Според мнозина съвременници на Петър Димков той се е лекувал от грип с тази рецептра. За нея трябва да се вземат по три глави български чесън и лук, три супени лъжици настърган корен от джинджифил и толкова хрян, три люти чушлета и ябълков оцет. Хрянът и джинджифилът се слагат в сух буркан; прибавят се нарязаните на ситно лук, чесън и чушлетата.

Цялата суха маса трябва да заеме ¾ от обема на буркана. Долива се догоре с оцет, затваря се с капачка и се разклаща енергично. Бурканът се държи на стайна температура две седмици, като всеки ден се обръща с дъното нагоре поне веднъж. След 14 дни съдържанието се прецежда и настойката се прибира в бутилка в хладилника.

Не изхвърляйте “кюспето”: остатъкът от преработените продукти е чудесна и здравословна добавка към печено или варено месо и чудесно подправя пресни салати.

При заболяване от грип се вземат от настойката по две супени лъжици три пъти на ден – с течността се жабурите и после я поглъщате. Профилактично това се прави веднъж на ден – вечер преди лягане.

Следете най-полезните новини в България и във Фейсбук

Лечители.бг