Въпросът на въпросите преди Великден е – пресни ли са яйцата? Всъщност, важно е не само за празника, а през цялата година особено, ако не ги държим в опаковката, а ги подреждатме на мястото за яйца на вратата на хладилника.

Някои жени пишат датата на производство с маркер на черупката, но едва ли всички сме толкова досетливи. Има четири лесни начина за определяне на „възрастта“ на яйцата.

Всичко от което се нуждаем за този опит е купа пълна с вода. Поставяме яйцето вътре и следим дали ще остане на дъното или ще изплува. – See more at: http://www.trenirai.org/2013/07/presni-yaica-kak-da-razberem.html#sthash.cSOC9fDq.dpuf
Всичко от което се нуждаем за този опит е купа пълна с вода. Поставяме яйцето вътре и следим дали ще остане на дъното или ще изплува. – See more at: http://www.trenirai.org/2013/07/presni-yaica-kak-da-razberem.html#sthash.cSOC9fDq.dpuf

1. Воден тест

При него трябва само да ги потопите сурови в чаша вода и да сверите поведението им с тази картинка.

Всичко от което се нуждаем за този опит е купа пълна с вода. Поставяме яйцето вътре и следим дали ще остане на дъното или ще изплува. – See more at: http://www.trenirai.org/2013/07/presni-yaica-kak-da-razberem.html#sthash.cSOC9fDq.dpuf

Всичко от което се нуждаем за този опит е купа пълна с вода. Поставяме яйцето вътре и следим дали ще остане на дъното или ще изплува. – See more at: http://www.trenirai.org/2013/07/presni-yaica-kak-da-razberem.html#sthash.cSOC9fDq.dpuf

Ако яйцето падне на дъното на купата и остане така легнало на едната си страна, то значи е снесено преди ден, най-много два.

Яйце на седмица ще остане на дъното на купата , но долната (по-широката) част ще се повдига леко.

Яйцето на две до три седмици ще прави образно казано-челна стойка, но все пак ще се задържа на дъното като опитен водолаз.

Тръгне ли обаче яйцето да изплува, то значи е около срока си на годност и не че не става за ядене, но ако се изчака крие рискове.

Имайте предвид, че яйцата могат да се консумират до 30 дни след датата на опаковане.

Ако ще правите крем или глазура, за която ще използвате сурови белтъци, задължително е яйцата да са пресни.

Иначе, за останалите рецепти, в които яйцата се варят, пържат или пускат във вряща вода, няма проблем.

Ако се притеснявате от салмонела, тя не може да се развие само защото яйцата са стояли в хладилника дълго време – яйцата са заразени с нея още при снасянето.

2. Тест със счупване

счупено яйце

Счупете яйцето и наблюдавайте какво правят белтъкът и жълтъкът. Ако жълтъкът стои издут, а белтъка е все още гъст и плътно обгръща жълтъка, то тогава яйцето все още е прясно. Ако обаче белтъка и (плоския) жълтък веднага започнат да се разтичат, яйцето определено е старо.

Причината: при по-старите яйца протеиновите вериги се разпадат, така че жълтъкът и белтъкът повече не са свързани така силно и по-лесно се смесват едно с друго.

3. Звуков тест

Ако разклатите яйцето и то не издаде “плискав” звук може да го изядете – прясно е. Ако се чуе звук при разклащане, това означава, че отново е навлязъл въздух и въздушният балон отново се е увеличил, а останалата течност се удря в стените на черупката.

4. Вземете под внимание срока на годност

eggs

Опаковките на яйцата имат изписан срок на годност. Производителят гарантира, че поне до тази дата яйцата ще са годни за консумация, ако разбира се се съхраняват правилно. Но и след изтичане на този срок яйцата обикновено могат да се консумират, ако минат добра термична обработка. В този ред на мисли, не бързайте да изхвърляте картонената или пластмасова опаковка на яйцата. Освен, че тя ще ги предпази от поемане на други миризми през черупката, винаги ще имате под ръка срока на годност.

Хигиената играе значителна роля при съхранението и консумацията на яйца. Преди всичко заради Салмонелозата трябва да се има предвид следното:

  • Купувайте възможно най-пресните яйца и възможно най-бързо след това ги консумирайте. Не се презапасявайте.
  • Съхранявайте яйцата в хладилник. Причината: при температури под 6°C бактерията салмонела на практика не се развива. При стайна температура обаче тя се развива лавинообразно. Охлаждането след това вече не може да върне процеса обратно.
  • При приготвянето на ястия, които съдържат сурови яйца – използвайте винаги пресни.
  • Варените яйца за закуска оставете във врящата вода за минимум 5 минути
  • Яйца, чийто срок на годност е изтекъл, трябва да се консумират само след добра термична обработка. При 70°C бактериите на Салмонелозата умират.
  • Яйца, чийто черупки са пукнати, трябва веднага да се използват и то само за ястия, които изискват силна термична обработка. Последвайте ни във Фейсбук!

Лечители.бг

Споделете статията с повече хора: