Болни от цялата страна идват в манастира „Св. Атанасий“ край Чирпан заради лечебното аязмо и чудодейната дарба на сестра Екатерина
Чудодейно място за изцеление на много болести е манастирът „Св. Атанасий“ до чирпанското село Златна ливада. Хора от цялата страна обсаждат малкия храм, за да си налеят вода от лечебното аязмо. И да чуят вълшебните молитви на 80-годишната игуменка Екатерина.

 

Тук идват депутати и бизнесмени. Повечето от посетителите обаче са бедни и окъсани християни. Води ги болката и надеждата, че ще оздравеят, обяснява монахинята. Сестра Екатерина влиза в Божия дом преди 16 години. Монахинята има невероятната способност да говори с Богородица и да помага на болните, твърдят хората, посетили храма. „Не аз, а Бог им помага“, настоява обаче игуменката. Тя не иска да говори за чудодейната си връзка с отвъдното.

„Каквото чувам и виждам, е тайна, която ще отнеса в гроба категорична е сестра Екатерина.

 

Въпреки че вече е на преклонна възраст, тя сама стопанисва светата обител. Помощници нямам, все по-трудно се намират хора, които са готови да се отдадат на църковна работа, казва възрастната жена. Преди да влезе в манастира, тя се е занимавала със земеделие в родния си град Горна Оряховица. Екатерина е майка на 4 деца – едно момче и три момичета. Съпругът ми почина, а рожбите ми поеха по свой път и вече си имат семейства. Най-малката дъщеря е на 40 години. Понякога ми идва на гости. Останалите живеят в София и не са ме търсили от години, разказва монахинята.

 

Тя признава, че още от дете усещала болките на хората около нея. За дарбата си обаче не споменала на никого, докато не станала игуменка на манастира „Св. Атанасий“. „Веднъж доведоха болни деца на аязмото и аз неволно казах на родителите им къде другаде да ги заведат и да се помолят. След това започнаха да идват и други хора за помощ и съвет“, обяснява монахинята. Тя твърди, че молитвите й имат най-голяма сила в неделя понеделник и четвъртък. Затова тъкмо в тези дни хората започват да идват от 5 часа сутринта, а потокът секва едва привечер.

„Аз не съм екстрасенс и съм против всякакви баячки и врачки. Хората занемариха вярата си в Бога. Затова страдат. Имала съм гости, които не знаят как да се прекръстят, а искат да им помогна. Как да им обясня, че най-голямата помощ може да дойде чрез молитва и пост“, казва сестра Екатерина.

Тя изпраща болните, които я молят за изцеление на църковните служби в Рилския, Бачковския и Троянския манастир.

2

Хората, които се оплакват от неврози например, имат нужда от Василеви молитви. Магии се развалят в църквата „Св. Троица“ в Асеновград, разкрива монахинята. Нейните молитви може дори да откажат наркомани от дрогата разказват селяните в Златна ливада. Преди време отчаяни родители довели при игуменката момиче, което от няколко години взимало наркотици. Девойката зарязала следването си в университета и отказвала да се прибере вкъщи. Сестра Екатерина поговорила с момичето в стаичката си и после двете се помолили пред иконите на Исус Христос и Света Богородица. След това заръчала на девойката да пости в продължение на 6 дни, да вземе причастие и да пие вода от аязмото на храма „Св. св. Дамян и Кузма“ до с. Куклен и от лечебния кладенец на манастира „Св. Атанасий“.

 

Освен това трябвало да споменат името на болната при 40 служби в Рилския, Бачковския и Троянския манастир. След като изпълнило предписанията на игуменката, момичето отказало наркотиците и се разделило с лошите си приятели. Младо семейство пък се оплакало, че не може да има деца. Оказало се, че съпрузите били сключили само граждански брак. Монахинята ги посъветвала първо да се венчаят пред Бога а след това да се помолят. Не след дълго брачната двойка се сдобила с момченце. За много от гостите на манастира „Св. Атанасий“ 80-годишната игуменка притежава свръхестествена сила, която може да се мери с тази на покойната баба Ванга.

„Петричката пророчица беше изключителен човек, аз не съм като нея“, твърди обаче монахинята.

Двете жени са се срещали само веднъж. „Преди около 25 години, когато още не бях монахиня и се казвах Спаска, посетих Рупите с моята снаха.

 

Пред къщата на баба Ванга имаше много хора и трябваше да чакаме доста време, преди да влезем. Щом се наредихме на опашката обаче, пророчицата ни извика, без да ни познава. Преди да прекрача прага на дома й, изрекох молитвата „Отче наш“. Когато й подадох захар, за да ми врачува, Ванга се изпоти, а кристалните бучки изтекоха между пръстите й като вода“, разказва сестра Екатерина. Петричката пророчица заявила, че нищо не може да й каже. „Ти си влязла с „Отче наш“ и водиш със себе си Бога. От едната ти страна е св. Атанасий, а от другата те пази Света Богородица. Твоят дух е много силен, затова нищо не виждам“, казала Ванга.
Автор: Венелина Янакиева, по материали на в.Стандарт от 1,3,2000 г.