Дончо Кръстев е сред най-младите и талантливи алтернативни лечители у нас. Специалист е по източни лечителски практики, бойни изкуства, философ и поет. Чрез своя уникален метод от упражнения, наречен Танцът на спиралата, 41-годишният медицински фелдшер е помогнал на не един двама пациенти да решат свои душевни и физически проблеми. В какво се състои методът на спиралата, има ли връзка със скритите ДНК-нива за еволюция и самолечение и какви са били тайните на древните даоистки практики, разкри Дончо Кръстев пред Лечители.бг

 

- Г-н Кръстев, от кога датират тайнствените даоистки практики и как могат да помогнат днес за душевния и енергиен баланс на човека?

- Даоистките практики съществуват от дълбока древност. Някои от тях съществуват още преди да се зароди Даоизма като велико течение в Източната натурфилософска мисъл. За негов основоположник се приема Лао Дзъ, живял 5 – 6 век преди Новата ера. В трактата си “Дао Дъ Дзин” той описва принципите на живота, Макрокосмоса и проявлението му в Микрокосмоса; Основните правила, чрез които човек може да живее в хармония със себе си и околните, в хармония с Вселената.

- На база на древни техники вие сте доразвил свой метод, наречен Танцът на Спиралата, защо решихте да надградите онова, което се практикува от хилядолетия на Изток?

- Методиката ми “Танцът на Спиралата” използва древното знание, но го синхронизира с настоящата действителност, енергийни , душевни и духовни потребности на хората и съществата. През 1990 година открих трактата на Лао Дзъ. Той ми звучеше толкова мистично, но и много близко до мен. Няколко пъти го препрочитах, докато не го разбрах със сърцето си. В последствие, когато видях едно мое предишно съществуване на Земята, проумях защо се е случило така… Същата година започнах да практикувам бойни изкуства и да изучавам източна и западна философия. Така се запознах с “Идзин”,” Книгата на Промените” и започнах да я изучавам. На нейна база създадох езотеричния си трактат в стихове „Пътник”.

Чай със златен корен при

хормонален дисбаланс (кисти, миоми)

Zlaten_koren

С течение на години открих някои несъответствия в “Книгата на Промените”. Започнах да търся къде е проблема. Същевременно практикувах един уникален комплекс от Даоистката йога, който учителя ми по кунгфу Красимир Василев ми беше преподал. Нарича се “ Осем къса коприна”. Усещах, че има нещо и в него, което не пасва добре като енергетика на настоящия космически момент. Веднъж преди 6 години, докато медитирах и търсих отговор на тези въпроси, получих прозрение. Отговорът се нарича ПРОМЯНА. Тя много често плаши хората, особено тези, които са се вкопчили в старото, в старите догми и разбирания. В продължение на година след медитация започнах да пиша новата “Книга на Промените”- “Танцът на Спиралата”. Тя обяснява Промените на Земята и Космоса, обяснява въобще смисълът на живота и промените. За да се развиваме и усъвършенстваме, ние трябва да се променяме. Трябва не е дума за задължаване – промяната е Необходимост. И най-вече промяната е нужна да сме в хармония със себе си и околния Свят. “ Танцът на Спиралата” е методика- послание и помощник на съществата по пътя им в живота.

-Върху какво стъпва методиката ви в здравословен и биоенергиен аспект?

- В методиката ми има общи неща с познанието на древните – учението за Единството, Ин и Ян, 4-те принципа и 8-те Елемента, които изграждат Света, но има и не малко разлики. Една от тях е, че енергийните еталони, с които са боравили преди хилядолетия сега са обяснени и пренаредени спрямо настъпилите глобални промени. Ново също е уникалното упражнение по Спиралата, което пречиства организма на всички нива (дух,душа и тяло) и го балансира. На базата движението на енергията в упражнението, аз продължавам да разработвам други упражнения, други спирали, които ще видите във втората част на книгата. Мога да кажа, че новите неща са много. Някои дори са стряскащи за ума, закостенял от догмите…

-А защо танцът на Спиралата, има ли общо със скритата функция на нашето ДНК, което също е спираловидно кодирано, както все повече говорят  учените?

