Спите дълбоко и сънувате, че ви засмуква торнадо, ставате свидетел на престъпление, насън губите близък човек, сънувате място без изход – ако сте изпитвали подобни неща насън, то добре дошли в клуба. Изследване сочи, че 85% от възрастните редовно сънуват кошмари. Поне веднъж месечно хората имат ужасяващи сънища. Лесно можем да ги различим от останалите – те са много интензивни, много реални и смущаващи, разтърсват ни емоционално дотолкова, че цялото ни тяло се напряга, за да се събуди от тях.

Оказва се обаче, че някои от кошмарните сънища могат да носят симптоми за предстоящи заболявания. Хора, страдащи от дископатия, разказват, че насън са имали усещане за болка в областта на кръста. В рамките на 7 месеца до година болката се е появила наистина и те са били диагностицирани от лекар. Шведско проучване с участието на 30 доброволци е показало, че стресът води до спад в имунитета. Това са видели 15 от участниците, но насън. Някои са усетили, че се разболяват, а други са видели насън възрастна жена, която изглеждала страховито. До 20 дни 70% от хората с ярки сънища са излезли извън строя поради едно или друго заболяване. Най-голяма е била групата на поразени от грип и пневмония.

Има теория, според която мозъкът успява да анализира информация, постъпваща от клетки и неврони и да ни я поднесе в аванс под формата на сънища. А докато сме будни не можем да разчетем сигналите на тялото правилно.

Кои са основните причини да имаме кошмари

Има пост-травматични сънища и идиопатични – с неизвестен произход, които не са свързани с травматично изживяване, а по-скоро с проблемни взаимоотношения и вътрешни страхове. Стрес, неувереност, загуба на работа, раздяла, загуба на близък, провал на контролно или важно изпитание, консумация на алкохол и наркотични вещества – това са най-разпространените причини за лош сън. Една от възможните причини се оказва и хапването преди да си легнем – то активира мозъка и може да доведе до напрегнат сън.

Кошмарите може да са пряко свъзрани с приемането на определени медикаменти – антидепресанти, успокоителни или общо казано всички, които засягат нервната система.

Кошмарите на едва 5% от населението се дължат на медицински проблем, при който лошите сънища са толкова чести и ужасни, че такива хора търсят лекарска помощ. Най-добрият начин да се справим с кошмарите е да не замитаме проблемите си под килима и да осъзнаем, че като таим онова, което ни тормози, си вредим много повече.

Дълбоко пазени тайни, травмираща катастрофа, за която не обичаме да говорим, човек, който ни е сторил зло, а в сънищата ни се появява като чувовище – всички тези стресови фактори могат да доведат до серия от кошмари, които ще нарушат здравия ви сън.

Ето няколко състояния на съня, които сериозно могат да ви уплашат:

Парализа насън: Когато се унасяте, малко преди да заспите дълбоко или малко преди да се събудите, в граничното състояние между будността и съня, възможно е да усетите как тялото ви отказва. Чувството е като да си напълно парализиран. При това положение мозъкът се буди преди останалите части от тялото. Това не е опасно, въпреки че чувството не е от най-приятните. За да се отървете от подобни състояния,  трябва да си направите по-стегнат график и да се уверите, че сте осигурили на тялото си достатъчно часове за почивка.

Ритане и блъскане насън:

Ако сънуващият свива юмруци насън и се опитва да нанася удари (на себе си или на партньора си) медици твърдят, че това състояние се влошава с годините. То дори може да е свързано с риск от заболявания на нервната система като Паркинсон. Има лекарствени препарати, които действат релаксиращо на мускулите и правят така, че те да не се напрягат насън.

Говорене и ходене насън:

Подобно на парализата по време насън, човек се превръща в сомнамбул, когато част от мозъка е останала будна. Интересното е, че паметта им остава будна за някои обичайни ежедневни навици – затова е много вероятно, когато ходим насън да се насочваме към банята или кухнята и да правим неща, които и през деня извършваме почти машинално, обясняват експертите.

Кошмари при деца и подрастващи:

Много деца имат кошмари. От 2 до 12-годишните често страдат от такива и в това няма нищо притеснително. При малките деца става дума за кошмари, от които излизат с писъци, плач и дори не успяват да разпознаят родителите си, които се опитват да ги успокоят. Подобни сънища продължават между 2 и 20 минути.

Усещане за експлоадиране: Това състояние е рядко срещано, но хората, които са го изпитвали го описват много образно. Синдромът на експлоадиращата глава е страховито преживяване, което прилича на звук от изстрел, експлозия, удряне на чинели, неописуемо силен звук, който сякаш отеква в главата ни./ Източници „Sciencemag“/“Канал3″.

Лечители.бг