Сладки, с характерен вкус и много полезни свойства – в сезона на червените чушки, предлагаме ви няколко причини защо е добре за тялото ви да ги похапвате и как да ги приготвим лесно във фурна. Разбира се сурови са по-полезни, тъй като чушката съдържа близо 5 пъти повече витамин C от лимона. В цифри съотношението е 280 мг срещу 60 мг в полза на зеленчука.

Приготвяне

Ако искате да приготвите вкусни и здравословни печени чушки, последвайте този съвет! Преместете скарата на най-високата степен на фурната. След това закачете за нея приготвените чушки за печене. За целта може да използвате кламери, като ги огънете така, че да образуват удобни кукички, с които да закачите дръжките на чушките (ако не разполагате с кламери, опитайте направо да ги закачите за дръжките), съветва.

Не забравяйте долу да поставите съд, в който да капе сокът, отделящ от тях. Настройте фурната на 250 градуса и печете, докато люспата на чушките стане златиста и започне да се отделя.Така предотвратявате прегарянето им, защото те действително нямат контакт до нагорещената повърхнина на фурната. Може да опитате и с по-малки патладжани.

Богати на витамини

Чушките са богати на мйного витамини – В1, В2, В6 и РР. Полезни са както за имунната система, така и в борбата с депресията, диабета, различни дерматити, отоци и са чудесен лек на слабата памет.

 

За красива кожа, коса и нокти
Червените чушки са богати на провитамин А, което ги прави отлично средство за разкрасяване. Похапването на това растение ще стимулира разтежа на косата и ще подобри състоянието на кожата ви. Освен това чушките са полезни за зрението. И тъй като чушките са богати и на силиций, това е още една причина за здрава коса, а и за красиви нокти.

И още полезни свойства
Червеният пипер е богат на алкалоида капасаицин. Всъщност точно това вещество определя специфичния вкус на чушката, но и не само. То е от значение за добрия чревен тракт, здравата стомашна лигавица, стимулира апетита и не на последно място – намалява кръвното налягане.

papperИ все пак внимавайте
Тъй като червеният пипер е богат на много етерични масла и сурови влакнини, ако имате проблеми с черния дроб и бъбреците, внимавайте с консумацията им.  Бъдете умерени, но не се лишавайте от тях. Особено сега, когато са най-вкусни, защото са в сезона си.

Лечители.бг