Всеки, който е имал късмета да бъде отглеждан от баба и дядо си знае за какви козунаци се правиха едно време. Подскачахме около фурната като кенгура, докато вътре се печеше, а миризмата от разхлапания капак на печката Раховец само ни подсказваше каква вкусотия се майстори вътре. След като се извадеше от печката козунакът се оставяше да си почина след което с млекце се топеше в устата. А конците, които се точеха с дъх на слънце, масло, домашни яйца,  бяха събрали цялата магия на Възкресението и пролетта. Тия дни много рецепти се предлагат, аз изрових една от бабините книги. Това, което съм запомнил е, че свинската мас и любовта на майстора прави разликата между домашния и купешкия козунак.

Продукти за тестото:

500 гр брашно
21 гр прясна мая
150 мл топло прясно мляко
100 гр краве масло + 1 с.л. свинска мас
90 гр захар + 1 с.л. захар
1 ч.л. ванилов екстракт
7 жълтъка
1 белтък
2 щипки сол

Допълнително:

настъргана кора на 1 лимон
70 гр стафиди
2-3 с.л. бадемов ликьор

За глазиране:

1 жълтък + 1 с.л. сметана за намазване
филирани или цели бадеми за украса
1-2 с.л. захар за поръсване

Начин на приготвяне:

Измийте, почистете и залейте с ликьор стафидите.
В купа пресейте брашното, прибавете щипка сол, направете кладенче в средата.
Разтворете маята, 1 с.л. захар и 1 с.л. брашно в половината прясно мляко.
kozunak_konciПокрийте с кърпа и оставете на топло да втаса 10-15 минути.
Разбийте с миксер жълтъците и захарта до образуване на светъл крем – около 10 минути.
Към белтъка прибавете щипка сол и разбийте на твърд сняг.
Разтопете кравето масло, 2/3 от него прибавете към останалото прясно мляко.
В кладенчето изсипете втасалата мая, жълтъците, белтъка, млечно-маслената смес, ванилията и замесете тесто.
Като потапяте ръцете си в останалото краве масло, месете тестото върху работния плот 10-15 минути.
По този начин трябва да поеме цялата останала мазнина.
Оформете тестото на топка, поставете го в намазана с мазнина купа.
Покрийте купата с кърпа и оставете на топло тестото да втаса до удвояване на обема.
Подсушете стафидите, оваляйте ги в 1-2 с.л. брашно.
Разтопете свинската мас, охладете я леко.
Намажете с нея ръцете си и работната повърхност.
Премесете тестото, прибавете настърганата лимонова кора и стафидите.
Оформете го на топка, поставете в купата и оставете на топло да втаса повторно до удвояване на обема.
Разделете го на две равни части, оформете ги на дълги фитили, усучете ги една в друга и оформете венец.
Поставете го в намазана със свинска мас форма с подвижен борд и отвор в средата / диаметър 26 см/.
Покрийте формата с прозрачно фолио и оставете козунакът да втаса на топло 30-40 минути.
Намажете козунака с разбития със сметаната жълтък, поръсете със захар и филирани бадеми.
Печете го 30-40 минути в предварително загрята до 180 градуса фурна, на най-ниско ниво на решетката.
Оставете козунака 10 минути в топлата фурна, охладете го 10 минути. Последвайте ни във Фейсбук!

Лечители.бг