Без съмнение соколечението все по силно навлиза в ежедневието ни. Всички прясно изцедени сокове са полезни, защото зареждат тялото с живот, казват алтернативни лечители.. Но е хубаво да знаем и кои от тях са най-ефективни в борбата с различни болести.

Сок от нар

- Смятан е за биогенен стимулатор, има мощен тонизиращ ефект. С него се лекуват най-различни заболявания. Тибетски лечители го препоръчват за борба със стомашни проблеми като яви, колит и гастрит. Сокът действа благотворно още на задстомашната жлеза, подпомага лечението на анемия, и както вече отбелязахме въздейства при разстройства на стомашно-чревния тракт.

Сок от касис

- Този сок е с високо съдържани на антиоксиданти и витамин С. Заради това той има способността да повишава имунитета. Натуропатията го използва широко за помагащо лечение при бъбречни заболявания и метаболитни нарушения.

Сок от ябълки

„По една ябълка на ден и бяга докторът от мен“. Тази поговорка е известна отдавна, но е и вярна. От древността е известно също така, че пиенето на ден на чаша ябълков сок забавя стареенето и подобрява фукционирането на стомашно-чревния тракт, изчиства токсините и патогените микроорганизми от червата и тялото. Ябълковия сок още укрепва сърдечно-съдовата система. Оцетът от ябълка пък е извор на живот заради съдържанието си на микроелементи и антиоксиданти, които стопират дегенеративните процеси, отговорни за стареенето.

Сок от сливи

– Той се счита за диуретик и има слабително действие. Наблюдение на пациенти показват, че този плод е ефективен за заболявания на сърцето, бъбреците, атеросклероза. Напоследък се използва в рецепти за хипертония.

Сок от грозде

Сокът от грозде укрепва кръвоносните съдове и е като мехлем за артериите на сърцето, но не се препоръчва за диабетици заради восокото съдържание на захари. В същото време заради съдържанието на гликогени той е много полезен при заболявания на черния дроб и бъбреците. Хипертониците също е добре да го приемат, защото влия благотворно при високо кръвно налягане. По принцип сокът действа тонизиращо като засилва имунната система. На пазара има продукти – имуностимулатори, произведени от маслото на гроздови семки.

Сок от праскови

- Сокът от този ароматен плод оказва благотворен ефект върху хора, страдащи от нарушение на сърдечния ритъм. Тъй като алкализира силно средата този сок спомага и при гастрити проблеми. Както и гроздовият сок и тук има противопоказания за диабетици.

Сок от боровинки

– Сокът от боровинки е особено полезен при заболявания на очите, късогледтво, далекогледство, дегенерация на макулата, зрителния нерв и др. Също така напоследък се препоръчва и при дисбактериоза. Следва продължение…

Лечители.БГ