Бойните изкуства могат да се разделят на вътрешни и външни системи. Те се наричат още Шао –лин  и У- дан. Вътрешната система на Джан Сан Фън – Тайдзицюан се отнася до У-дан. Има поговорка, която казва: “ вътрешното развива ци, външното – мускулите, костите и кожата”, ама първо е вътрешното.

Всичко това показва изключителното значение на вътрешната система за култивиране на жиензната енергия, наричана на Изток Ци (още Ки, Чи). Много хора на Запад се чудят как монасите от манастира Шаолин, например издържат на влага и студ леко облечени. А всичко опира до култивиране на вътрешната жизнена енергия в точката на тигъра. С една техника човек може да задържи и увеличи жизнената енергия Ци през сезоните с температурни инверсии. Това става чрез духателна стимулация на тигровата точка Дантиен.

Безсмъртие

В древността се е считало, че “дантиен може да погълне стоте болести”. Думата “дан” (цинобър) напомня за даоската традиция търсене на безсмъртие. Цинобърът е играл най-важната роля в изготвянето на “хапчето на безсмъртието”. Дантиените са своеобразни енергийни резервоари в човешкото тяло, в които се натрупва и откъдето се разпространява по цялото тяло “основната Ци”, “ защитната Ци” и “семенната Ци”. Според представите на древните даоси именно в тези центрове се намира котелът за приготвянето на “хапчето на безсмъртието”. В бойните изкуства под дантиен обикновено се има предвид най-долния от общо 3 дантиена.

В развиването на Ци, способността за потапяне на ци в дантиен е от изключително значение. Когато се потопи в дантиен, ци е силно, кръвта е пълна. Когато ци и кръвта са силни и пълни, това е от голяма полза за вътрешните органи. Коя е причината? Вътрешните органи у човека са, до известна степен, различни от тези на животните. При животните гръбнакът е хоризонтален и те не могат да стоят изправени. Въпреки това, техните вътрешни органи, също са прикрепени към гръбначния стълб, сякаш висящи подред от началото до края му. С най-лек скок, всеки орган може да се движи напред – това подпомага силата и пълнотата. Следователно животните са по-силни от човека. Затова, че човекът може да стои прав и гръбнакът му е вертикален, чистото може да се отдели от фалшивото, мъдростта е достатъчна и той е по-интелигентен от животните. Намаляването на свирепата сила, също се дължи на това. Защо? Защото гръбнакът е прав, органите са окачени вертикално един над друг, натрупани в единна маса.

Органите и вибрациите

Ако са подложени на влагата на горещото лято, далакът и стомахът първи ще бъдат засегнати. По-късно, белите дробове, червата и другите органи. Макар, че малцина разбират причината, има едно схващане, че ако някой е добър бегач, това води до добро здраве. Всъщност това е безсъдържателно. Способността да бягаш се основава на способността да се движиш, но прекаленото бягане води до прекомерни вибрации и увреждане на мускулите. Още повече, макар, че всички органи са в известна степен възбудени, те все пак са един над друг, прилепнали заедно. В този процес те не се радват на лек, спокоен, масажиращ контакт помежду си. Така, без възможността за движение, основната свързваща тъкан, която виси надолу, ще става все по-слаба. Само, чрез потапяне на ци в точката на тигъра-“дантиен“, това може да се предотврати.

Къде се намира точката

Точката на тигъра „Дантиен“ се намира точно в центъра на корема, 1,3 инча под пъпа. Всички вътрешни органи са над дантиен. Ци потъва там и се акумулира, всеки път щом вдишваме и издишваме, а органите се отпускат и движат.

dantien11С вдишването и издишването има отваряне и затваряне на този енергиен център. Трябва да прибавим към т. нар коремно дишане и движение с въртене на кръста и протягане на ръцете. В това време гръдният кош е отпуснат и се правят крачки леко напред. В този миг вътрешните органи се радват на просторно и леко вибрационно „търкане“ един в друг.

Според древните, ако се изпълнява упражението по 15 минути на ден основната свързваща тъкан, с всеки ден става по-здрава, а можем да се изложим на горещина, студ или влага без да се разболеем.

Втората полза е техниката е, че силата на гръбнака, сърцето и мозъкът, нарастват заедно с това. Това обобщава ползата, която може да бъде извлечена в резултат от потапянето на ци в дантиен и възможността, всеки вътрешен орган да се раздвижва.

Такава е ползата от Тайдзицюан за вътрешните органи. Тя не е в служене на външното и може да бъде намерена само вътре, учат старите философи-майстори на бойните изкуства.

Как да намерим Дантиен

Тя заема един кръг с радиус около 5 см един пръст под пъпа. Точката на безсмъртието може да бъде открита, ако съединим върху пъпа си двата палеца, а после съединим и показалците надолу. Образува се триъгълник, в чийто център може да се впише кръг. Точно там е пресечната точка на най-важните енергийни меридиани в човешкото тяло. От нейната кондиция зависи физическата и психическата устойчивост на индивида.

Лечители.бг