Д-р Д-р Ангел Кунчев e главен държавен здравен инспектор. Той даде разяснения за грипната вълна и очакваните щамове през тази зима.

Обикновено грипната епидемия идва у нас в началото на годината. Кога и какъв грип да чакаме?

-Статистиката показва, че в над 90% от случаите грипът идва точно към края на януари. Началото на февруари се достига пик на епидемията, средно за страната. Това не изключва в рамките на две-три седмици някои райони да са първи, други да закъснеят. За нашата неголяма територия, в рамките на 2-3 седмици, грипът успява да обхване цялата страна. Вероятно няма да е по-различно и сега. Много внимателно следим обстановката, защото има малка промяна в сравнение с предишните години. В развитието на щампа има закъснение от около половин месец. Октомври-ноември имаше вълни на респираторни вируси и други заболявания на горните дихателни пътища, които определено не бяха грип. И като клинична картина, и като резултати от изследванията е факт, че грипът засега нямаше циркулация. Едва във втората половина на декември беше изолиран първият доказан случай на грипен вирус при дете в София. Обикновено минали години това ставаше месец, месец и половина по-рано. Така че има известно забавяне. Дали то ще бъде наваксано и пак края на януари ще се срещнем с вълната или това забавяне ще повлияе, и ще има забавяне чак през февруари, зависи от много други неща. Най-вече от това какво се случва в света и в Европа. Това, което се случва е, че и там е сравнително спокойно. Единствено Холандия и Швеция засега дават малко по-високо ниво на заболяемостта, но и то е далеч от епидемичното. По принцип трябва да се знае, че в огромната част от случаите в Европа грипната вълна започва от най-западните части. В различните години е започвала от Великобритания, Ирландия, Норвегия, Холандия, така и тази година явно от там ще започне. Когато вече имаме сигурни данни какво става там можем да бъдем точни като прогноза кога точно би се случило и в България.
Има интересен факт, че всяка година около коледните и новогодишните празници, когато се събират дълги периоди на почивни дни, както в случая, два пъти по четири, а за хората, които свързват двата празника, дори единадесет дни, се срива статистиката. По това време хората само в краен случай търсят медицинска помощ. Ограничен е и достъпът до лични лекари, единствено „Спешна помощ” е по-достъпна през този период. Факт е, че в 51-ва седмица имахме 105 на 10 хил. заболяемост средно за страната. Тази, която сега изтече падна на 65, което не е реалистично. Ние знаем, че този ефект го има всяка година. Сигурни данни какво точно се случва ще имаме след като изтече една пълна работна седмица, например от 4-ти до 8-ми януари. Вероятно на 10-ти, 11-ти януари ще знаем какви нива сме достигнали и какво се случва. Лично аз не очаквам рязък подем, след като и в Европа е сравнително спокойно, едва сега започват нещата в Холандия и Швеция. Вероятно ще има закъснение в тазгодишната епидемия.

- Бяхте споменали пред радиото ни през есента за щамът H3N2 „Швейцария 2013”.

Очакват ли се други, с какво се характеризират?

