Съвременните хора прекарват все повече време със своите смарт-устройства. Докато пътуват или си почиват цъкането върху тач скрийна на телефона/ таблета е вече нещо обичайно. Според проучване публикувано в списанието „Current biology“, все още е загадка, как взаимодействието между пръстите влияе на мозъчните центрове. Защо ако преди палецът е реагирал на топло и студено на допир, то сега той се свързва с онези дялове от мозъка, отговорни за асимилирането на информацията. Така се създават нови невронни връзки в мозъка, които все още не са добре проучени. Цели невронни огнища се променят, а учените тепърва започват да проучват как ще се отрази това на човека в здравословен аспект и в еволюционен.

Цюрих

Арко Гош от университета в Цюрих споделя, че е наистина изненадан от мащаба на отчетените мозъчни промени в резултат на използването на смартфон. Мозъкът и палецът си взаимодействат по нов начин. Докосването на тъчскрийна с пръсти води до повишена мозъчна активност.

Всичко започва, когато Гош и неговите колеги осъзнали, че нашата най-нова мания (използването на мобилен телефон за почти всичко) дава уникална възможност да проучим пластичността на човешкия мозък. Сега вече хората използват активно техните пръсти (най-вече палци) като някои го правят постоянно и по много, ден след ден, без прекъсване. И това не е всичко. Самият смартфон записва нашата дигитална история в нещо като „електронен дневник“ и позволява извършване на анализ на тези данни.

Специалистите по невронаука отдавна изучават мозъчната пластичност при специални групи от хора – музиканти, компютърни специалисти, геймъри. А масовата употреба на смартфон дава възможност да се оцени как активното използване на пръстите всеки ден се отразяват върху мозъчната активност на „обикновените хора“.

ЕЕГ на… пръстите

Гош и неговият екип използват електроенцефалограма(ЕЕГ), за да запишат мозъчния отговор при механично докосване на тъчскрийна с палец, показалец и среден пръст. Тази информация се съпоставя с контролна група от хора, които продължават да използват старите си мобилни телефони (без тъчскриин).

Изследователите открили, че мозъчната активност се засилва, когато и трите пръста натискат екрана. При това регистрираната активност е директно пропорционална на честотата на използване на смартфон.

Резултатите показват, че повтарящите се движения с пръстите се отразяват на електрическата активност в мозъка. А това води до наистина забележителна идея, според Гош – мозъкът на съвременния човек е подложен на постоянна стимулация и свого рода преформатиране или технолюция от дигиталните технологии.

Какво означава за нас това влияние на модерните технологии? Отговорът на този въпрос не е напълно ясен. „Но новините може да не са добри“ – споделя Гош. Засега е установено само, че прекомерната употреба на смартфон може да доведе до двигателни дисфункции и дори болка у някои потребители.