Случва се на всички ни – с напредването на възрастта се увеличава и килограмите. Без значение колко сте слаби или в каква форма сте, всеки страда от физиологични промени, които трупат мазнинки на корема или отпускат кожата на ръцете. Има редица причини това да се случва – от хормонални смущения до загуба на мускулна маса, пише „Дейли Мейл“, цитиран от „Вести“. Това означава, че

едно бързо сутрешно тичане няма да помогне на 50-годишен човек да изгори калориите от бургера, който е изял на обяд.

Източник: Thinkstock/Guliver

Американският изследовател д-р Ниирав Падлия обаче споделя, че може би е по-лесно да се справим с пълнеенето, отколкото мислим. Той препоръчва вместо да броим калории, просто да коригираме подхода ни към фитнеса и диетата.

Как се променя теглото – хормони

Мъже:

Тестостеронът е тайната на мъжете, които имат естествено слаба фигура. Хормонът обича да се прикрепва към мазнини, което означава по-малко мазнини в коремната област. Той също така помага за изграждането на мускули, засилва метаболизма и поддържа инсулиновата чувствителност (което предотвратява диабета).

По-ниските нива на тестостерон улесняват организма да съхранява мазнини. Освен това затлъстяването пък намалява производството на тестостерон. Това е като въпроса за кое е първо кокошката или яйцето.

Фамозно! Фито-формула 3 в 1 – регулация на килограми, апетит и метаболизъм

fito_kapki

С напредване на възрастта, нивата на тестостерон в мъжкия организъм намаляват по естествен път с около 1% годишно след 30-годишна възраст. Това е и периодът, в който започват да се натрупват мазнини в областта на корема.

Източник: Thinkstock/Guliver

Жени:

В женското тяло има деликатен баланс на хормоните прогестерон и естроген. По-високите нива на естроген допринасят за образуването на мастна тъкан. При по-младите жени това се компенсира от силните нива на прогестерон. От 35-годишна възраст нивата на двата хормона намаляват, което води до менопаузата.

Нивата на прогестерон обаче намаляват по-бързо и това води до образуване на мастна тъкан, което ни изглежда като по-трудно контролируем процес, отколкото когато сме били по-млади.

Загуба на мускулна масаЗагубата на мускулна маса е един от основните фактори, които водят до по-бавен метаболизъм. Мускулната тъкан е най-големият консуматор на глюкоза в цялото тяло.

Ако не можете да задържите чистата си мускулна маса с напредване на възрастта, консуматорът на глюкоза намалява. Тази глюкоза на свой ред може да се преобразува в мазнини. В резултат на това, тялото ви не преработва въглехидратите толкова бързо, колкото преди.

Как да се справим с това?

Тренирайте

Източник: Thinkstock/Guliver

„Много хора, които правят упражнения редовно, когато остареят имат навика да залагат най-вече на кардио упражнения, като ходенето. Но е много важно, когато хората остаряват, да се фокусират върху по-силови тренировки. Това е по-важно, когато сте по-възрастни, отколкото когато сте на 25 години“, казва д-р Падлия.

Докато аеробните тренировки са полезни за сърцето, упражненията за изграждане на мускулите са също толкова полезни, защото предпазват от развитието на възпаление и на диабет.

Яжте повече протеин

Протеиновите шейкове не случайно се предлагат във фитнес залите за онези, които искат да подсилят мускулите си. Според д-р Падиля протеинът е от съществено значение за по-възрастните хора, които искат да изградят мускули и да поддържат метаболизма си стабилен. Последвайте ни във Фейсбук!

 

https://www.vbox7.com/play:5245544869&start=151

 

Вижте кои хранителни добавки и билки са подходящи за отслабване:[featured_products per_page="12" columns="4" orderby="date" order="desc"][product id="" sku=""]

Лечители.бг

Сподели с приятелите си: