Миомата е доброкачествено новообразувание на маточната мускулатура. Според различните здравни статистики в Европа то засяга жени във фертилна възраст и често налага оперативно лечение. Според някои проучвания миома може да бъде открита в до 40% от жените на възраст над 35 години. Дилемата за справянето минава често през алтернативни (хранителни добавки, чай,тинктури) или конвенционални подходи. Засега конвенционалните подходи са далеч по-ефективни, но и по-инвазивни за съжаление.

Точния генезис все още не е напълно известен. Според една теория появата на миомата се дължи на хормонален дисбаланс, стрес,лошо хранене. Според други специалисти миомата се наследява. При проследяване в рода майка или баба е вероятно да имала този проблем.

Много от тях обаче нямат оплаквания и вероятно така и не са разбрали за наличието й.

Как се лекува?

Единственото 100% сигурно лечение е оперативното отстраняване на матката. В много случаи обаче това не е необходимо – може да се отстрани само миомния възел или възли. Това обикновено се прави при жени, желаещи да забременеят или когато пациентката иска да запази матката си.

Сравнително по-нов метод е емболизацията на маточните артерии. Казано опростено в кръвоносните съдове на пациентката се вкарва специална сонда достигаща до артерията, която храни миомата. В нея се инжектира вещество, което я запушва.

Тук се проявява и другата особеност на миомата е, че по правило се наблюдава при жените с менструация. Тъй като в повечето случаи туморът е зависим от кръвта, която му доставя хранителни вещества. След спиране на менструацията (поради липса на яйчникови хормони след менопаузата или при приложение на лекарства) миомата може да намали (понякога значително) обема си.

По такъв начин храненето спира и миомата се „умъртвява” Успехът е около 90%. Друг още по-нов метод е унищожаването на миомата с помощта на фокусиран ултразвук. От 2012 г. той започна да се прилага и у нас, но непри всички случаи. Особено там, където има съмнения дали образованието е доброкачествено не се препоръчва.

Последният начин за превенция и лечение е фитотерапията. Предлагаме ви една изпитана рецепта за чай, която намалява растежа на т. нар женски тумор.

Чай за миома

За рецептата са необходими билките: живовлек, невен, маточина, бял равнец, котешка стъпка и овчарска торбичка.
Те се смесват се в равни части. От готовата смес се взима една чаена лъжица в 200 грама вода. Пие се запарка четири чаши на ден

Алтернативни лечители препоръчват доста строга диета, при която чаят е разделен на четири приема, между които се консумират плодове. Ако някой реши да я предприеме, моля първо да се консултира със своя лекуващ доктор/фитотерапевт.

Графикът е следния:

Сутрин в 8.00-чай

10.00- Плод

Обяд 12.00-чай

14.00-Плод

18.00 се яде плод

Вечеря – 20.00 -чай

Забележка: В едно хранене се приема един вид плод. Плодът да не надвиша 800 грама.
Да не се смесват плодове. Не е препоръчително да се ядат сухи плодове – банани и др.

Режимът продължава 20 дни, след това следват 10 дни захранване.

Лечители.бг