В телевизионно шоу за здравословен начин на живот по руска национална телевизия, докторът по медицина и психиатрия Марк Сандомирски за пореден път посъветва хората как да разсеят бързо стреса и тревожността с помощта на лесна техника. Животът ни среща ежедневно с предизвикателства, които опъват нервите ни. Това е неизбежно. Проблемът идва, когато напрежението се акумулира в клетките и тъкъните, а индивидът не може да се освободи от него самостоятелно. Тук на помощ идва източната терапия-аурикулопунктура. Според нея на ушната мида се намират биоенергийни точки, чийто масаж отпуска организма ни. Дали това е дело на плацебо ефекта или е следствие от акупресурата, това не е толкова важно. По-важното е, че имаме налице релаксиращ ефект, коментират изпробвалите метода.

Източникът на стрес често варира и хората почти винаги го изпитваме по различни начини. При стрес обикновено се чувстваме неудобно и сме тревожни , а след това усещаме тежест или дори болки в определени части от тялото. Като например слънчевия сплит или слепоочията. При други индивиди той се отразява/проектира чрез болежки в ставите.

Първата стъпка към освобождаването на акумулирания стрес е да се разтоварим от негативните емоции . Не ги дръжте вътре в себе си, казва д-р Сандомирски.

Вече на втория етап това трябва да се премахнат физическите ефекти на стреса. Това е мястото, където психо-рефлексологията идва на помощ. Нашето тяло има няколко анти-стрес точки и всичко, което трябва да направите, е просто да масажирате тези точки за облекчаване на стреса, убеждава специалистът.

Древните китайци наричали тази точка „Шен мен“ (Shenmen) или „Небесната врата“. Това е анти-стрес точка, която повишава енергийния поток и може да укрепи цялостното здраве на тялото.

Масажирането на тази точка също така намалява възпалението и може да облекчи болката в почти всяка част на тялото. Тя се намира в центъра на горната третина на ухото.

Другата точка, която по принцип се третира успоредно, с която и да е на ухото, е Нулева точка (Point Zero). Тя връща „фабричните“  настройки на организма ни. Т.е. максимално близко до момента, когато сме излезли от майчината утроба. Според холистичния подход тогава и организмът ни е бил най-близо до еталона на  здравето, но за това ще разкеьем друг път.

Ето и няколко съвета, относно третирането на точката наречена Небесна врата:

- С помощта на клечка за уши натиснете тази точка и нежно масажирайте. Дишайте дълбоко.

- След това трябва да слушате тялото си внимателно

- Продължавайте да дишате дълбоко

- Когато вдишвате погледнете наляво, а на издишване погледнете надясно

- Ще усетите как тялото ви се успокоява

- Можете да масажирате точката и използвайки пръстите си

- Масажирайте добре всеки път, когато сте стресирани

- Можете също така да повтаряте тази техника всяка вечер преди да си легнете

Д-р Ивелин Костов, хомеопат

Lechiteli.bg