Т

ози клип се прилага в практиката на все повече музикотерапевти, цветотерапевти и холистични медици. Някои от тях споделят, че слушането с на класическа музика, съчетано с гледки на „развъртащото се“ нощно небе спомага изключително за преодоляване на депресивни състояния. Освен за излизането от т.нар. зациклящи психо-емоционални състояния, другият ефект на видеото е, че бори хиперболизирането на даден проблем в съзнанието на пациентите. Според обяснението, действието е на подсъзнателно ниво, а идеята е, че всеки злободневен проблем, който в съзнанието ни изглежда огромен, мигом става нищожен в сравнение с необятността на нашия дом – Млечният път. Хармонията от природния ритъм също помага за душевния баланс, изтъкват холистиците.

TeideСамото филмче е заснето от норвежкият фотограф Торе Сйодерсен, който посещава най-високата и магнетична планини в Испания Ел Тейде. Счита се, че планината крие магическа сила заради билките и разказите за мистичните й обитатели. Някои, от които идвали и от звездите като едно митично същество на име Гуайота. Преди 150 хиляди години от дълбините на океана изригнал вулкан, който бил толкова мощен, че предизвикал издигане на земната кора. Спящият вулкан от планината Ел Тейде сега е най-високата точка на остров Тенерифе.

Между 4-ти и 11 август на 2011 година там „кацнал“ и скандинавският фотограф, който в продължение на седем дни обикалял чудната вулканична планина висока 3718 метра. Природата там е уникална, редувайки пустош с билки и пъстри цветя. От гледна точка на астрономията мястото се счита за една от най-добрите естествени обсерватории за наблюдение на звездите.

Целта на автора на уникалните кадри била не да улови извънземни или страховитото същество, пазител на вулкана, а да заснеме природния ритъм на тази наистина специфична планина. И дома на човека – галактиката „Млечен път“ . „Мога да кажа, че това беше едно от най-изтощителните ми пътувания. За цялата седмица имах не повече от 10 часа сън. Точно тогава голяма пясъчна буря удари Сахара и през нощта ме застигна на върха по време на снимките. Изведнъж небето се притъмни, почти не виждах звездите с очите си“, разказва храбрият фотограф. В неговите кадри личат и жълтите облаци, донесени горе от буреносните ветрове.

Lechiteli.bg