Подправките освен, че ухаят прекрасно и придават неустоим вкус на гозбите ни те имат и скрита сила да подобряват нашето физическо и психическо състояние, коментира пред Лечители.бг холистичният лечител Емил Здравков. Ето само някои от скритите свойства на три подправки, използвани широко в кулинарията и хранително-вкусовата промишленост.

Карамфилът успокоява болката
Малките цветчета на тази подправка имат много по-важни свойства от това, забодени в портокал например, да парфюмират приятно стаята. В действителност карамфилът съдържа веществото еугенол (локален анестетик и антиоксидант), който има пртивовъзпалително действие. Той намалява болките в ставите и редуцира отоците до 30%. Съставката, на която се дължи пикантният аромат на карамфила, също така има свойството да успокоява болката. Маслото от карамфил се използва в приготвянето на много обезболяващи, използвани в зъболекарската практика.

Тройна Ехинацея + Бъзак

ЗА ЖЕЛЕЗЕН ИМУНИТЕТ !!! troina-echinacea

Канелата стимулира мозъка
Може да прибавите ароматната подправка не само когато приготвяте десерти, но и солени ястия. Освен че ще откриете изненадващо финия є аромат, ще подсилите и паметта си. Американско проучване установи, че канелата стимулира функционирането на сивите клетки и увеличава моментално притока на кръв и кислород. 1/2 к. л. канела дневно намалява нивото на захар и холестерол в кръвта.

Джинджифилът намалява главоболието
Многобройни изследвания доказват, че пресният или стрит на прах джинджифил е също толкова ефикасен срещу болки в главата, колкото и аналгетиците. Магическото му действие се дължи на съдържащия се в него джинджерол, който възпрепятства дейността на веществата, които предизвикват възпалителни процеси, а оттам – и болка. Пригответе си отвара на основата на пресен джинджифил. Обелете и нарежете на парченца 2 сантиметра от корена. Сложете ги да заврят с вода, след което прецедете. Подсладете отварата с малко мед и пийте от нея редовно по една малка чашка. Така ще предотвратите появата на главоболие, дължащо се на стреса. Последвайте ни във Фейсбук!

Лечители.бг