Пиша този текст прав. Не, нямам предвид няколко бързи параграфа на смартфона, докато се оглеждам за място в метрото, нито от скука пред бара. Половината от работния ми ден днес премина без комфортната облегалка на ергономичния ми стол. След няколко години мързеливо проучване и отлагане на покупката най-накрая взех решението да си купя бюро с регулираща се височина. След седмица използване съжалявам само, че не съм инвестирал в него години по-рано.

 

Седенето е пагубно

Вероятно знаете, че седналото положение не е оптимално за почти нищо. Макар да заема най-голяма част от деня ни, организмите ни никак не са привикнали към него и страдат, макар да не го осъзнавате. Мнозина наричат седенето “пушенето на XXI век” и не мога да не се съглася с тях. Няма нужда да реферирам към конкретно проучвания, защото едно бързо Google търсене ще ви даде достатъчно красноречиви резултати. Проблемът е толкова масов, че ще намерите добри резултати дори с алтернативни търсачки.

Накратко, прекарването на дори няколко часа, особено непрекъснати, в седнало положение,

забавя метаболизма, почти прекъсва храносмилането ви, пречи на правилното дишане,

обърква правилния хормонален баланс, затруднява мисловната дейност и дълбоката концентрация, засилва риска от депресивни състояния и увеличава рисковете от няколко вида рак. Съвсем накратко: трябва да използваме столовете по-рядко. Организмите ни са перфектно адаптирани за целодневно ходене и стоене прав.

 

Моята история

Бях чувал за работа в изправено положение положение от познати дизайнери и програмисти още преди проблемът със седенето да навлезе в масовите медии (хипстър, както винаги), но никога не съм му обръщал сериозно внимание. Винаги съм бил повече от доволен от удобното си бюро и приличния стол, на който прекарвах повече от осем часа дневно. След месец остри болки в кръста, които прераснаха в сковаване на целия десен крак, обаче разбрах, че имам дискова херния с масивна протрузия. Не бих предположил, че това може да се случи, преди да навърша поне 30, но след няколко неинвазивни опита за справяне с проблема, се наложи да се оперирам. Днес се чувствам супер, но във времето между откриването на хернията и отстраняването й развих завидна за обикновен човек култура в областите на гръбначното здраве и ергономията. Така отново се срещнах с изправените бюра, които редица лекари препоръчват на пациенти с дискова херния. Именно седналата позиция е най-пагубна, особено за проблемите в долната част на гърба, които имах и аз.

Комбинацията от мързел и липса на подходящ модел отложи покупката на изправено бюро с почти две години. Не исках да отделям повече от 1000 лв. за експеримент, който може да се окаже неуспешен, а откриването на sit/stand бюро, което се продава в България (вносът на мебели е доста скъп), не бе лесна задача. Едва наскоро попаднах на модел с ръчна манивела, чиито цена и възможност за транспорт ме убедиха да рискувам. Спокойно мога да заявя, че това е най-положителната промяна в офис средата си, която съм правил някога. Източник: hicomm.bg

Дарин Димитров,

Лечители.бг