От дванадесет лета спътник в живота на 31-годишната Мирослава Владимирова от Дупница е множествената склероза (МС). Това е автоимунно дегенеративно заболяване с неизвестен произход. Развива се прогресивно, засяга нервната система и множество зони от главния и гръбначния мозък, затова се нарича „множествена“ склероза. Болестта предизвиква склероза (уплътняване) на мозъчната тъкан в засегнатите области. В крайната си фаза болестта разрушава миелиновата обвивка на невроните, а при някои пациенти води до инвалидизация в различна степен. Болните са ту в пристъпи, ту в ремисия. Какво е да живееш с диагнозата „множествена склероза“? Какво включва борбата с болестта и защо йогата има съществена роля в нея, разказва Мирослава Владимирова.

- Мирослава, кога узнахте за диагнозата си „множествена склероза“ и как реагирахте, когато я чухте?

- Когато преживях първия си пристъп, бях цял месец в болница. Чак при изписването ми разбрах моята диагноза. Цял ден плаках. Не знаех защо се случва. Винаги съм си мислела, че се храня добре и съм здрава. Впоследствие, с годините, откакто изучавам древната индийска наука Аюрведа, разбрах, че това, което съм мислела, че е здравословно, е нанесло големи беди на тялото ми. Знаех, че няма връщане назад, а само напред. Не можех да променя миналото, но можех да предначертая бъдещето. Колкото и да ми е било трудно, никога не ми е идвала мисълта да се предам и да не правя нищо. Напротив, изпробвах всичко, което ми казваха, че може да ми помогне: билки, терапии, разходки сред природата, дори кръв от костенурки. През целия път знаех, че всяко нещо е част от общия пъзел, който ще ми донесе моето здраве, хармония и благоразположение.

- Кое ви даде сили да се борите с болестта?

- Сили и мотивация да се боря бях самата аз. Подкрепата на родителите ми беше изключително важна и градивна за мен. Но като че ли в живота ми винаги съм следвала принципа: „Обичам да ми е трудно“. Винаги правя нещата по трудния начин. Родителите ми са ме научили никога да не претупвам ангажиментите си, а да се опитвам от основи да се справя. Така си казах и сега: „Когато се разболявам, го правя цялостно и качествено, и ще трябва по същия начин да се събера отново“.

- Как открихте своя метод на самолечение и какъв е той?

- Моят метод открих на една среща, която се проведе под ръководството на една много силна и мотивирана да помага дама, която също е с множествена склероза. Тя се казва Биляна Савова и бе изпробвала лечението с Аюрведа в Индия. На тази среща тя споделяше заедно със своя лекар от Индия всичко важно за МС. Тогава срещнах и д-р Заркова. Тя е аюрведичен лекар и доктор по медицина – хематолог. Тя изключително силно спечели моето доверие и започнах да се лекувам при нея. Направих панча карма, или детоксикация на тялото ми и напълно промених начина си на живот: отказах се от месо, млечни храни, кафе

рафинирани захари и започнах едно изчистване и осъзнаване на емоциите си. За това много ми помогнаха редовните практики по йога. Първоначално йога беше просто физически пози и раздвижване, но впоследствие тези асани влияеха на психиката ми. Бях все по-спокойна и в мир със себе си.

- Кога започнахте да практикувате йога?

- 2 месеца след срещата с д-р Заркова. Дотогава търсех къде мога да практикувам и намерих своя учител, който преподаваше на няколко жени в частен дом в града ми. Присъединих се и аз. След около още 2 г. със семейството ми направихме собствено йога студио и там споделям всичко, до което съм се докоснала по пътя си.

Най-доброто за имунитет с три вида Ехинацея и Бъзак – здраве всеки ден за цялото семейство !

troina-echinacea

-Какво започна да се променя в тялото ви?

-Първоначално се променяше физиката ми. Усещах значително подобрение в гъвкавостта след практиката с асани и усещах притока на кислород след дихателните упражнения. Научих се да дишам правилно и да акумулирам енергия за тялото ми.

-Кога усетихте първите положителни ефекти и след колко време вече бяхте здрава?

-Веднага след първата промяна – спирането на месото. Престанаха болките и подуването в корема след хранене. След това чрез йога усещах цялостен баланс и мир. Започнах да изваждам стари травми и да ги анализирам, да ги изживея и накрая ги освободих от себе си. Не зная дали мога да кажа, че съм здрава. Зная, че се чувствам добре, нямам никакви признаци на болестта. Аз обичам да казвам, че аз контролирам множествената склероза, а не тя мен.

-Как реагираха лекарите, когато се установи, че вече сте здрава?

-Доста време бях на инжекции, но през цялото време ги зареждах с положителни и лечебни мисли. Материализирах това, което искам да се случи, когато се инжектирам, а това е множествената склероза да заспи и да не нарушава тялото ми. При предпоследния ми магнитен резонанс се установи, че имам свиване в обема на плаките в мозъка ми

А последният резонанс установи, че положението не се е променило и всичко е в стабилна ремисия. МС е оставила отпечатък в мен завинаги. Дори да установят, че нямам никакви плаки, знам, че върна ли се към предишния си начин на живот, всичко ще започне отначало.
Когато споделих на личната ми лекарката за моя опит с Аюрведа и че смятам да прекратя с инжекциите, тя не беше съгласна с моето решение. Не знаеше нищо за Аюрведа. Но аз държах да слушам себе си, тялото ми, интуицията ми и всичко в мен крещеше, че съм на правилна посока. И днес, година и половина след спирането им, се чувствам много добре, физически активна съм и то дори в повече от нормалното. Работя на 3 места. Имам къща за гости, водя ежедневни практики по йога, а и съм част от бизнеса на родителите ми. В крайна сметка, решението да съм здрава и отговорността за това е моя и само моя.

-Какво точно правите, за да се преборите с болестта?

-Старая се да се наспивам. Това е изключително важно. Нервната ни система си почива и се регенерира от 21 до 02 ч. сутринта и в това време трябва да спим. Почивам си, когато съм уморена, за да генерирам енергия за тялото си.
Всеки ден практикувам йога поне по час, час и половина. Старая се да се храня правилно – без месо, ограничила съм млечните произведения, не пия газирани напитки, а само вода, приемам плодове всеки ден, като правилото е те да се консумират като отделно хранене между основните хранения и да не се смесват помежду си, приемам мазнини под формата на масло – готвя с гий (пречистено краве масло), омаслявам тялото си със сусамово масло зимно време, приемам хранителни добавки: калций, магнезий и витамин Д, витамин В12, както и индийските билки ашваганда, трифала и брахми.

 

Липса на сили, алергии, необясними болести – просто изчистете паразитите от тялото си. Вижте как!oreh_antiparaztitna programa_Орех-паразити

Ашваганда ми помага да релаксирам нервната система. Тя е естествен източник на жизненост и енергия. Силен адаптоген, който съдейства за намаляване на стреса, подпомага работата на нервната система, поддържа спокоен сън. Поддържа нормалното състояние на киселинността в стомаха. Трифала е най-популярната билкова комбинация в света. Комбинацията от трите плода (амалаки, харитаки и бибитаки) поддържа нормалното състояние на храносмилателния тракт и дебелото черво, като повлиява процесите на смилане, абсорбация, и изхвърляне на хранителните вещества. Подпомага изхвърлянето на отпадъци и токсини от чревния тракт. Тя е източник на антиоксиданти, които тонизират организма в дълбочина. Тя е мек лаксатив, който не води до пристрастяване. Брахми е билка, считана за един от най-силните адаптогени в света, който поддържа нормалното функциониране на нервната система. Подпомага процеса на оросяване на мозъка, поддържа жизнената енергия и паметта. Има благоприятен ефект върху съня. Съдейства на процесите на кръвна циркулация и синтеза на колаген. Трябва да се знае обаче, че преди да приемаме каквито и да е билки и хранителни добавки, трябва да изчистим тялото си от токсини чрез панча карма – цялостен детокс на тялото. Първо трябва да почистим и после да тонизираме тъканите чрез билки.
Изучавам Аюрведа и чета много. Според тази древна наука, всичко в тялото ни е създадено от 5 елемента: пространство, въздух, огън, вода и земя. При комбинирането на елементите се получават психофизичните типове: дата, питта и капха. МС е питта заболяване, при което надмощие взимат лошите мисли и чувства, вследствие те нарушават капха доша чрез разпадането на миелина и се изразява във вата нарушения, като сухота, сприхавост и нервност.
Заради горепосоченото се старая да създавам много положителни емоции. Започнах да се занимавам с фотография и плетене на една кука. Тези дейности ме карат да научавам все повече неща, да творя и да бъда удовлетворена, когато изпод ръцете ми сътворя нещо, което се харесва на мен и на хората около мен. Пътувам в приятна компания с близки и приятели и се старая да трупам смях, щастливи емоции и безгрижие

