Лечителят се доверява само на ирисовата диагностика – поглежда в окото с лупа и всички болежки излизат черно на бяло.Еньо Миланов твърди, че няма нужда от реклама, но лесно го уговарям да се видим.

Да стигнеш до къщата на билкаря Еньо Миланов в Симеоново не е никак лесно. Няма примамливи рекламни табели, нито светещи стрелки с надпис „Към Лечителя“, дори и улицата му не носи гръмкото име „Пътят към здравето“. Въпреки това хора от цялата страна я намират без проблем. „Първия път ни упътиха съседи – всички го знаят Еньо билкаря“, казва възрастна жена от Варна. Решавам да направя опит и питам де що видя хора по улиците и дворовете за прочутия знахар. Резултатът е смайващ – всички го познават – и махленските баби, чиято работа по принцип е да са осведомени за всичко, и строителните работници, които са в квартала само от месец.

Еньо безспорно е прочут

И не страда от излишна скромност: „Нямам нужда от реклама, от човек на човек се разнася това, което правя, и идват хора от цяла България. Дори в Америка ме знаят и поръчват билки по телефона.“

Пътеката към дома му във вилната зона на престижния квартал е застлана с паветата, по които е стъпвал един от най-добрите ни народни лечители Петър Димков. Еньо ги събрал от улицата пред дома му, когато я разкопали, и ги докарал в Симеоново. Къщата на билкаря няма дори ограда. „От кого да се крия, от кого да се пазя, че да вдигам дувар до небето? Човек не трябва да се отделя от света“, казва знахарят. Покривът му пък е като тераса, само на плоча. Оттам се разкрива гледка за милиони – цялото раззеленено Софийско поле и планините наоколо. От изгрев до залез терасата е огряна от слънцето. Специалната ориентация на къщата пък определя и положителната енергия, която се усеща горе.

За лечителя  няма тайни в източната религия и мистика

На „ти“ е с учението за чакрите, кундалини и практикува без проблем акупунктура. Един от камъните в настилката много напомня картата на България, по нея спокойно може да се учи география, защото е правилно ориентирана. На запад родината граничи с черен камък – пророк е излязъл Еньо за проблема на Балканите.

Това ми напомня да попитам билкаря дали има отношение към политиката. „Аз съм политически неангажиран човек“, отсича той. Не иска да се обвързва, въпреки че от много партии са му предлагали да стане член, защото е известен. Преди време подкрепял Зелената партия. Така се и запознал със съпругата си Марияна, която била неин секретар. Сега обаче тя му помага в билкарството и се справя вече не по-зле от него със семейния бизнес. Марияна е вегетарианка и опитите й да отучи мъжа си да яде месо не престават дори по време на интервюто. „Аз си ям екологично месо – оправдава се Еньо, – това са кокошки, които сам съм отгледал от пиленца.“ Преди имал пълен кокошарник, но съседът се научил да ги краде и за да запази добрите отношения, билкарят се отказал от птицевъдството.

Сега си гледа само една козичка – Наоми Кембъл

Кръстил я така, защото била стройна като манекенката и пристъпяла грациозно, та чак предвзето – като на ревю. От много неща разбира Еньо. Неведнъж е израждал и крави, и кози, че и котки. Нали са живинки – как да ги остави да се мъчат. В сърцето му има място за всичко и всички – философията му е простичка и гениална – на доброто ти отвръщат с добро. „Всичко ти се връща – категоричен е той. – Не прави това, което не искаш да ти се случи, защото има висша сила, която вижда всичко и съди според делата.“ Повечето хора знаят това, но в отчаянието си изпращат лоши мисли и така усложняват съдбата си.

Сблъсквал се е отблизо и с черната магия. Преди години едва не си отишъл, но навреме се усетил и потърсил помощта на специалист. „Черна магия се практикува още от стари времена, казва Еньо, сега магове контролират света – от футболните мачове до политиката – те са навсякъде. Но ще дойде време и те да плащат“, пророкува той.

