Заради лошата храна и вода все повече българи образуват камъни в бъбреците. Д-р Васил Василев от Университетска Болница „Александровска“ е един от перспективните млади уролози. Колко ефективно е лазерно разбиване, лазерни и безкръвни операции, разказва д-р Василев.
–От кога в България се прилага лазерното разбиване на бъбречни камъни, д-р Василев?

– Лазерите се използват за лечение на камъни в бъбреците и уретерите от далечната 1980г.

– Кога се налага или по-скоро – в какъв етап от болестта и състоянието на облния може да се приложи тази процедура?

– Ако един камък е тръгнал по хода на урината и съответно блокира урутура – каналчето което свързва бъбрека с пикочния мехур, който пък е широк няколко милиметра, се предизвиква бъбречна криза. Ако този камък не бъде изхвърлен в продължение на 30 дни, лекарят може да препоръча лазерна литотрипсия за неговото разбиване.

– Може ли да бъде приложена тази процедура при други пациенти?

– Не всеки пациент, който има камъни в бъбреците е подходящ за лазерно разбиване. Процедурата се препоръчва за камъни в уретерите, по-големи от 5 мм, които не могат да бъдат третирани с друг по-консервативен метод. Тя е подходяща за камъни в бъбрека с размери, по-малки от 2 см, и такива, при които извънтелесното разбиване е било неуспешно. Лазерна литотрипсия се прилага и при камъни в пикочния мехур.

– Пълна упойка ли се поставя?

– Лечението с лазер изисква обща анестезия и отнема между 1 и 3 часа, в зависимост от размера и разположението на камъка.

– Опишете накратко самия лечебен метод.

– Лазерната литотрипсия е процедура, при която камъка се разбива на малки фрагменти. Лазерът е светлина и за да има ефект, той трябва да е в пряк контакт с камъка, който съответно се намира в тялото. За целта се използват специални инструменти, с които проникваме в тялото на пациента през естествените му отвори (уретрата), а лазерният лъч се движи по-специално оптично влакно с малък диаметър – само малко по-голям от конец. По този начин осъществяваме прек контакт между лазера и камъка, а отделената от него енергия разбива камъка. Веднъж разбити, фрагментите от камъка преминават лесно през уретера и се изхвърлят с урината. В някои случаи урологът може да реши да постави специален стент в уретера, който да улесни елиминирането на фрагментите след лазерната процедура. Понякога изхвърлянето н атези парчета-фрагменти може да предизвика леки болки и парене при уриниране, но те са краткотрайни и се понасят добре от пациентите.

– Какво е възстановяването след процедурата, появяват ли се усложнения?

– Когато навремето тази процедура е била въведена в лечебния процес, е бил необходим по-дълъг болничен престой, но днес вече тя се счита за амбулаторна и обикновено пациентите се изписват на следващия ден. И съответно могат да се върнат към обичайната си ежедневна активност. Относно рисковете и усложненията мога да кажа, че лазарното разбиване е безкръвна операци, която се извършва в условията на анестезия, а рисковете и усложненията са редки. Това е болезнено уриниране един-два дни след манипулацията, което се дължи на леката травма от проникването. Възможно е да се наблюдана и наличие на кръв в урината, което също е краткосрочно. Има риск и от инфекция – това се случва в много редки случаи и се проявява с темеператира над 38 градуса, болки и мътна урина. Съществува и минимален риск от нараняване на уретера.

– Бихте ли посочили накратко основните симптоми за наличие на тумори в бъбрека, ако има такива разбира се?

– Туморите на бъбрека имат бъвно развитие, което често не дава оплаквания или те са много слаби. Най-честите симптоми са кръв в урината (хематурия); болки в лумбалната област и опипваща се туморна маса. Тук е важно да отбележим, че с развитието на образните изследвания, основно ехографията, през последното десетилетие все повече тумори на бъбреците се откриват случайно. Пациентите нямат почти никакви оплаквания, поради което туморът се открива при преглед на някакво друго заболяване. При 30 на сто от пациентите е възможно да се прояви т.нар. паранеопластичен синдром. Той включва отслабване на тегло, анемия, продължителна висока температира, повишена СУЕ и др.

– А операцията ли е единственото лечение на бъбречния рак?

– Да, основното лечение е хирургично – премахване на целия бъбрек заедно с туморната маса. При малки тумори е възможно да се отстрани само туморната формация и да се запази останалата част от органа. За съжаление обаче, дори и при подобни размери запазването на бъбрека е невъзможно.