители.бг

Споделете статията с приятелите си: