Всяка минута Черния ни дроб без да подозираме филтрира 2 литра кръв. Той е нашият помощник, който ни спасява от редица вреди неща, които поглъщаме с храната и въздуха. Читателка ни е изпратила на пощата info@lechiteli.bg следната рецепта за пречистване на черния дроб от шлаки и камъни. Тя е доста ефективна, но изисква контрол  от страна на специалист или поне преглед на ехограф преди започване на процедурата. Ако жлъчката, например е пълна с камъни или е прегъната тази процедура крие доста рискове. Другото, което се препоръчва е да се съобрази пречистването с лунния цикъл. Най-доброто време за пречистване на черния дроб е седмицата преди пълнолуние. Тогава от тялото ни изскачат кристални камъни, които всеки, дори най-здравите хора носят в себе си. Не бива да се забравя още, че състоянието на черния дроб се свързва със здравето на цялото тяло. Симптоми или болести като рак, хормонален дисбаланс, алергии, депресия, безпокойство, проблеми на имунната система, лошо храносмилане в повечето случаи се кореният именно в претрупване с шлаки на този орган.

Това е малко променена версия на рецепта за пречистване на черния дроб. Пробвала съм всички варианти и винаги са излизали много камъни, но установих, че някои детайли от методите дават по-добри резултати с по-малко прилошавания и щадящи черния дроб.

Необходими продукти:
зелени кисели ябълки – около 10-15 кг
цвекло – 2-3 кг
лимонов сок /или сок от грейпфрут/ – до 300 мл
зехтин или друго студено пресовано масло
зеле и моркови – за 1 салата
2 пакета английска сол – ако това изберете за очистително

Подготовка за пречистването – в продължение на 5 дена /например от понеделник до петък/ се пие по минимум 2 литра сок от зелени кисели ябълки и малко цвекло. В ябълките има киселина, която омекотява камъните в жлъчката и черния дроб и това позволява безпрепятственото им преминаване през каналчетата. Ферментиращият ефект на ябълковия сок допринася за разширяването на каналчетата. Пийте ябълковия сок бавно през целия ден, между храненията. Освен ябълковия сок пийте и вода – между литър и половина и два литра на ден. Можете да си изплаквате устата със сода за хляб или да си миете зъбите на няколко пъти през деня, за да не се повредят зъбите ви от ябълковата киселина (най-добре пийте със сламка).
В продължение на 5-те дена избягвайте студени храни и напитки – те изстудяват черния дроб и намаляват ефекта на прочистването. За да помогнете на черния дроб да се подготви за основната част на прочистването, трябва да се изключат храни от животински произход – месо, яйца, мляко, както и пържени храни.

Подготовка

За да има 100 процентов успех цялата процедура трябва всичко да се изпълни точно. Препоръчително е около 2 седмици преди пречистването да се премине на суровоядство:

-да не се приемат никакви храни с животински произход

-да не се приема храна, в която има консерванти и изкуствени добавки

-да се избягват тестени и нишестени храни, както и бързата храна тип макдоналдс, дори нищо в опаковка

-да се изключат кафето и черния чай.

Всяка сутрин на гладно и вечер преди лягане може да се пие леко топла вода с мед. Това допълнително омекотява камъните в черния дроб и ще се избегнат евентуални болезнени усещания.

Още – сутрин на гладно може да се пие 2-3 супени лъжици зехтин с малко лимонов сок – това ще предизвика отделяне на жлъчен сок от черния дроб и така ще го подготви за самото пречистване, което доста ще го натовари. И още – за да се откъртят по-лесно камъните може да се бяга всеки ден около 30 мин или да се правят аеробни упражнения с разтърсващ ефект. Непосредствено 2 дена преди пречистването не трябва да се натоварва тялото, трябва да се избягват силните емоции, особено лошите и трябва много да се почива. Също не е добре да се гладува иначе ако гладуваме има вероятност, когато изпием зехтина и лимона организма ни да ги изконсумира вместо да извърши основната си задача.***

chernodrobni kamani2Старайте се да не приемате лекарства и витамини през дните на подготовка, освен такива, които са абсолютно необходими. Важно е да не се натоварва черният дроб с излишна работа.

Препоръчително е на шестия ден да се направи клизма. Това осигурява безпрепятственото преминаване на камъните през отделителната система.

На 6-тия ден сутринта изпийте отново голямо количество ябълков сок. До 14 часа може да хапнете нещо леко – плодове или салата овкусена с лимон и зехтин. Не яжте нищо (можете да пиете вода, когато сте жадни) след 14 часа, за да нямате трудности с изхвърлянето на камъните.

След 14 часа започнете да загрявате областта на черния дроб с грейка (ел. възглавница). Около 16-17 часа си направете няколко клизми, с цел да освободим пътя на камъните, които ще се изхвърлят цяла нощ. Ако не можете да си правите клизми, изпийте предварително някаква билкова отвара или английска сол, с която да изчистите червата си /трябва със сигурност да знаете, че тези разхлабителни ще ви подействат преди 18 часа. След това започнете постоянно да нагрявате черния дроб, топлината ще омекоти дроба и ще разшири каналчетата.

chernodrobni kamani3Около 18-19 часа пригответе прясно изстискан лимонов сок и зехтин /равни количества от по 150-300 мл/, като е добре леко да ги загреете на водна баня до температурата на тялото.

В 19 часа започнете да пиете на глътки лимон и зехтин докато изпиете цялото количество и легнете. Продължете да загрявате дроба докато лежите неподвижно. Може или да заспите или след час и половина да извършите няколко неща, за да помогнете на черния дроб да се изчисти по-добре.

Упражнения

Седнете върху пети, запушете лявата си ноздра с памук и започнете да дишате през дясната. Върху езика сложете малко лют пипер. Опитайте се да дишате бавно и плавно, като съзнателно се опитвате да движите диафрагмата. Всичко това ще възбуди черния дроб и той по ефективно ще изхвърли камъните.

Мислено може да си представите как излизат всички мръсотии и затлачвания.

Внимание! Между 1 и 3 през нощта може да усетите прилошаване и да ви се приходи до тоалетна или да ви се доповръща. Не се притеснявайте – това е защото в тези часове дробът ви работи най-усилено и всичките сили на организма са съсредоточени в него. За около максимум 1/2 час всичко ще отмине. Може пак да си сложите на езика лют пипер и да подишате.

 

Препоръки

***Понякога прилошаването е силно, но най-важното е да не се притеснявате. Всичко ще премине и просто трябва спокойно да изчакате, да полежите и да си мислите колко ще е хубаво след това.***

***Ако не ви понася да пиете зехтин с лимон, може да ги замените с друго студено пресовано масло /ленено, конопено, слънчогледово, тиквено, сусамово…/ и със сок от грейпфрут. При мен те действат еднакво добре. По принцип каквото и масло да изберете, знайте, че все е гадно на вкус. Ако ви е трудно да пиете на глътки маслото, може да го смесите със сока в едно шише с капачка, да го разклатите и така смесено да го изпиете почти на веднъж. Но в този случай трябва след това да легнете и да стоите неподвижни поне 30 мин, за да може двете течности да се разделят на слоеве в стомаха.***

На другия ден станете в 6-7 часа. Направете си няколко клизми с урина или вода с малко сол и най-накрая с чиста вода. Ако не искате с клизма тогава изпийте 1 пакет английска сол разтворен в 1 чаша вода. Може и друго разхлабително, с което сте свикнали и знаете, че със сигурност ще ви подейства. Целта е нито един камък да не остане заседнал в дебелото черво, защото той бързо се засмуква обратно и става по-лошо. Към 9-10 часа изпийте по-голямо количество сок от цвекло и ябълки, който допълнително ще измие черния дроб. След час може да хапнете плод, а по късно и салата. През целия този ден трябва да ядете единствено растителна храна. Месо и яйца може да хапнете чак след 3-4 дни. Тези храни изключително много затормозяват черния дроб. Също и кафето оказва много неблагоприятно влияние върху дроба. Не пийте кафе по време на подготовката и няколко дена след това.

Необходимо е да се изхвърлят всички камъни от черния дроб. Това изисква няколко прочиствания. Те могат да бъдат правени на интервал от един месец. Важно е да се знае, че щом започнете да прочиствате черния дроб и жлъчката, трябва да продължите с прочистванията докато при две последователни прочиствания не се изхвърлят никакви камъни. Ако оставите черния дроб наполовина изчистен за по-дълъг период (повече от три месеца), това може да доведе до по-голямо неразположение отколкото преди. Черният дроб ще започне да функционира по-ефективно скоро след първото прочистване. Болки ще намалеят, енергията ще се увеличи, мисловната дейност ще се подобри значително.

След известно време камъните от задната част на черния дроб ще се придвижат напред към двете главни чернодробни каналчета, което може да предизвика появата на всички предишни симптоми. Това показва, че още камъни са останали и са готови да бъдат изхвърлени със следващото прочистване.

Когато се направят няколко прочистващи процедури, ще усетите многобройни положителни промени: кожата ще ви се изчисти от акне, екземи, петна, почти няма да се разболявате, грипът и вирусите ще преминават през тялото ви незабелязано, мислите и настроението ще са по-положителни, ще имате повече енергия за работа и почивката ви ще е по-ефективна …

Предупреждение

Понякога се случва камъните да продължат да излизат или да се заклящят някъде. И това се случва, но човешкия организъм е съвършен и се справя без проблем с всичко, стига добре да спазваме правилата. Това което имам предвид е, че ако сме спазили всички условия, това е малко вероятно да се случи – да загряваме дълго време черния дроб, да направим подготовката както трябва, да спазим часовете и т.н.
Ето какво се случи с мен при първото ми такова пречистване:
около 3 дена след пречистването ме болеше в областта на черния дроб. Продължаваха да излизат камъни, което беше странно. И до какъв извод достигнахме – черния ми дроб е искал да продължава да изхвърля камъни (тъй като е бил догоре задръстен с такива) и аз е трябвало да му помогна още малко, т.е. трябвало е на другия ден да продължа да го нагрявам и да пия още малко зехтин с лимонов сок, но най-вече да нагрявам. Топлината разширява пътищата и камъните излизат без проблем. Затова, веднага (въпреки че се бяха минали 4 дена от пречистването) започнах да загрявам чернодробната област и само след 30 мин болките преминаха и след това излизаха още малко камъни и това беше. Проблеми нямах по-нататък.
Ако някой има притеснения нека си види преди това жлъчния мехур и черния дроб при гастроентеролог. Ако жлъчката е пълна с камъни или е прегъната може би не трябва да се предприема тази процедура. В тези случаи се започва с промяна на хранителния режим и със сутрешно пиене на сока на 1 лимон с 2 с.л. зехтин.

Но да предположим, че някъде нещо заседне. Тогава започваме да нагряваме областта на черния дроб с грейка или ел. възглавничка и пием още малко зехтин с лимонов сок. Дори може и само загряването да помогне да се отпушат каналчетата. Сравнено с познатите ми, които са правили също тази процедура, само при мен е протичала по-тежко. Въпреки че и това е в рамките на нормалното.

Lechiteli.bg