Консумацията на кофеин, равен на четири кафета еспресо всеки ден, е вредна за здравето, особено при непълнолетните и при бременните жени.

Това съобщиха от Европейската агенция по безопасност на храните в доклад за употребата на кофеин в Европа.

Дозата, която се препоръчва за употреба на стимулиращото вещество, е под 400 милиграма на ден за възрастен човек.

„Приемането на кофеин от всякакви източници до 400 милиграма на ден не предизвиква увеличаване на притесненията за здравето при здрави възрастни в общата популация, освен при бременни жени“, посочват от евроагенцията.

„Рискът за здравето не е голям, но все пак съществува“, коментира представител на агенцията по отношение на притесненията за приемането на големи количества кофеин.

Въпреки предупрежденията за употребата на кафе, здравните власти в Европа се притесняват най-много по отношение на енергийните напитки с кофеин от типа на „Ред бул“ и други, които се консумират основно от млади хора и в България.

Според данните 68% от младежите между 10 и 18-годишна възраст употребяват редовно енергийни напитки, като 12% от тях са сериозни консуматори. От изследваните 13 европейски страни, Дания води класацията по консумация като там 33% от хората употребяват кофеин над здравословните 400 милиграма.

Следват ги Нидерландия с 17,6% и Германия с 14,6%. Според данните кофеинът в енергийните напитки може да варира между 70 милиграма на литър до значително по-големите 400 милиграма на литър.

Лечители.бг