Големите проблеми на американската нация с лошия начин на живот и хранене накара специалистите да търсят алтернативни подходи. Оказа се, че дозите на Витамин Д е един от тях. По-високите дози от този чуден витамин, приемани по време на подрастването, оказват голямо влияние върху кондицията на тялото и имунната система , когато малкият човек стане възрастен.

Както е известно „Д“ е популярен отдавна като „костен витамин“ заради неговата роля за формиране на здрави кости. Постоянен поток от нови изследвания обаче разкрива ползата на витамин D за организма да расте и да се развива. Но забележете, той не е само за децата, защото човешкият организъм може да расте като скелет до 37-38 годишна възраст.

Последите проучвания на Американската академия по педиатрия (AAP) показват, че получаване на достатъчно витамин D е свързан с подобряване на здравето и вероятно намалява риска от развитие на някои заболявания по-късно в живота ни. Изследванията разкриват, че това касае различни области – като имунното здраве, сърдечни заболявания, здравето на кожата, и диабет.

Въз основа на повишената осведоменост за ползите на витамин D от Министерството на земеделието и храните на САЩ напоследък се дават силни препоръки за увеличаване дневния препоръчителен прием на витамин D на 400 IU дневно за деца на възраст 0-12 месеца и 600 IU дневно за деца на възраст 1-13 години.

 

Откритие на БАН при проблеми

с опорно-двигателния апарат!
 

Как витамин D работи?

 

Витамин D е мастноразтворим, което означава, че той се разтваря в мазнини вместо във вода и може да се съхранява в тялото и по-дълго време. Това е един уникален витамин, в смисъл, че той действа като хормон. В някои случаи водещи експерти, които да се отнасят към него като „прохормонни.“

Заради уникалната си структура и функция, витамин D е доказано, че има рецептори през цялото тяло тялото, които биха могли да повлияят, изненадващо широк спектър от здравни фактори. Най-добре документирана е ролята на витамин D да подпомага калциевия метаболизъм, което е от полза за растежа и поддържането на костите.

Други области обаче, където витамин D може да повлиеа са :

- Въздейства на диабет  чрез стимулация на производството на инсулин и регулацията на метаболизъма на кръвната захар

-  Оказва влияние върху сърдечно-съдови заболявания като заздравява кръвоносна система.
-Последните изследвания показват зависимост между нивата на Витамин Д и з
дравето на мозъка, включително депресия и други психични разстройства.
-  
Подпомага функционирането на имунната система, което позволява на организма да се бори с инфекциите и външните агресори.


Кога витамин Д е достатъчно?


Витамин D се произвежда в кожата в отговор на излагане на слънчева светлина. Този процес е изключително бърз, защото отнема само няколко минути (15-20 мин.) за излагане на слънце, за да се синтезира огромно количество витамин D.

Въпреки това, поради опасностите, които крие силното слънце, то много деца не получават достатъчно пряка слънчева светлина, а това не позволява усвояването на витамин Д, дори да се приема като добавка или чрез храната. За това използвайте есенното слънце, което сезонът,  поне по нашите ширини, така щедро ни предоставя!

От друга страна, витамин D е трудно да се получи само чрез диета. Той присъства в малки количества в мазни риби, както и черен дроб, сирене и яйчни жълтъци.

През 2012 г. AAP идентифицира „изумителна увеличение“ на честотата на тежък дефицит на витамин D дори при хора, приемащи тези храни в достатъчни количества.

 

Хранителни добавки

В допълнение към безопасното излагане на слънце, много деца ще получат своите витамин D от добавки или обогатени храни. Както млякото, така и храните за кърмачета – и двете са обогатени с витамин D; млякото има около 100 IU на чаша, което означава, че едно дете ще трябва да се пие 4-6 чаши мляко на ден, за да получите препоръчваната от американските специалисти доза.

Кърмата е беден източник на витамин D, така че AAP препоръчват всички кърмени бебета да получават допълнително витамин D поне в началото.

Витамин D се предлага като хранителна добавка, обикновено таблетки или течни капки. Капките са идеални за кърмачета и малки деца, защото те са лесни за дозиране  и може да се дават в различни течности.

Говорете с Вашия педиатър и следвайте инструкциите за дозиране на опаковката, за да се гарантира, че детето ви получава достатъчно витамин D. Последвайте ни във Фейсбук!

Д-р Емилия Савова

Лечители.бг

Споделете статията с приятели: