Нашите баби и дядовци навремето, когато не е имало доктори на близо и аптеки, са се лекували с всичко, което взорът им види в природата. В най-отдалечените села в Родопите или в пограничните села на Югозападна България още се практикуват описаните по-долу рецепти за кашлица, отхрачване и белодробни смущения, прочистване на дихателните пътища. Те биха били доста полезни и за жителите на големите градове, където вече вирусите си имат сериозен конкурент в лицето на смогът и праховият фактор. Заради него България се нарежда в първите места по белодробен рак, а само преди дни Европейската комисия ни глоби заради най-мръсния въздух в ЕС. Малцина знаят, че фините прахови частици са толкова малки, че измервателна апаратура не ги лови (за което алармирахме още преди години). Веднъж влезли в белия дроб те си остават там, и само някое природни чудо може да ги изкара навън. А ето и обещаните рецепти, събирани от членове на асоциация Здравна Алтернатива (За) и разказани пред пред портала „Лечители.бг“. По правило приложението им не се препоръчва без консултация от лекар или фитотерапевт особено при малки деца и бременни жени.

Илач с ракия

kashlica_cigariТази рецепта е прилагана от тежките едновремешни пушачи, които се давели в магарешка кашлица, опитвайки се да отхрачат катраните натрупани в белите дробове. Днес също действа, казват пушачи от пограничните села, които не знаят що е думата филтър и сами свиват тютюна си. Интересно е, че след индустриализацията на България се появяват пневмокониозите. Те са характерни за работници , пребиваващи с силна прахова среда като миньори, работници в циментови, порцеланови предприятия, пясъчни кариери, стъклари, грънчари, шлосери стругари. Сутрин, тръгвайки за работа те са се давели от кашлица, известни като силикоза, азбестоза в зависимост от причинителя на замърсяването. Стига заболяването да е в по-начален стадии добър ефект за сериозната кашлица, и отхрачване дава рецепта с мед, зехтин, и ракия.

От всяка от съставките се слага по три супени лъжици. Сместа се разбърква, докато стане хомогенна. След това се взима по една супена лъжица на ден. Според един варианти това се прави три пъти на ден, според други, няма проблем и по 5-6 пъти, ако здравословното състояние на човека е по-тежко. Условието е поне 30 минути след приема да не се яде и пие нищо, за да може сместа да започне да действа.

Чудото на Дивата круша

При магарешка кашлица в село пограничното крумовградско село Поточница възрастните хора съветват да се пие отварка от кора на круша. Най-добър е ефектът, ако дървото не е култивирано т.е. крушата е дива и расте в полето/гората.

Слага се около една шепа кора или около 30 грама и се вари в половин литър вода. Течността се маха от котлона, когато стане на половина.

[featured_products per_page="12" columns="4" orderby="date" order="desc"]

Приема се три пъти на ден по една малка чашка сутрин обед и вечер по една малка винена чашка. Възрастни хора съветват, че трябва да се внимава с хора предразположени към затягане на стомаха. За разлика от плодовете, които действат слабително, кората има обратният запичащ ефект.

Миризливата Лазаркиня

asperula_odorataСледващата рецепта се практикува в почти цяла България, но нашите информатори са жители на пограничните село Илинден, Неврокопския край. Тя се използва при бронхит, кашлица, задух. На помощ тук идва билката – изключително красивото и миризливо цвете Лазаркиня (Asperula Odorata). То не е съвсем добре проучено, но фитотерапевтичната традиция разкрива, че има лечебният му ефект се дължи на недобре изучени етерично масло и асперулозид. Той действа много добре при безсъние и чернодробни смущения, а външно конюнктивит и кожни обриви.

Действието на чай е когато е добре цъфнало растението. Тогава се взимат от него около 15-20 стръка. Нарязват се на стино и се заливат с половин литър вода. Пие се по една винена чашка 15 мин. Преди хранене три пъти на ден.

Меден лук

При тежест сутрин, кашлица с храчки и дори болки в гърлото е следващата рецепта, практикувана в село Страцево, община Златоград. Тя е изключително лесна. Нарязват се на шайби две глави стар кромид лук. След това се редят в един буркан ред лук, ред мед, който се залива отгоре да покрие лука. Така бурканът се пълни до горе. След това се оставя да престои на хладо и тъмно място за 12 дни, дорде лукът „втаса“. След това се приема на гладно три пъти на ден по една супена лъжица.

Любимата билка на Хипократ

Лекарският исоп или (Hyssopus officianalis) e следващата билка използвана от дедите ни. Тя е описана още в IsopБиблията като голям лек, и не случайно е наречена свещено растение. Хипократ я е използвал в свои различни и тайни фито-комбинации. У нас в някои села от Мелнишкия край тя е известна че помага за освобождаване на дихателни тръби от храчки. Успешно се използва от астматици. Възрастните знахари казват, че Исопът е незаменим при лечение на наличие на бронхитни симптоми, на упорита кашлица, както и при възпаления на дихателните пътища.

 

Сироп от широколист живовляк

Живовлякът се използва широко при рани, хемороди, за стомах. В Средногорието в района на Момин проход използват листата на живовляка, брани по средата на пролетта за приготвянето на чуден сироп.  Сиропът от живовляк е много добро средство против кашлица. Приготвя се от пресен широколист живовлек около една шепа (30 грама), който е залят с 400 гр кипнала вода. Към сместа се добавят обелки от стар лук и дюля нарязана на едно със семките.

[featured_products per_page="12" columns="4" orderby="date" order="desc"]

Сместа кисне около 3-4 часа след което се добавя две чаени чаши мед/или захар. Слага се на котлона и се вари на тих огън 10-15 минути до разтапяна на захарта.  От сместа се пие по 30 грама 4-5 пъти на ден.

Иначе запарка от билката се приготвя по следния начин: една супена лъжица от изсушената билка се залива с 400 мл вода. Пие се по половин чаша три пъти на ден. Така приготвената запарка може да се използва и за гаргара при болки в гърлото, сливиците, както и при различни възпаления на венците. Последвайте ни във Фейсбук!

Лечители.бг

Сподели с приятелите си: