Световната медицина вече е наясно прекалено високата киселинност на организма е основна причина за повечето (ако не и за всички) болести на стареенето – диабет ІІ, рак, сърдечносъдови и затлъстяване. Авангардна теория днес потвърди откритието на китайски медици от Академията на науките в Пекин, че ракът се причинява от повишената киселинност в организма. Балансирането й в стойности Ph-7.0-7.2, предпазва от онкоболести и спира ускорения процес на стареене.

 

Началното покачване на Ph e може да доведе до кристализиране на солите в урината и до образуване на пясък и камъни, в бъбреците и пикочния мехур.

Честата употреба на кафе, алкохол, месо и колбаси повишава киселинността. Намаляват я със сигурност зеленчуците. При плодовете – едни я повишават, като цитрусовите, други я намаляват.

 

pH-1

stefibozhilova.com

Човешкият организъм е интелигентна система и като прекаляваме с тези храни и напитки, той търси начин да неутрализира киселинността им и му трябват алкални храни и води. Но тук изниква нов проблем, който е характерен за последните десетилетия.

Микроелементите в земеделските земи постепенно се изчерпват, културите, отглеждани върху тези земи съдържат все по-малко необходими хранителни вещества. За да бъде здраво, човешкото тяло трябва да получава 90 различни хранителни вещества.

Като цяло, ако телесните течности са киселинни, те търсят алкални минерали, с които да реагират, като Натрий, Цинк, Желязо и Калций. Особено полезен е последният минерал – калцият. Той се набавя в големи дози от вече доста забравени храни като домашна извара, хрущяли, бульон от пача, казва известната руска лекарка д-р Фарида Бикбаева.

Чрез калция клетките добиват повече енергия за контракциите си, с които изхвърлят токсините. Дефицитът му предизвиква затлачване на клетките с токсини, постоянно повишена киселинност в организма, която е идеална среда за възникване на ракови клетки, твърдят китайски учени.

 

В своя научен труд “Обратимост на стареенето”, д-р Санг Уонг през 1990 г. очертава важността на равновесието на рН за поддържане на здравето. “Така рН на слюнката съответства на извънклетъчната течност. Хартиеният тест за рН, направен със слюнка е най-последователния и най-категоричния физически знак за синдрома на липсващ йонен калций… рН на слюнката на здрав човек, на когото не му липсва йонен Калций, е леко алкална, между 7.5 и 7.1. Слюнката с рН от 6.5 (леко киселинна) до 4.5 (силно киселинна) показва състояния съответно на слаба до силна липса.

 

Повечето деца са тъмно сини, т.е. с рН от 7.5. Повече от половината възрастни са зелено-жълти – рН 6.5 или по-ниска, което отразява липсата на Калций поради стареене и грешки в начина на живот. Пациентите с рак обикновено са ярко жълти, т.е. с рН 4.5, особено, когато са в последна фаза.

 

Въпросът не е просто да спрем да пием кафе или алкохол – особено вино и бира,, а да търсим начин да ги неутрализираме като ограничаваме количеството им и поемаме и алкални храни и води за баланс. Леко алкалните минерални води като горнобанската, хисарската и банкянската и др., са добър помощник.

 

Приемането на йоненкалций като хранителна добавка също помага, но за немалко български лекари „хранителна добавка“ все още е мръсна дума, защото са се опарили от всевъзможни фалшификати на нашия пазар. Но американските, руските, китайските и западноевропепейските им колеги вече търсят помощта на утвърдени марки такива добавки, които набавят безценните йонни форми на калций и цинк. Клинично изследване на д-р М.Т. Мортър (Арканзас, САЩ) показва, че

 

ако анаболичното рН в урината и в слюнката, измерено при събуждане е под 6.8,

 

 

можем да сме почти сигурни, че храносмилането трябва да се подпомогне. Контролираните клинични проучвания на д-р Пол Яник (Пасадена, САЩ) потвърждават откритията на д-р Мортър и напомнят, че вътреклетъчното усвояване на хранителните вещества значително намалява, когато рН е под 6.8.

Както показват изследванията на двамата учени, допълването на храната с подходящи алкализиращи вещества влияе изключително благотворно за покачване на рН в системата, защото попълва запасите от алкални минерали и ензими. Липсите в системата се проявяват в храносмилателния тракт в последния момент, затова лекарите не трябва да чакат, признаците и симптомите на лошото храносмилане да станат очевидни. От гледна точка на профилактиката, компенсирането трябва да започне, когато симптомите са минимални, т.е. ако при проверка на нивото на алкалността анаболичното рН е под 7.4.

Диетите, богати на белтъчини, мазнини и въглехидрати и едновременно бедни на зеленчуци и сурови храни, претоварват храносмилателните механизми. Това възпрепятства правилното храносмилане и претоварва имунната система с ненапълно разградени макромолекули и токсини, пише epochtimes-bg.com. Храносмилателните разстройства на свой ред се утежняват от високото съдържание на пестициди и стимулиращи храни, използвани много често в западните диети.

 

Лимоновият фреш по рецепта на създателя на Храната-чудо Сириус Д - проф.Димитър Диимтров, алкализира и балансира pH

Лимоновият фреш по рецепта на създателя на Храната-чудо Сириус Д – проф.Димитър Диимтров, алкализира и балансира pH

Българският учен, химикът проф.Димитър Диимтров,

който има редица уникални научни постижения, също твърди, че високата киселинност създава почти всички болестни процеси в човешкото тяло.  Създателят на уникалната хранителна добавка СИРИУС Д, която за сега е без аналог в света, препоръчва за баланс на pHи алкализиране на организма, да се приема всеки ден „Лимонов фреш”. Рецептата на проф.Д.Диимтров, е публикувана в представителния сайт на неговото откритие – хранителната добавка „ Сириус Д” (sirius-d.com), усилва и действието на чудотворната храна при прием.