- Интересен е въпросът какво бихме могли да очакваме. Поради много добре работещата система за надзор, изградена от Световната здравна организация, тя работи с над 200 лаборатории, пръснати из целия свят и събира информация за циркулацията на вируси през цялата година. Последните десетилетия винаги техните прогнози са се оправдавали в огромната си част. Така че това, което се очакваше още през февруари тази година, беше предречено за Северното полукълбо, че най-вероятните причинители, с които ще се срещаме са гриповете H3N2 „Швейцария”, който е сравнително нов, доказан е 2013 година. Познатият ни много добре H1N1 „Калифорния”, познат като „свински грип” и различните негови разновидности. И се очакваше, че ще има циркулация на един от групата В, така наречения „Пукет”, тъй като там е изолиран за първи път. Сега е малко рано да кажем какво се случва там, защото много бързо се променят нещата. Че ще имаме случаи и от трите е ясно. Вероятно един от тях ще бъде основният причинител на епидемията. Трудно е да се каже отсега. Предполагам, че ще бъде H3N2 „Швейцария”, защото е по-нов и болшинството от хора нямат защита срещу него. Не е циркулирал, няма изграден имунитет, няма антитела. Докато другият, който е малко изненадващ, свинският H1N1 вече пета година може да се каже, че циркулира. Интересното е, че въпреки това запазва потенциала си все още да предизвиква заболявания.
Първият изолат на грипен вирус за тази година за дете в София също беше на „свински грип”. Данните, които гледам сега за Европа са показателни. В момента той преобладава, макар и с малка разлика, най-често се изолира H1N1, последван от H3N2 „Швейцария” и от голямата група В. Не са много позитивните проби в Европа все още, предимно в западната част, макар че има ръст. Миналата седмица за първи път те минаха границата от 10%. Предната седмица бяха 6%, а последната са 11%. Това не е много голяма цифра, защото по време на епидемия процентите на положителните проби достигат до 70-80, дори 90, навсякъде по света. Когато започне епидемията общо взето епидемичният щам е основен и изтиква почти всички други видове респираторни, а и други вируси. Това предстои. По-притеснителни са едни данни, които имаме от Иран за доста тежка епидемия, макар не много голяма като засегнато население. Към 1200 души са приети в болница в последните две-три седмици. Доказано причинителят е H1N1. 112 случая са завършили фатално. Дали това ще е тенденция, която по някакъв начин ще се отрази на Европа, е трудно да се каже. Може да си остане само местно явление. Все пак като тежест на протичане е впечатляващо, защото наистина 112 смъртни случая, на фона на 1200 приети в болница, е висока смъртност. Това са случаите на 1200, които са се нуждаели от болнично лечение, с други думи тежкопротичащи. Всъщност броят на заболелите е доста по-голям, но няма точни данни. За малко по-тежкопротичащи случаи в Европа засега съобщават само Ирландия и Швеция. Те са общо 15, което не е голяма бройка. Нещата предстоят.

- Ако трябва да обобщим – дали ще е краят на януари?

- Възможно е да има малко забавяне тази година, но така или иначе сезонна грипна епидемия ще си има. По-важното е кой ще е водещият щам, защото има разлика. Ако е „Швейцария” H3N2 можем да очакваме една класическа картина – средна тежест, засягане най-вече на рисковите групи от хората във високите възрасти. Особено рискови са хората с хронични заболявания, независимо какви – сърдечни, диабет, бъбречни, чернодробни. Рискът за тях е много по-голям, а също и за малките деца. Ако обаче е „свинският грип”, по-засегнати ще бъдат младата и активната възраст 20-40 години така, както беше по време на пандемията през 2009-2010 година и с по-висок процент на усложненията. Бързо развитие на тежки интерстициални вирусни пневмонии и бързо развитие на дихателна недостатъчност, което налага интензивно лечение в болница.

- Как да се предпазим, ако организмът ни е податлив на респираторни вируси?

- Аз съм малко скептичен по отношение на това да се предпазим от среща с вируса, особено за хора, които са с активен живот, не са пенсионери и не могат да останат за по-дълъг период вкъщи, да ограничат контактите си. Илюзия е да си въобразяваме, че можем да се скрием от грипа. По-скоро е важно какво е общото състояние на организма и тук възможностите за предпазване са ясни. На първо място е ваксината, защото тя съдържа и трите вируси, които очакваме да циркулират. Ако сме закъснели или по някаква причина не сме я направили, а огромната част от населението в България не е, тогава доброто състояние на имунитета до голяма степен се определя от общото състояние на организма. Имунизирани са не повече от 3-3,5%. Ако ние сме в добро физическо състояние, с добро хранене, с достатъчно протеини, витамини, микроелементи, ако не боледуваме често, ако сме добре тренирани, вероятността да се разболеем от грип намалява. Дори да се разболее, протичането за огромната част от случаите, 90-95%, ще си изкара грипа без кой знае какви усложнения. С 4-5 дни на легло, чайчета, препарати против кашлица, температура и главоболие, които не влияят директно на вируса, но подпомагат общото състояние. За хората, които са по-рискови, а това са хората над 60-65 години, и особено тези с хронични заболявания, вниманието трябва да бъде доста насочено. При първи данни за затруднение в дишането, при поддържане на висока температура и наличието на кашлицата за по-дълго време, трябва да се потърси лекарска помощ, защото при тях развитието на една пневмония може да бъде фатално.

