В сезона на вълшебния есенен плод по-известен като конски кестен от „Лечители.бг“ за сетен път ще надникнем в непозната страна. Защото тъмно-червеникавите рубини, падащи от дивите дървета притежават уникална лечебна и широкоспектърна сила.

Не е тайна, че според народната медицина кестените са безценни при лечението на разширени вени. Но вълшебните плодчета, защитени в бодливи скафандърчета имат и други неподозирани дарби. Те зареждат първи енергиен център (чакра), успокояват ума, дават смелост като хармонизират тялото. Могат да филтрират дори електросмога с до 20%, който невидимо подяжда здравето ни, да ни извини по-широката научна общност.
„Кестенът филтрира до някъде вредните електромагнитни излъчвания, сред които живее съвременният човек“, убеден е популярният журналист и писател-футуролог Любомир Старидолски. Той разказва, че винаги носи кестени в джобовете си, защото те предпазват от вихровите пикове на електромагнитните полета, в които е принуден да съществува съвременния човек.

„Електромагнитната радиация се дължи на мобилните телефони,различните електроуреди, но най-вече на антените на мобилните оператори, накацали по блоковете, на безжичните мрежи. Всичко това създава една натоварена електромагнитна среда, с която човека е в 24-часов контакт. Тя не може да се изключи, както гасим лампата например. Интересно, че нашето ДНК е много реактивна именно към такъв тип облъчване. В дългосрочен план учените заявяват, че не знаят какви ще са последиците за здравето ни, но не може да се отрече, че откакто живеем в този техно-свят се наблюдава бум на доста заболявания с неизяснен произход, в това число и онкологичните“, отбелязва Старидолски. А какво се е променило, пита той, освен нивата на Електро-магнитеният смог около нас.

Филтър за лъчения

Поставени в джобовете на панталона се счита, че кестените ни защитават с около 20% от вредното лъчение на мобилните антени, смартфоните и безжичните wi-fi устройства.

[product id="" sku="2819"]

Катя Симеонова, дендротерапевт, живеещ в Малта, също взе отношение по темата. Тя заяви, че електросмогът е един от невидимите причинители на различни физически оплаквания като емоционален дисбаланс, автоимунни проблеми, мигрена, нервност, избухливост, или липса на виталитет. Дивите кестени обаче гонят неразположението като с магическа пръчка.
„Поставете три от тях пред монитора на своя компютър. Ще видите, че те ще се свият много по-бързо от обичайното. Това е така, защото филтрират вредното електромагнитно лъчение. А него го има навсякъде – от микровълновите печки до хладилника и сешоара“, дава примери Симеонова.

Прабългарите са нареждали в юртата и под себе си, където спят, кестени на през 20 см разстояние. Така са екранирали от геопатогенните лъчения домовете си, които се дължат на магнитните силови линии и подземните течащи реки.

Кестените имат още няколко доста полезни свойства. Според лечебните практики, ако държим два кестена в ръцете си, подхвърляме ги от едната в другата ръка, превъртаме ги с движение на пръстите, то това води до успокоение. При умора зареждат силите, а на неуверените хора дават самочувствие.

Как става това?

Между един и четири часа тяхната стаена енергия прониква през чакрите на дланите. От там виталният им импулс зарежда първия енергиен център, който също свети в червени. Така силата им се разлива из цялото ни тяло през меридианите – невидимите енергийни магистрали.

В народната медицина е известно, че носенето на конския кестен помага на страдащите от ревматоиден артрит. При стрес и неспокоен сън може да се сложат под възглавницата 5-6 кестена (не повече от 10). Те включват заложената в себе си психотерапевтична програма в действие веднага щом положим глава върху тях. Димков съветвал към вълшебството на кестена да се прибави и вълшебството на мисълта – двете големи сили на този свят. „Мисълта прочиства духа, а чрез духа и тялото слага в ред себе си, тъй като тя го зове към същото. А към каквото призовава тя – то се осъществява“, разяснявал бащата на писаната народна медицина у нас. Той препоръчвал още изработка на възглавница от няколко кестена, зашити в двоен тензух. При лягане се произнася „заклинателна формула“ – популярния способ за заспиване като броене на числа или просто да помечтае човек, което разтоварва съзнанието и отключва благотворното влияние на есенния плод.

Опитът на Димков

Силата на кестена е бил убеден и големия народният лечител Петър Димков. През месеците септември-октомври лечителя винаги е държал в джобовете си по 2-3 от тези плодове за цяр. Кестените до някаква степен го защитавали като естествен талисман от негативната болна енергия, която страдалците носели със себе си.
„Тези малки, кафяви, лъскави топчици са удивителни акумулатори на слънце, енергия и живот и я отдават щедро, с постоянно лъчение през цялата година“, учел Димков. Той бил убеден, че самото им носене или държане в длан оказва благотворно влияние върху ставите, сухожилията, мускулатурата и нервната система.

С кестените обаче също така трябва да се внимава, защото може да се получи енергийно предозиране. Ако много често ги премятаме в ръцете си можем да станем хиперактивни, а ако вече е късно и да не можем да заспим. Елица Владова,

Лечители.бг, Последвайте ни във Фейсбук!

Продукти-лечители за Здраве и Красота: [featured_products per_page="12" columns="4" orderby="date" order="desc"]