Д-р Костадин Георгиев, по-известен като Коцето Калки, е и стоматолог, и музикант, и актьор, а както сам се определя – вечен изследовател и пътешественик по душа. От малък го вълнуват световните култури.  Ексцентрик, запален по идеите на йога и източните религии и практики, който постоянно търси истините в живота, пише Блиц, където отговаря на много итересни въпроси. Авторът на “Векът на любовта” е единственият певец, който изнася концерт на 5000 м височина, под връх Еверест. Изкушен от източните религии, той се среща преди години с Далай лама и оттогава винаги носи подарения от него талисман. Д-р Георгиев цял живот търси истината за съществуването ни и твърди, че човек може да живее 500 години, ако овладее енергиите. 

 

- Д-р Георгиев, енергийните практики, които добре познавате, могат ли да се приложат у нас, защото българите са събрали твърде много стрес и негативна енергия?

- Със сигурност могат да се приложат, стига да има добри духовни учители. Аз в повечето случаи избягвам думата духовност, но тези неща, които се преподават в Индия, Непал, Египет, могат да направят човек по-осъзнат, или поне могат да го накарат да се замисли за своя вътрешен свят. Защото когато видиш начина на отношения на онези хора, които от малки ги учат да се усмихват, и първата им реакция на всичко, което ги заобикаля, е усмивката и спокойствието, с което приемат нещата в живота, ти самият започваш да се променяш. Мисля, че човек може да живее 500 години, ако овладее енергиите си.

 

- Кога можем да ви намерим в стоматологичния кабинет?

- Всеки следобед съм в кабинета, като изключим лятото, когато е време за морето. Аз съм влюбен в морето. Заченат съм на морето, така че съхранявам тази любов, и ако не съм поне месец, месец и половина на морето, след това не се чувствам достатъчно зареден. Може би едно от най-хубавите усещания на света е да ходиш бос по пясъка и да скочиш във водата. Синът ми също обича морето – обикновено е с мен там.

 

- Явно обаче имате достатъчно енергия, за да се занимавате с толкова много неща…

- Имам нужда от повече енергия. Режимът на един музикант е доста разпилян поради факта, че често концертите продължават до късно през нощта, пеем в опушени помещения. На следващия ден имаш пак концерт или парти – времето за почивка и релаксация е твърде малко. А аз винаги изисквам от себе си да бъда във форма. Така че в това отношение трябва да компенсираме с други неща, като йога например или пиене на повече вода. Но най-големият ми проблем по отношение на правилния начин на живот е недоспиването.

 

- Как сте със здравето?

- Засега добре, не боледувам често. И това е поради факта, че се стремя да спортувам колкото се може повече. Разболявам се само в периоди, когато ми се събере голяма преумора и изтощение. Като че ли имунната ми защита пада и организмът дава сигнал, че не му достигат сън и почивка.

 

- Какви методи на лечение прилагате тогава?

- Започвам с чай и мед, добавям различни хранителни добавки. Убеден съм, че никакви лекарства не помагат Но най-доброто в такъв случай е човек да се наспи добре. Да даде възможност на организма да си почине и сам да се възстанови.

 

- Споменахте, че баба ви е познавала билките и е приготвяла от тях различни мехлеми, настойки и др. Помните ли някоя от тези стари семейни рецепти?

- Моята баба беше нещо като народен лечител, познаваше билките и правеше различни рецепти по свой вътрешен усет. Спомням си, че приготвяше с ракия настойка от орехови черупки, после я слагаше в глинено гърненце и го заравяше да престои в земята дълго време. Получаваше се лекарство, съдържащо йод, което използваше в много случаи – външно и вътрешно. С него лекуваше какви ли не неща, доколкото си спомням го използваше външно за мазане на гъбички, различни рани и др. Самата тя правеше доста такива лекове, но аз бях много малък и въобще не разбирах точно какво смесва и приготвя. За съжаление нейните рецепти не са запазени – вероятно самата тя не ги е записвала, вероятно е и никой от близките й да не е проявил интерес към билколечението й.

 

- Вярвате и в народната медицина, и в билките – така ли е?

- Разбира се – не просто вярвам, смятам ги за нещо изключително важно. Това е “меката” медицина, тази, която трябва да върви ръка за ръка със съвременната – с новите лечения и методи. Тази, която според мен трябва да се учи задължително във висшите учебни заведения. Т.нар. алтернативна медицина е нещо много важно. Аз харесвам и уважавам феноменалната медицина, като различните видове трябва да се изучават – например иглотерапията.

 

Алтернативната медицина е истинската за мен koceto-kalki

 

Това е нежната медицина, енергийната медицина – тази, която действа без драстичната намеса на лекарствата и без жестоките им странични ефекти.

 

- Алтернативните методи на лечение помагат ли в борбата с някои заболявания?

- Естествено, че помагат. Например при рак – известен е ефектът на алоето, което потиска образуването на тумори. То действа положително и при много други заболявания.

 

- Има ли връзка между психиката на човек и физическото му заболяване?

- На 100% това е установено. Почти при всички заболявания чрез сканиране се установява наличието на патогенни огнища в мозъка. Това са специални центрове, които се възбуждат при дадени заболявания и могат да бъдат повлияни по определен начин. Например при иглотерапия или лазерна акупунктура се вижда рязко намаляване на патогенното огнище в мозъка, което от своя страна благоприятства положително и самия здравен проблем. Тоест мозъкът много тясно е свързан с физиологията и дори само с хипноза бихме могли да постигнем доста при лечението на дадено заболяване.

 

- Успявате ли да се справяте със стреса и всекидневното напрежение?

- Искам като медик нещо да уточня. По-точното наименование на стреса е дистрес, защото стресът е едно по-общо понятие. Той не е само негативно прието от физиолозите състояние на организма, тъй като има и т.нар. стрес, който е полезен. Но само негативната му част се нарича дистрес. Именно от това състояние на организма се спасявам на първо място със спорт и релаксация, с добро настроение, музика и позитивна нагласа към света. Всъщност най-важното нещо за доброто здраве и настроение е човек да се опитва непрекъснато да си пее, по-често да танцува и доколкото може, да се храни здравословно. Аз отдавна съм вегетарианец, но това е въпрос на личен избор – на никого не натрапвам този начин на хранене.

 

Коцето Калки е роден на 9 декември 1962 г. в София, веднага е бил изпратен в Египет. Там го гледали баба му и дядо му, които били на работа в посолството. През 1987 г. завършва стоматология, а след това практикува 3 г. като зъболекар в село. Със свои колеги лекари и стоматолози създава група “Медикус” през 1987 г. – единствено пианистът Ники Танков учи архитектура. Коцето Калки прави 3 албума с групата, а след като я напуска – записва още един албум.

Lechiteli.bg