-Вижте, всяка енергия в Света се движи по Спирала. ДНК-то ни е двойна спирала,енергията в клетките ни се движи по спирала, дърветата растат по спирала, галактиките се движат по спирала…Всичко е танц, “Танцът на Спиралата”.Тя е “Танцът на Живота”. Мога да кажа, че е и “Танцът на Смъртта”, но не искам да се отклонявам от темата. Който се запознае с принципите, описани в методиката ми и я практикува, ще разбере и усети ползотворните промени в ДНК-то си. Във втората част на книгата си съм посветил цяла глава на връзката между “Танцът на Спиралата” и ДНК-то ни. Досегашните ми опити( Кирлианова фотография, фармокогностичен анализ, биофизичен анализ, медицински изследвания, социални промени на практикуващите методиката ми) показват, че системата работи безотказно. За да докажа, че системата работи и на ДНК ниво, са нужни и ДНК анализи,но те изобщо не са евтини. Затова ще се радвам, ако се намерят хора и организации, които да приемат на сериозно дейността ми. Тя е само в полза на хората.

- Споделете някой случай от вашата практика?

Примерите за разрешени проблеми са много.Ще посоча само 3 от тях, за да се добие обща представа как действа методиката.

1.Още докато разработвах системата, ми се обади мой много добър приятел,който е специалист в класическата хомеопатия и радиестезия. Оплака ми се,че си е изгубил ключовете. Къде ли не ги търсил, как ли не пробвал да ги открие-безрезултатно. Аз потърсих отговор тогава чрез моята система и му казах, че той няма да намери ключовете, а ще ги открие млад човек и ще му ги върне. И ще ги открие точно там, където моя приятел ги търси. Но нямаше да стане същия ден, а на следващия. Приятелят ми благодари и затвори телефона. На другия ден към обяд ми се обади и ми каза,че е станало точно така, както съм прогнозирал. Той въпреки информацията, която му дадох,търсил ключовете още час, до мръкване, но не ги открил, естествено. На другия ден негов приятел минавал през поляната, където били изгубени ключовете и ги намерил .Точно на същото място, където моя приятел се бе въртял три часа, без успех.

Друга моя позната, която от половин година нямаше работа, се обърна към мен за помощ. Къде ли не бе търсила работа, но все удряла на камък. Изиграх Танцът на Спиралата за нейно щастие. Междувременно научих и нея на базовото и най-важно упражнение по Спиралата. Обясних и как действа и тя започна да го играе 2 пъти дневно. След около седмица ми звънна радостна и ми съобщи, че изведнъж е получила две предложения за работа. Сега тя се занимава с нещата, които харесва и реализирана като специалист в чужбина.

-Значи комплексът на Спирала развързва и късмета, дето казват старите хора. А от сферата на физическото здраве имате някой любопитен слуай?

- Не са един и два. Дъщеричката на мои познати имаше алергия към шоколад. С какво ли не бяха пробвали да я лекуват, но без резултат. Направих й две процедури, на нея и нейната майка. По принцип заради кармичната връзка е желателно да се лекуват не само децата, но и родителите. В случая трябваше да се работи с майката. Активирах на момичето вода чрез методиката си. Тя започна да пие водата. След почти година разбрах от родителите на детето, че то отдавна вече няма проблеми с шоколада, но все пак гледа да не прекалява с него.

- А може ли например вашият комплекс от упражнения и медитативни практики да регулира проблеми в кръвното или опорно-двигателния апарат ?

- Както за всяка болка има билка, така и за всеки проблем си има упражнение от “Танцът на Спиралата”. Не говорим за спешни случаи като един остър апендицит или перитонит, например. Методиката ми е система за самолечение и лечение. При един масивен инфаркт, например, човек трудно би се възстановил без адекватна лекарска намеса. Но той може, чрез знанията и уменията, които ще придобие, ако практикува редовно системата ми, да овладее положението много преди да настъпи. Ако пък постфактум има увреждания, то ще му се помогне по-бързо и качествено да се възстанови.

Опитайте най-мощния извлек в света за имунитет – три вида Ехинацея + Бъзак

troina-echinacea

Активен спортист, който претърпя една много сериозна операция от ингвинална херния, за учудване на лекуващия го лекар и околните, се възстанови невероятно бързо. На третия ден започна да работи, а в края на първия месец от операцията дори започна сериозно да тренира. Но този човек практикува всеки ден всички упражнения от методиката ми.

45-годишна жена от София беше в тежка депресия след проблеми в половата система и хирургическа интервенция. Животът й се промени коренно, вече е жизнена изпълнена с живот. Дъщеря й бе с бронхиална астма, пи заредена вода и в рамките на половин година симптомите й отшумяха.

-Вие споделяте философията, че новата енергетика на Земята и Слънцето и другите планети променят човека. Бихте ли обяснили биоенергийната природа на тази трансформация и на физически план в какво се изразява тя?

-Настъпилите и настъпващи промени на Земята и Галактиката са факт и те се изучават както от хора, занимаващи се с езотерика, така и от сериозните учени. Земята промени своята честота на трептене, вибрациите си. Галактиката- също. Това се изразява чрез зачестилите земетресения, промени в климата, възникването на различни заболявания, които трудно се поддават на лечение чрез досегашните методи и средства. Освен това масово се наблюдава желязодефицитна анемия- не само при новородените, а и при възрастните. Този процес има връзка с петте елемента на сътворението и евследствие на една съществена промяна – трансформацията на елемента Метал в Огън и Вода.

Пентаграма е символ на “стария”, досегашен човек, човека от 5-та раса. Идва времето на Новия човек- човека на 6-та раса. Той е с по-фина енергетика и физика, защото и самите енергии стават по-фини. Продължават да се раждат все повече деца с повишени биоинформационни способности( телепатия,ясновидство и др.).Има и още много промени, които носят посланието, че и ние трябва да се променим, да повишим нивата си на осъзнатост, вибрационното си ниво, за да бъдем в хармония със себе си и околните; Да бъдем алтруисти, да се обичаме и помагаме, да уважаваме и пазим планетата си- чрез действия и мисли. Методиката ми предлага теоретична концепция и практики как можем да постигнем всичко това.

И още нещо- края на света, на стария свят настъпи през 1999 година, след едно уникално подреждане на планетите в нашата Слънчева система спрямо Галактическия център. Вече живеем в Нов свят, с нова и в нова енергия. Краят е ново Начало…

-Едни казват, че с новите енергии от Вселената и Земята ставаме по-здрави и с по-отворени сетива за невидимата енергия на Вселената, но статистиката у нас сочи обратното, много хронично болни хора, на челните места сме по инфаркти и инсулти, а и българинът съвсем не е станал по-добър? От къде идва това разминаване?

- Както ви споменах вибрационните честоти на трептене на Земята и Галактиката ни се повишават, стават по-фини. Раждат се много деца, отворени и настроени към тази фина енергетика. При някои хора също започват определени биоинформационни способности. Но повечето хора вибрират на по-ниски честоти. Това е свързано с начина им на хранене, на мислене и поведение. Те не са настроени към по-високата и фина енергетика. Освен това времето като фактор и енергия също ускори своя ход. Затова, образно казано, “народа не издържа на темпото и окапва”. Като допълнителен фактор можем да посочим и средата, в която живеем, огромното напрежение в обществото ни, породено от различни социални фактори.

- Наричате някои от упражненията си „Осем къса коприна“, защо осем и какво се крие под тази загадъчна метафора?

-Комплексът от 8 упражнения е наречен “ Осем къса коприна”, или още “ Осем перли” поради чудесното въздействие на всяко упражнение върху определени органи и системи на човешкия организъм. Има два варианта на комплекса- в седнало и изправено положение. Вариантът, който аз практикувам, е изправеният вариант. Той е създаден от генерал Юе Фей, живял през династията Южна Сун ( 12-13 век сл. Хр.). На него се приписва и създаването на още два стила в кунг фу. Генералът се е занимавал с даоистки практики и на тяхна база е създал тези 8 упражнения, за да укрепи телата на своята армия и боеспособността й, воинския дух. Не случайно неговите войници спечелили редица сражения и станали пример за кураж и военни умения. Тези 8 упражнения са се практикували през хилядолетията и са доказали своята ефективност, донасяйки на практикуващите ги здраве, дълголетие и дори безсмъртие( Както се твърди в някои даоистки предания). Аз успях чрез информацията, която получавам от финия Свят, да наредя по нов начин упражненията от комплекса, за да бъдат те по-ефикасни за хората в сегашното време, а също да бъдат по-лесни за изпълнение за човека от Запада.

