Направленията на хартиен носител за преглед при специалист отпадат. На тяхно място идват електронни здравни карти. Очаква се всеки здравноосигурен да има електронна здравна карта, в която ще бъдат кодирани определен брой направления. Личният лекар, пък като в електронна игра ще решава кога да отключи някое от посещенията на пациента при профилиран доктор. Така, според плана на здравния министър Петър Москов  ще отпадне опасността да останем непрегледани, тъй като направленията на личния ни лекар са свършили, най-често използвани от хронично билните и пенсионерите.

„В една система, разбира се, не може да има безконтролен и неограничен достъп, доколкото финансовият ресурс е крайно количество. С наличието на индивидуална здравна карта спрямо собствените си медицински потребности вие ще имате кодирани вътре в собствения си доболничен пакет определен брой изследвания и направления“, поясни Москов.

Това обаче не значи, че направленията ще станат неограничени, тъй като в една система не може да има безконтролен достъп до всичко, след като парите са ограничени, обясни министърът.

Относно спешната помощ Москов подчерта че до 2020 г. 7 милиона българи ще имат достъп до адекватна спешна диагностика в рамките на 30 минути от повикване на линейката. Това щяло да стане с увличаване на възнагражденията на спешните лекари, закупуването на 600 нови линейки и ремонт на спешните центрове. Москов е убеден, че увеличаването на парите на спешните лекари действа, тъй като от началото на годината в столичния център за спешна медицинска помощ на трудов договор работели 10 нови лекаря.

Lechiteli.bg