Студеното време у нас отново накара нослетата на малки и големи да потекат. Но според руската машина за човешко закаляване Елена Фокина, ние сами сме си виновни , защото децата от малки трябва да се закаляват. „Да му сложиш шапка и шал на детето при малко по-силен вятър е престъпление“, казва скандалната руска педагожка.

Тя е автор на екстремна доста спорна програма – смес от закалителни процедури, физически и психически упражнения за деца. Всъщност малчуганите са тренирани като космонавти. В края на курса децата се превръщат в нещо средно между човек терминатор, пехотинец и откровена амфибия.

Методът „Фокина“ включва физически и психологически тренировки. Там могат да се видят бебета, които са подхвърляни от техните родители във въздуха. Малко по-големите са натискани на сила да се премятат и плуват дори в ледени води. За изграждане на перфектен имунитет, психика и моторно-двигателна култура хлапетата са премятани ,карани да ходят по въже, като някои от треноровките изглеждат доста забавни. Но други са откровенно жестоки.

Системата се основава на целеви натоварвания върху детето, физически и психологически. FokinaДецата се въртят във въздуха, принуждават се да се гмуркат, да ходят по тънко въже, да скочат от височина и какво ли още не. Привържениците на системата Фокина твърдят, че създават емоционална стабилност при децата и допринасят за бързото им развитие.

Самата авторка на метода обяснява, че развива моторно-двигателната култура и мозъка на децата. Според нея в бъдеще тези индивиди ставали изключително ловки, успешни със железна психика и без страх от никакво препятствие.

Изумление предизвикат плувните тренировки на малчуганите, които не са за хора със слаби сърца В тях те са карани да влизат във вода при температура от 8 градуса. Бебета, пък се спускат на близо 12 метра под морската повърхност под одобрителните погледи на техните родители, някои от които взимат дейно участие в закалителните тренировки.

Доста спорната методика нерядко скандализира наблюдателите. По време на един от обучителните лагери в популярен курорт една англичанка наблизо не издържа и се опитва да прекрати „издевателството над децата“. Туристката е двойно по-учудена, че там е и майката на детето. Всичко това може да бъде видяно във филма „За моето дете решавам аз“ (виж го по-долу).

В самата Русия обществото също е доста скандализирано, но и разделено в мнението си. Една част одобряват подобни методи, докато друга считат, че Агенцията за закрила на децата трябва „немедлено“ да отнеме рожбите на такива безотговорни родители.

„Нищо нередно не виждам. А онези, които всеки ден водят децата си в „Макдоналдс“, малките им вече страдат от диабет и гонят 100-те килограма – те да не би да са по-добри родители?!“, контрират хора, които не виждат нищо нередно в подобна образователна програма.

Всъщност подобни методи, развиващи моторно-двигателната култура и психическата устойчивост на подрастващи има и е Европа. Една от тях, дело на холандски специалисти, се прилага отскоро и в София.

Лечители.бг, Последвайте ни във Фейсбук

Виж продукти-лечители за Здраве и Красота от Природата:[featured_products per_page="12" columns="4" orderby="date" order="desc"]