Наричат високото кръвно тихият убиец, защото разрушава тялото ни без да подозираме. По този и други проблеми публикуваме интервю на д-р Валери Гелев. Той е специалист кардиолог в София, началник клиника по кардиология към Токуда болница. Извършва всички диагностични, инвазивни и терапевтични процедури за навременно диагностициране и съвременно лечение на сърдечно-съдовите заболявания.

  -Д-р Гелев, битува схващане, че с напредване на възрастта е нормално да вдигаме кръвното, това така ли е?

- Разпространено е схващането, че с напредването на възрастта повишаването на артериалното налягане е приемливо. Но това не е така, напротив. С увеличаване на възрастта и с увеличаване на рисковите фактори ние трябва да бъдем по-стриктни и по-взискателни към контрола на артериалното налягане. Ако имаме високо кръвно, пиенето на хапчета не трябва да ни успокоява. Трябва да сме спокойни само тогава, когато приемаме тези медикаменти в необходимата дозировка, която довежда до нормализиране на артериалното ни налягане.

 

- Има ли статистика, д-р Гелев, колко българи страдат от сърдечно-съдови заболявания?

-Има статистика, но не знам доколко е актуална. Като цяло този проблем стои, за съжаление, в нашата страна. Казвам, че стои, продължава да бъде актуален, защото в развитите страни в Западна и Централна Европа като цяло в заболеваемостта и смъртността от сърдечно-съдови заболявания, с предприетите мерки за профилактика и kardiolog_d-r_Gelevнай-вече за лечение, има тенденция към намаляване. За съжаление, за България този тренд е към увеличаване на смъртността и заболеваемостта от сърдечно-съдови заболявания. Като продължаваме да заемаме водещо място по смъртност от такива заболявания, особено при млади мъже. Тоест имаме още върху много какво да работим.

- Защо, каква е причината българите да боледуват повече от сърдечно-съдови заболявания в сравнение с европейците?

-Две са насоките – профилактиката и адекватното лечение на вече настъпилото заболяване. Профилактиката означава контрол над рисковите фактори, които са основната причина за развитие на сърдечно-съдови заболявания. Това са артериалната хипертония – високото кръвно налягане, хиперхолестерола – повишението, грубо казано, на мастите в кръвта, контролът над диабета и сериозен проблем за нашата страна е тютюнопушенето. За да вървим в посока на намаляване честотата и смъртността от сърдечно-съдови заболявания, трябва да вървим към контролиране и намаляване на тези рискови фактори.

- Да обобщим – тютюнопушенето и системата на здравеопазването, на профилактика, здравната култура може би?

- Здравната култура според мен е част от профилактиката, генерално погледнато.

- Ако сега ни слушат млади хора, които пушат, какво бихте им казали?

- Бих казал, че тютюнопушенето е нещо, което наистина държим в наши ръце и е функция на нашата воля и желание. Всичко останало, което коментирах, са неща малко или много наследствено обусловени.

- Сигурна съм, че има слушатели, които си казват, че не могат да спрат цигарите. Трябва ли тези хора да се наблюдават при кардиолог, независимо на каква възраст са, по-често?

- Ако човек има рискови фактори и особено ако има някакви оплаквания, трябва задължително да посещава лекар и да се осъществява контрол над тези рискови фактори.

- Какви са симптомите, които ни показват, че имаме проблем?

- При всякакъв дискомфорт, който е по-продължителен, който се явява системно, винаги е добре да се потърси лекарска помощ. Диагнозата не може да бъде поставена от самия пациент, а най-неразумното, което може да направи, е при някакъв инцидент да седи и да чака да премине.

По-добре да се отиде на лекар, да се направят необходимите изследвания

и да се прецени дали наистина има проблем, който засяга сърцето и е необходимо по-нататъчно изследване и лечение или е нещо невинно и безобидно.

- Едно от най-разпространените заболявания, които вие лекувате, е артериалната хипертония. Знае ли се колко българи страдат от високо кръвно налягане?

- Много, вероятно са милиони или поне стотици хиляди. Тук имаме две основни групи. Голяма част от хипертониците са недиагностицирани. Защото артериалната хипертония много често протича скрито – с леко главоболие и неразположение. А всъщност тези хора могат да имат доста високи стойности на артериалното налягане. От друга страна много от диагностицираните хипертоници, които се лекуват, за голяма част от тях не достигаме оптимално лечение.

Приемат се медикаменти, с които не се постига оптималните стойности на артериалното налягане. Те са 120 на 80.

- Ако имахте властта да промените здравната система в България, какво е първото нещо, което щяхте да направите?

Д-р Гелев: Трябва да има ясна визия и посока за всяка една от специалностите – кардиолози, невролози, онкоспециалистите. Да се създаде един план какво е необходимо, което, естествено, трябва да бъде направено от съсловните организации. След което върху това нещо да се наложат възможностите и да се стигне до някакъв консенсус, който е приемлив за всички групи. И в тази посока да се върви без да има големи сътресения и промяна в курса при всяка смяна на правителства, на министър и т.н.

Лечители.бг