Все повече хора се спасяват от студовете у нас с помощта климатик. Въпреки че уредът се води най-ефективният регулатор на температура, то той крие и някои рискове за здравето. Специалисти алармираха пред „Лечители.бг“, че уредите които лете дават хлад, а зиме евтина топлина въртят нон-стоп опасни болестотворни микроорганизми.

Има теория според която климатиците множат болните, но за това никой не се осмелява в България да говори. Концентрацията на опасни бацили попадат в носоглътката и белите дробове и могат да предизвикат сериозни усложнения“, коментираха експертите от Асоциация за Здравна Алтернатива (АЗА). Така се оказва, че всъщност изобретението, което спасява човека с нисък разход за ел.-енергия, всъщност може да му излезе и доста солено с парите за илачи.

Патогените

Еъркъндишъните бързо насищат атмосферата с опасни патогени, спори и гъбички. Пребиваването в такава среда атакува имунната ни система и може да доведе до симптоми като мигрена, възпаление на air_conditionalсинусите, очни проблеми. Изследвания показват, че след дълъг престой в климатизирани помещения се наблюдава риск от повишаване на кръвното налягане, болки в лимфните възли. Ползващи климатици развиват специфични увреждания на имунната система включително СПИН подобни симтоматики заради отслабения имунитет.

Микробиолози също предупредиха, че не само климатиците, но и стайните духалки са като оръдия за изстрелване на редица опасни микроорганизми. Те биват вирусни, бактериални и плесенни – гъбички. Трите вида обитават околната среда, но попадайки през влажния климатик, се превръщат в истинска напаст. Изключително коварно се разпространява бактерията легионела. Влизането й в климатичната инсталация за нула време я пренася до почти всички, намиращи се в дадено помещение. А пипването й води до увреждане на бронхите, до развиване на висока температура и други усложнения. Ако невидимият агресор достигне до белите дробове при вдишване може да причини опасна форма на пневмония, известна като легионерска болест. В самото начало заболяването протича с лека кашлица, но с бързо покачваща се температура, следвали гадене и повръщане. Накрая при късно диагностициране би могло да се стигне дори до загуба на съзнание и кома. Статистиката сочи, че легионелата е смъртоносна при до 20% от заразените.

Проветрявайте

Експертите на АЗА съветват хора с отслабен имунитет да избягват дългото стоене в климатизирани помещения. Съвременните климатици имат филтъри, което частично решават проблема, но не напълно. Другото превантивно средство е често да се отварят прозорците.

Air conditionerНе на последно място климатиците увреждат тежко сградите и помещенията, в които са монтирани и със самото си стоене пак осигуряват развитие на специфични патогенни щамове. Отделно правят шумово замърсяване, което не е приятно нито за собствениците, нито за съседите. Самото им монтиране затруднява циркулацията на вредни газове от самата сграда -мазилка и тухлите. Това са радиоактивни емисии, които иначе свободно мигрират през дограма и мазилки. Монтажа на ПВЦ дограма и външните топлоизолации, съчетани с климатици често водят до пренатрупване на Въглероден окис (CO). Пострадалите често кихат кашлят и след неправилно лечение децата развиват специфични алергии.

Авто-климатиците

Климатиците в автомобилте са също доста опасни особено при продължителни пътувания. Деца на задни седалки на колите с климатроници често развиват проблеми с имунната система. Наблюдава се влошена функцията на лимфата да се чисти от токсините, които се натрупват в тялото. Направете си следния тест, снимайте деца преди да се качат в кола с климатроник и след Travel-sickняколко часово пътуване ги щракнете отново. Особено лятото този тест е много показателен. Всеки родител сам може да направи теста и да види разликите в състоянието, поведението и излъчването на детето. Изводът засега е, че най-сигурното отопление остават конвекторните радиатори, които въртят по-малко въздуха в помещението и печките на дърва. За съжаление авто-климатиците остават безалтернативни. Сградите съчетаващи каменна изолация и съвременна също са естствени климатици, тъй като не позволяват температурни инверсии във вътрешността.

Lechiteli.bg