- Имунизацията е съвсем удачен вариант да се предпазим?

- Той е удачен, но не знам към този момент дали имаме 20 дни да изградим имунитет, защото трябва да имаме тези три седмици със сигурност. А това вече е малко трудно да се каже налице ли е или не. Затова ние препоръчваме октомври и декември като най-подходящи месеци да се имунизира човек.

- Кои бяха доминиращите вируси през изтичащата вече 2015 година?

- Ако говорим за респираторни е трудно да определим някой, тъй като обикновено в есенния сезон има един микс от много на брой поне в това, което сме засичали като положителни проби. Те не са много – общо от 150 изследвания с различни клиники имаме един положителен за грип, два за респираторно-синцитиалната вируса и пет различни други типове респираторни вируси, което се случва всяка година. Те са много голям брой, така че особена статистика и важност за пациента и за лекуващия лекар няма. Поведението е едно и също.

- Появата на „свински грип” нещо нормално ли е за България още?

- Не е нормално да продължава да се инати пет-шест години да циркулира. Един вирус като мине вече един-два сезона и много хора вече имат имунитет към него и той няма къде да се развива и няма територия. Тук се срещаме с една доста голяма устойчивост и фактът, че вече 5-6-ти сезон продължава да се появява, да циркулира и да предизвиква заболяване е малко нехарактерен и най-малкото е изключение от правилата. Дали ще има капацитета да предизвика епидемия и да е един от основните, това е рано да се каже. Това, което стана в Иран е наистина притеснително, но е възможно то да си остане само местна епидемия.

- И за него ли важи общата практика, чрез която да предпазим организма си?

- На 100% важи и за всички. Не само за грипа, но и за всички видове вирусни заболявания. Общото състояние на имунитета е важно. Виждате, че дори и при една много тежка епидемия има хора, които не се разболяват, такива, които се разболяват и го карат леко, и такива, при които се стига до фатални последици. Всичко това е преди всичко в резултат на общото състояние на нашия организъм и на нашия имунитет. Вирусът е един и същи за всички. Не е време за диети този сезон, по-добре е да ги оставим за пролетта и по-топлото време. Това, което можем да направим и то за някои групи хора, е когато реално започне епидемията, да се опитаме да ограничим контактите си и то поне с хора видимо болни. Такива, които виждаме, че кашлят и кихат в офиса е по-добре и за тях и за всички околни да си останат 4-5 дни вкъщи, отколкото да заразяват все повече хора. Това важи и за детски градини и за училища. Там обикновено даваме указания, затяга се филтърът, така че да не допускаме болни деца, но е много лесно пренасянето. При кихане и кашлица един болен разпръсква вируса със скорост до 130-140 км/ч. на два-три метра от себе си. Личната хигиена има значение дори за този вид предаване, защото много често ние се заразяваме чрез замърсени ръце, през лигавицата на устата и очите, тъй като капките, които се излъчват, носят вируса и попаднали на различни повърхности, той няколко часа остава жизнеспособен. Използването на мокри кърпички на алкохолна основа, дезинфектант и другите хлорни дезинфектанти може да бъде от помощ, особено при децата, при които хигиената е на по-ниско ниво.

-През последните години се забелязва хората все по-често да слагат маски – в хипермаркети или в банка. Колко често трябва да ги сменяме и дали наистина ни предпазват?

-Има доста точни изследвания за това доколко обикновената хирургична маска ни предпазва. Обикновената хирургична маска няма особен предпазен ефект и това е ясно. По-скоро някакъв ефект, макар и ограничен, има за хора, които вече са започнали на кихат и кашлят по-често, защото те слагат някаква механична бариера, която не предпазва на 100%, но все пак е някаква бариера. За здравите хора това няма особен ефект и това е доказано. При дишането маската се овлажнява много бързо, става пропусклива за вируси и носенето ѝ повече от 1–1,5 часа става безпредметно./Източници

Следете най-полезните новини в България и във Фейсбук

Лечители.бг