Woman Holding a Mug with a Handkerchief to Her Nose

Г

рипът отново чука на вратата, а българинът отново не сме подготвени за битката с агресорите от микрокосмоса. Температура, загуба на глас са някои от симптомите на нашественика. Ваксините също не помагат. Въпреки че доброволното „боцкане“ с препарати е издигнато в култ, хората все по-често се оплакват от неговата неефективност.

Дежурен е коментарът, който може да се види в здравни и конспиративни форум – „откакто се ваксинирах, нито един вирус не ме подмина“.

Причината за това неведнъж са обяснявали родни учени, сред които и членове и консултанти на АЗА (Асоциация Здравна Алтернатива). Те казват така – ваксините намаляват имунитета на организма, подвеждайки го да се бори с виртуални агресори. И когато дойде истинският враг от север, например (било то грип или друго заболяване), всички сили на нашия биоенергиен компютър са строени на южната граница, но оказва се по фалшива тревога. Ваксините са идеални за трупане на пари от големите корпорации, но в крайна сметка тялото ни остава незащитено и дори отслабено. Така то лесно пада в плен на микрокосмоса, който също както човека се бори за място под слънцето.


Често сме споменавали тук за ефективни билкови рецепти за повишаване на нашите сили по природосъобразен начин. Поредният, който българите тепърва преоткриват, е едно растение, което на Изток използват от хилядолетиея. Идва от страната на алтернативната медицина Китай. На вкус наподобява нашенските чушка и шипка, а името му е лиций (познат като годжи бери на Запад).

В древните хроники се споменава, че всяка сутрин императорът взимал по 10 броя от вълшебните плодчета.

Вечер преди да се оттегли в покоите си, придворните знахари му давали още точно десет плодчета, за мъжка потентност и сила. Според легендите най-силните войни в Китай взимали всеки ден по 30 плодчета. Най-големите дълголетници, пък в Хималаите доживявали до 300 години благодарение на аления плод, криещ тайната на вечната младост. Едва днес науката проглежда за енергийния код, който се крие в това растение. Едно е безспорно, то повишава и заздравява по чудодеен начин имунната система на човека. Но къде се крие тайната на императорската мощ, стаена в тези дребни алену плодчера?

Момиче от китайската провинция по време да беридбата да чудодейния плод, чийто аналог е нашата шипка

Момиче от китайската провинция по време да беритбата на чудодейния плод, чийто аналог е нашата шипка

В химичния състав на плода личат 8 жизненоважни аминокиселини (общият им брой е 18), както и редица жизненоважни микроелементи – фосфор, цинк, калций, желязо, мед, калий, магнезий, натрий и селен. От гледна точка на витамините годжи бери съчетава витамини B1, B2, B6, A, E, C. Според последните проучвания количествата витамин C в лиция са приблизително 500 пъти повече от тези в портокалите. А това превръща плодчето в световен шампион по витамин C (може би наравно с чушката). Регулярната консумация на лиций премахва умората, безсънието, спомага работата на черния дроб, като го предпазва от затлъстяване.

Благоприятният ефект при различните проблеми на хранителния тракт го прави често препоръчвана храна от гастроендокринолозите. Също така годжи бери активно участва при борба с диабета, хипертонията, алергичните реакции и астмата, болки в очите, ушите, замайване, липса на енергия.

Императорската храна съдържа и удари дози бетакаротин. Той присъства в храни с оранжево-червен цвят като тиква, моркови и сьомга. Бетакаротинът е основен елемент в синтеза на мастноразтворимия витамин А, който има отношение към нормалното развитие на организма, доброто зрение, клетъчната структура, здравето на костите, зъбите и кожата.
Някои търсят формулата на чудното растение в самото му название. Лиций на български се асоциира с лице, което подсказва и неговото влияние върху кожата. Той е източник и на омега-3 и омега-6 мастни киселини. Полизахаридите, пък повишават усвояването на минерали, регулират нивото на глюкоза в кръвта и понижават нивото на PH.

По този начин се получава антистареещият ефект и се редуцира рискът от рак.

Според старата китайска медицина лицият способства обогатяването на ИН . Тази енергия в човешкия организъм отговаря за потенциалната сила, която човек трупа преди битка. Тя захранва и плътните органи в тялото, като бял и черен дроб, бъбреци, мозък.

От Любомир Старидолски,

Лечители.бг