Лимонов фреш на проф.Димитър Димитров

1. Прясно изцеден сок от един лимон

2. Добавя се вода 1:1

3. Към получената смес се прибавя сода бикарбонат (на вкус).

Уточнението, което дава проф.Д.Димитров за количеството на содата е, че тя се добавя в такова количество, каквото при вкус не е прекалено кисело. Т.е. според индивидуалните нива на киселинност, дозата на содата по принцип е различна. Лимоновият фреш се приема веднъж на ден, на празен стомах.

 

Лимонът се разтваря на въглехидрати, след това се превръща във въглероден двуокис, а водата образува остатъчна алкална пепел с минерални соли, като натрий, потасий, калций и т.н. Независимо че в сурово състояние

 

лимонът има кисел вкус и кисело рН, пепелта му е алкална и има алкален ефект

 

върху тялото. Очевидно е предвидено, телата ни да са алкални. Клетките обаче произвеждат киселина, като вторичен продукт от естествената си дейност. Така образувания киселинен отпадък се преработва до въглероден диоксид и вода и безвредно се изхвърля от тялото.

Когато поемаме и преработваме храна, не всичко от нея се използва. Този остатък се нарича пепел. Може би, най-голямо несъгласие по темата предизвиква класификацията на храните, като киселинно-пепелни и алкално-пепелни.  При храносмилането храната се окислява по същия начин, както при изгаряне, но при храносмилането се намесват ензими, които действат при ниски температури.

Тялото трябва да се освобождава от киселинните си отпадъци. Киселинната пепел не може да се изхвърли през белите дробове във вид на въглероден двуокис и вода, както при обмяната веществата в клетките. Налага се, тялото да я обгражда с алкални вещества, за да я неутрализира. Обграждането става както вътре, така и извън клетката, най-вече в кръвта.

 

Проверка на рН в слюнката
За този прост тест ви трябва само руло проверочна хартия (за предпочитане е рНидрион хартия, която може да се намери в аптеките), пластмасова лъжичка и прясна слюнка. Лентите с 6.0-8.0 рН са най-подходящи за проверка на слюнката. рН на слюнката на здравите хора, които се стремят да станат по-алкални, е в тези рамки. Хартиената лента е рН чувствителна и е с цветен код, който показва нивото на равновесието на рН във вашето тяло. За да направите теста е необходимо:
- не яжте, не пийте и не си мийте зъбите 30 мин. преди теста;
- преглътнете няколко пъти, за да си прочистите устата и да предизвикате отделянето на нова слюнка;
- изплюйте малко слюнка в пластмасовата лъжичка;
- НЕ допирайте рН хартията до езика си, защото в нея има химикали.
-  Откъснете 3-4 см от хартиената лента, потопете я в слюнката и сравнете цвета й с цветовата таблица върху рулото рН хартия.

Колкото стойността на ВашPhето рН е по-ниска от 7.0, толкова по-висока е степента на киселинното претоварване. Проверявайте и записвайте своето рН в продължение на няколко седмици – сутрин, веднага щом станете, след обяд и вечер, преди лягане. Така ще видите, как се променя кривата на вашата рН.
По принцип, в слюнката има повече киселина отколкото в кръвта, но тя е огледало на кръвта, като изключим моментите около храненето, и е доста добър показател за състоянието на организма. Тя показва, какво се задържа в нашето тяло. Оптималната рН на слюнката е над 7. Ако вашият показател постоянно е под 6.8, значи е възможно, алкалните ви резерви да са недостатъчни. След хранене рН на слюнката трябва да се покачи на 7.8 или повече. Ако това не стане, значи тялото ви страда от липса на алкални минерали, главно калций и магнезий и няма да усвои храната както трябва. Продължителното отклонение от нормалното рН предизвиква заболяване. Ако през целия ден рН на слюнката ви е между 6.8 и 7.2+, значи тялото ви работи в рамките на нормалното за здравето. Ако рано сутрин рН на слюнката е над 6.8, значи много от здравните ви оплаквания изчезват.
Проверка на рН на урината
рН на урината показва, как тялото поддържа правилното рН на кръвта. Урината разкрива алкалният (анаболният) строеж и катаболните цикли на изхвърляне на киселината. рН на урината показва усилията на тялото да регулира равновесието на рН чрез обграждащи соли и хормони от бъбреците, надбъбречната жлеза, белите дробове и гонадите. Урината дава добра картина на химичните процеси в тялото, защото бъбреците филтрират и изхвърлят солите, служещи за регулиране на рН. Така, въз основа на отпадъците от дейността на тялото се получават съответни стойности. рН на урината може да се движи от около 4.5 до 9.0, като крайност. Най-добрите показатели обаче са в интервала 6.5-7.0+. Сутрин рН на урината обикновено е по-ниско, а вечер – по-високо.
Рамките, в които варира рН на урината, са доста широки. То се влияе и от биохимичните отпадъци на тялото, като минерали, витамини, продукти от обмяната на веществата, лекарства и токсини.
Храносмилателните ензими влияят повече на рН на слюнката, отколкото на рН на урината. рН на урината обаче се влияе от:
- консервантите, които поглъщате;
- замърсителите, които вдишвате;
- натоварванията, които понасяте;
- храната
- количеството вода, която изпивате;
- количеството болестотворни микроорганизми във вашия организъм;
- количеството почивка;
- всички биохимични дейности на вашето тяло

Лечители.бг