Няколко прости йога-упражнения могат да помогнат да се отървем от досадната слуз, която се събира в синусите заради прахта по улиците или поради алергична реакция на лигавицата, по-известна като ринит.

От там този секрет тръгва надплу по гърлото и запушва и бронхите, предизвиквайки неприятно усещане от задавяне и кашлица. Индийски йоги с практика у нас дават четири вибрационни упражения.

Упражнение Ян – Камък

Първото упражнение наподобява вдигането на щанга. От нивото на гърдите си изправяме ръцете нагоре и вдишваме през носа. Когато вдигнем виртуалната тежест над главата си рязко я спускаме и издишваме през носа. Спускайки ръце надолу свиваме дланите си в юмрук като е важно да хванем палците си в шепи.

Всъщност движението прилича на вдигането на тежест или камък, който качваме над главата си, а след това го спускаме до нивото на гърдите. Упражнението се повтаря поне 10 пъти. След редовни повторения се усеща значително облекчение и по-леко преминаване на въздушната струя през синусите.

Упражнения Ин-хъркане

Второто упражнение е следното – в седнало положение брадичката се вдига нагоре след което се отваря носоглътката, а въздухът се дърпа навътре към хранопровода. При това звукът, който трябва да се получи е т. нар. хъркащ ефект.

Третото упражнение е като първото, но разликата се състои в това, че устата е отворена. Тук хъркащият ефект е най-силен.

Упражнение Мечка

Четвъртото упражнение е за изчистване на хранопровода. Тялото е в седнало положение, а брадичката се дава максимално надолу да опре в гърдите. В този момент се издава ръмжащ звук навън, имитиращ куче или мечка. Звукоизвличането продължава 5 секунди. При него човек трябва да усети как вибрацията, идва от гласните струни стига до слънчевия сплит и диафрагмата.

Упражненията са изключително благоприятни за хора, страдащи от синузит, алергичен ринит и други проблеми с носоглътката. Не е за пребрегване и най-разпространената йогистка техника е с промивки на ноздрите със солен разтвор.

Евелина Сотирова,

Лечители.бг