-На вашите пациенти предписвате и упражненията на орела, тигъра, дракона, мечката и маймуната? Защо точно тези животни и какво ни дават те?

- Това са 5 даоистки упражнения, вдъхновени от 5 символични за Китай животни. Практиката идва от дълбока древност, от шаманските практики, когато шамана викал духа на дадено животно и се сливал с него. Духът го водел, помагал и давал информация. Освен това, всяко от тези животни е свързано с един от петте основни елемента в Източната натурфилософска мисъл. Всеки елемент е свързан с определени органи, емоционални и ментални състояния. Когато на човек му липсва увереност, например, има проблем в работата си, няма доходи, няма стабилност, му препоръчвам да играе упражнението на Мечката. Тук се работи и с творческата визуализация, с усещането( какво е да си като мечка- господарката на гората, ходеща стабилно и тежко, но когато се наложи- и да бяга много бързо, особено когато преследва нещо).

-Заради стреса, в който живеем напоследък има бум на депресии, панически атаки. Кои ваши практики могат да донесат обнова и хармонизация на нервната система ?

Методиката ми действа комплексно:

  1. Можем чрез нея да открием причината за проблема си

  2. Да намерим точния подход за справяне с дадения проблем

  3. Да намерим точното упражнение, което ще спомогне да отстраним проблема

  4. Да поддържаме състоянието си на здраве и благополучие

В книгата си съм разработил комплекс от 12 упражнения, които лекуват и възстановяват нервната система. Този комплекс е съставен от мъдреца и лечител Дхарма преди 2000 години, като есенция на дългогодишния му опит. Лечителят забелязал,че голяма част от причините за заболяванията се коренят в нервната система на човек. Когато тя се излекува, и човек оздравява.

-Кога бе моментът за вас, в който решихте да се посветите на алтернативната медицина?

-Може би отговорът ми ще бъде прозаичен, но аз от дете имах силно развита интуиция, сънувах много често сънища, които се сбъдваха. Когато се запознах и почнах да практикувам лечебен масаж и шиацу, хората, на които правих процедури, се възстановяваха много бързо.

Освен това, биологията и медицината винаги са ми харесвали. Не случайно първата ми специалност е ветеринарна медицина, а след това хуманна. Паралелно с изучаване на хуманната медицина започнах да практикувам и т. нар. алтернативна, или неконвенционална медицина. Според мен официалната, или конвенционална медицина трябва да върви ръка за ръка с алтернативната. Така резултатите ще бъдат по-добри, цялостни и по-дълготрайни.

-Вие сте и практикуващ фелдшер, от какво най-често днес боледува българинът?

-Първо, българина, и не само той, боледуват от “главата си”. Много непрофесионално звучи, но е факт. Ние, българите, трябва да започнем да мислим по-позитивно, да настроим съзнанието си, че ни чакат добри неща, а не само да се концентрираме върху негативното в живота и да се вайкаме колко сме зле. Трябва да укрепим волята и самочувствието си и да станем творци на своя живот. Трябва да започнем да се поставяме по-често на мястото на хората около нас, на другите, а не да бъдем тесногръди и да се затваряме в собствената си черупка. Трябва да се научим искрено да отдаваме и получаваме любов и добрина.

Що се отнася до заболяванията, които са водещи в България, това са инфарктите и инсултите, захарния диабет тип 2,затлъстяването, заболяванията на опорно-двигателния апарат. Те са пряко свързани и с причините, които изброих по-горе. Не на последно място трябва да се обърне внимание на правилното рационално хранене и приема на чиста, за предпочитане изворна или минерална вода, поне по 2 литра дневно. За съжаление пазара ни изобилства от храни и напитки, ‘обогатени” с ГМО и ред други вредни съставки.

Друго, което мога да препоръчам на хората, е редовни занимания със спорт и различни практики за здраве и себеусъвършенстване. Методиката ми е разработена точно та този принцип – начин за постигане на Цялостност, на крепко здраве и повишена себеосъзнатост, осъзнатост към околния Свят. Последвайте ни във Фейсбук!

За връзка с Дончо Кръстев – тел: 0897067670

Лечители.бг

Споделете статията с повече хора: