Пийте повече вода, не преяждайте и изхвърляйте пластмасовите бутилки, ако слънцето ги е напекло в колата ви. Тези съвети даде кардиологът доц. Сотир Марчев за предпазване от горещините през летните месеци.

Доц. Марчев обясни, че човек получава топлинен удар, когато се свърши водата в тялото му. Водата е нужда, за да се изпотява, а потта е нужна, за да се охлажда. Когато свърши водата в тялото, се получава топлинен удар.

„Ако имате шише с вода в колата и днес сте я паркирали някъде. При условие, че навън е 30-35 градуса, вътре в колата ще стане 60-70 градуса.

Пластмасовите шишета при тези температури отделят химически субстанции вътре във водата.

Вие ще си пиете водата утре сутринта, когато водата вече е изстинала, но в нея вече ще са отделени химически субстанции. Пише го на всяка една бутилка”,каза доцентът пред Нова телевизия.

doc_sotir_manchevТези химически субстанции при децата причинява ранен пубертет, при жените – рак на гърдата, а при мъжете – оплешивяване и рак на простата.

Носете светли дрехи

„През лятото човек трябва да ходи със светли дрехи, които отразяват слънцето, да са широки, за да излиза потта и да са леки”, обясни доц. Марчев. Освен това не е препоръчително да се извършват прекалено много физически действия.

Хранене

„По-малко храна, повече плодове и зеленчуци”, препоръчва експертът.

По думите му колкото повече сме се нахранили, толкова повече топлина ще се образува вътре в нас. А местата, на които ще работим е добре да са по- проветриви.

Носете шапки

Според експерта, нагряването на главата, може да предизвика слънчев удар.

„Главата е един от най-добре кръвоснабдените органи, затова през зимата може да настинеш през главата, а лятото да получиш слънчев удар”, обясни доц. Марчев.

Климатиците

„Когато можете да не ги ползвате, не ги ползвайте”, препоръчва експертът. „Всяко влизане и излизане от сградата, охладена от климатик, е стрес за организма”. Той поясни, че е добре климатикът да охлажда най-много до 25 градуса. В САЩ дори имало закон, който забранява охлаждането на сгради с климатик под 25 градуса

„Не оставяйте климатика да духа директно срещу вас. Ако ще ползвате климатик, му почистете филтрите”, препоръчва доцент Марчев.

Лечители.бг