Преди да се захване с билкарство, бил летец

Завършил в родния град на Ленин – Уляновск. Там научил руски, свободно говори и английски. Дори превежда книги за източните религии и медицина и се надява да ги издаде някой ден. Обиколил е Европа, Азия и Африка като радиооператор. Бил е инструктор в машиностроенето и дори се е занимавал с дърводелство.

Още като дете растенията му били интересни. Като малък в родния му град Лом с приятелите си свивали цигари от изсушена и стрита мента. Не се гордее с първите си интереси към растителния свят, но това е истината. Твърди, че до голяма степен лекуването с билки е дарба, която се предава по наследство, но изисква много труд и постоянство. Когато нещо ти е интересно и доставя удоволствие обаче, изобщо не ти тежи.

Знахари са били още прабабата и прадядото на Еньо Миланов.

Те владеели древни методи за лечение на хора и животни с билки. Чичо му познавал иглотерапията. Баба му пък с лекота се справяла с лечението на сибирската язва (синята пъпка). Тайната й била проста – скълцвала меден сулфат и чесън, разчопляла с обгорена игла болното място и налагала кашичката като компрес. Така върнала към живот десетки обречени. Внукът на лечителката обаче не е пробвал този изпитан метод.

Еньо е горд, че е успял да предаде любовта към билките и на децата си. Така златният „занаят“ няма да се загуби. 17-годишният му син Йоан учи в 151-о училище в паралелка с профил биология и химия. Интересува се от китайска медицина и много добре се справя в часовете по акупунктура. Той всъщност е едно обикновено момче и обича да ходи на дискотека, както и да сърфира в Интернет. Дъщерята Жулиета, която напоследък също помага в семейния бизнес, е балерина в операта. Нейното име носи и чудотворният мехлем, патент на Миланов, който скоро ще бъде пуснат по аптеките. „Най-после признаха труда ми, а станаха 21 години, откакто лекувам“, казва знахарят. Кремчето е почти панацея, тъй като лекува почти всичко. То е приготвено от 


само от билки и висококачествени масла

Специалистите били озадачени, че не съдържа консерванти, а трайността му е 6 месеца. Несъмнените му качества обаче не останали неоценени. Най-голямо е приложението му при лечение на кожни заболявания – за отрицателно време се отървавате от екземи, афти, дори и от досадни и упорити хемороиди. Лекува още изгорено, артрит, ревматизъм, а като го хапвате с мед, болките в гърлото отшумяват в миг.

Каква е тайната на чудодейната му сила? „Най-важни са билките – кога и къде са набрани, но и с какви чувства си ги откъснал. Когато билката е откъсната с любов, тя носи здраве, но не влагаш ли положителна енергия в това, което правиш, няма никакъв смисъл от него“, разкрива секрета си лечителят.

„Всяко едно растенийце ми е интересно – разнежва се той, – почти всичките ги познавам и съм ги използвал.“ Според него за всяка болка си има билка – Бог е помислил за всичко. Някои от билките, които използва, са от Червената книга на забранените растения. С тях Еньо се снабдява от градината си в Лом. От години той култивира редки видове, които са на изчезване и давали много добра реколта. От отглеждането на билки може да се изкарват добри пари, съветва инициативните той, у нас те се изкупуват на безценица, а в чужбина се търсят много. Билкарят се ядосва, че продаваме за без пари толкова добра суровина каквато са нашенските лековити растения.

Питам го какво не може да лекува. Следва дълъг размисъл. Според него не можеш ли да лекуваш всичко, значи не можеш да лекуваш нищо, тъй като в организма всички системи са свързани и си влияят. Не е правилно да гледаш на болестта отделно от тялото, понякога проблемът е много по-дълбоко, отколкото лекарите си мислят. Затова


той се доверява само на ирисовата диагностика

Поглежда в окото с лупа и вижда всичките болежки черно на бяло. Там нищо не може да се скрие от опитния специалист. По едно време знахарят ме поглежда и казва: „Сетих се! Не съм лекувал СПИН. Не е идвал болен при мене, затова. Но много съм мислил и ако някоя лаборатория се съгласи да работи с мен, ще направя всичко, което е по силите ми.“
Станислава Георгиева, в.Сега