Говоря искрено и честно със себе си и с хората около мен. Старая се винаги да изказвам нещата, такива каквито ги чувствам. Старая се всяка емоция да я анализирам, да си извадя поука от нея и от ситуацията, което я поражда и най-накрая да излезе от мен. Така в мен остава чисто, бяло и незамърсено. Старая се да помагам без да имам очаквания. Когато очакваме нещо винаги има някакво разочарование. Помагам с чисто сърце. Много важно: не съм жертва и не се самосъжалявам, а се боря с усмивка. И един последен съвет: каквото и да правим, всъщност ние имаме една съдба и носим своята карма. От духовна гледна точка, ние сме избрали съдбата си и сега трябва само да гледаме от хубавата страна.

-Според някои специалисти множествената склероза е нелечимо заболяване, какво ще им кажете вие?

-Множествената склероза е нарушение на много финно ниво и тук за най-добри резултати трябва да комбинираме методите на конвенционалната медицина с тези на Йога и Аюрведа. Тези две науки се стремят да разберат защо се появява МС, какви са малките нарушения, които в крайна сметка водят до големия проблем. Трябва да отворим съзнанието си и да опитаме и едва тогава да приемем или да отхвърлим някое знание. Много лекари отхвърлят Аюрведа още преди да знаят какво е това и каква мъдрост носи тя. Трябва да бъдем малко по-широко скроени. Познавам и лекари, които са започнали да изучават Аюрведа и твърдят, че едва сега се учат на истинската медицина, която идва от природата и е основана на нейните принципи.

- Какво е важно в борбата с това коварно заболяване?

- Знам, че във всеки от нас има една сила и воля, с която можем да излекуваме тялото си. Всеки има мъдростта да го направи. Изисква се само да отворим съзнанието си, да вземем решение да опитаме, да не сме обзети от съмнение, а да вярваме че ще успеем и да действаме.

- Търсят ли ви хора, разбрали за вашата история, за да им помогнете?

- Постоянно ме търсят хора, които имат нужда да споделям. Никога не съм крила диагнозата си и винаги съм споделяла. Смятам, че част от справянето с МС е да говорим за нея, да я изваждаме с думите си от нас и колкото повече говорим, толкова по-близка тя става за нас. Сприятеляваме се и се научаваме да живеем в тандем. Когато я заобичаме, тогава и тя започва да ни обича и спира агресията си към нас.

Още статии по темата:

1. Д-р Йорданова: Наша добавка ме избави от Множествената склероза

2. Кафето намалява риска от множествена склероза

3. Баскет легенда победи множествената склероза

 

- Как се чувствате сега? За какво мечтаете?

- Чувствам се прекрасно. Още повече, че вече имам едно родено дете. Това се случи след диагнозата МС. Родих, когато бях на 25 г. Тогава бях на инжекции, но ги спрях, забременях, износих детето си и родих нормално, въпреки суетенето на лекарите. В момента дъщеря ми е верен поддръжник на всичко, което правя. Храни се като мен, практикува йога за деца. Прилагам методите на Аюрведа и при нея в случай на настинки. Към днешен ден смело мога да кажа „Благодаря!“, че имам МС, защото по този път изчистих тялото си от токсини и обкръжението си от токсични хора, срещнах толкова много добри и смели хора, с които споделяме този път. Запознах се с моя най-голям вдъхновител Биляна Савова и аз продължавам пътя й на споделяне и помагане.

- Защо според вас хората трябва да се обръщат и към алтернативните методи на лечение?

- Хората трябва да видят цялото разнообразие от алтернативи. Да видят всички цветове на дъгата и да изберат своите. Всеки да направи комбинацията, която е лечебна за него и да бъде щастлив, осъзнат и в мир със себе си, споделя Мирослава пред вестник „Стандарт“/ Последвайте ни във Фейсбук!

Лечители.бг

Споделете статията с приятели: