„В България има четвърт милион бездетни двойки. Един процент да дойдат тука, няма да сбъркат“, убеждават пришълците малцината останали жители на с. Долно Ябълково, пише в. „Ретро“, цитиран от портала „MAgicBul“.

Затънтеното селце в Странджа се намира досами турската граница. Преди години там се стигало само с разрешение от властите, тъй като землището попада почти в бразда. Но дори опасността от граничари не е спирала бездетните, спомнят си местните.

И днес много жени зачеват след като са дошли тук и са извършили определени самодивски ритуали.

Селото се намира сред гори, сгушено в падината на малка река. В някои пущинаци човешки крак не е стъпвал само самодиви, нарежда тукашен старец. На вълшебното място дори мобилните телефони нямат обхват. Въпреки сървайвърския маршрут обаче напоследък болни започват да прииждат от близо и далеч. Кметския наместник заявява, че хора чули оттук-оттам легендите пристигали от цяла България и чужбина с коли. Те палили свещ в старата църква Рождество Богородично, строена през през 1892 г. и след лутани и разпитване хващали черния път към Марков камък.

Така се нарича Паранормалната зона, където ставали необяснимите чудеса и изцеления. Тя се намира на 3 км от селото. До нея се стига след като се мине мегдана и селския мост. Пътят се вие през чудна гора. Скоро се стига до осем метров камък, който според легендите крие неземна сила да помага. Той е закрепена върху две други скали, така че под него се образува процеп. На скалата има вдлъбнатини с формата на стъпки, които се пълнят с лековита вода. Бабите в селото разказват, че тази вода помага при безплодие и други здравословни проблеми.

Наскоро булка от Русе изпробвала и друг магически ритуал. Взела камъчета от лапите на мегалита и ги стрила на прах. После ги пуснала в мълчана вода-налята от извор и донесена без да се приказва над нея. Оставила шишетата на открито място под звездите, а на заранта изпила „отварата“. Не минали и два месеца и яловата булка се сдобила с рожба. Понякога обаче безплодието е проблем и на мъжа. Тукашните знахарите съветват, че и Адамовците можели да пият от водата, защото тя помагала там където тялото ни има проблем.

„Нас Марков камък ни лекува. То и без друго до нас доктор не стига“, подмятат странджанци .

Мегалитният комплекс край Долно Ябълково всъщност е тракийско светилище от ранножелязната епоха – XII век преди Христа. Мястото не е проучвано, но откритите арте-факти показват, че то е било свързано с култа към Слънцето, плодородието и Богинята майка.

Както за всяко място в Странджа и за Марков камък са запазени много легенди. Една от тях разказва, че веднъж Крали Марко се ядосал и хврълил камък. Той застанал върху други два. Има поверие, че който мине три пъти през процепа на скалата ще оздравее и ще му се изпълнят желанията. И под двете скали човек може да легне с лице към свода и по този начин да приеме излъчванията от Камъка, които идват от Космоса.

Най-отгоре, върху Марковия камък са двете кладенчета – едната сферична, а другата – овална, разположени перпендикулярно, така, че образуват „Т“. Фенове на екзотиката и мистиката ни довериха, че в района се намирали още т. нар. наречените змейови дупки. Според легендите там са живели странджанските змейове, но само посветени старци знаели къде е намират.

Лечители.бг