Вълшебният пчелен клей е лек за много болести. Без него пчелите в кошера загиват. Той е незаменим за тях, тъй като поддържа идеална среда за съществуването им. Пчелите събират пчелен клей от растенията – най-честите източници на прополис са тополите, върбите, конският кестен, елдата и др.

Събирайки прополис, пчелите го използват за строителен материал и за дезинфекция на своя кошер. Средно едно пчелно семейство годишно събира от 100 до 300 грама прополис. Това природно чудо убива всички бактерии и патогенни организми в кошера. Оказва се, че прополисът действа по същия начин и върху патогените и инфекциите, които попадат в човешкото тяло. Та с милиардите си клетки не е ли и човекът един огромен печелен кошер?!?

Независимо от начина на неговия прием (вътрешно или външно) той унищожава гъбички, бактерии и микроспори и спомага за изграждането на здрава съединителна тъкан.

За лечебни цели се използва спиртен извлек на чудотворния прополис, който е известен като клеева тинктура. Можем да си набавим лековития разтвор от аптеките или магазините за билки и здравословни храни.

Важно! Тъй като прополисът може да предизвика алергия, препоръчително е преди да предприемете лечение със спиртния извлек, предварително да проверите реакцията му върху Вашия организъм.

За целта няколко капки се накапват върху сгъвката на ръката. Ако не забележите зачервяване, сърбеж или възпаление по кожата, това означава, че не сте алергични към прополиса и може спокойно да го използвате.
Появата на червени петна по кожата, придружени със силен сърбеж, са признак за наличието на алергия към пчелния продукт. В такъв случай стойте далеч от прополиса.

1. При хрема и ангина

Заради силно изразените си антибактерицидни качества клеевата тинктура намира приложение при лечение на хрема, синузит и гнойна ангина.

За да успокойте възпалената лигавица на носа е добре да поставите в двете си ноздри по един тампон, напоен добре в клеева тинктура. След няколко минути ще почувствате облекчение и може да отстраните тампоните.

Капките за нос може да заместите с разтвор от 10 капки от спиртния извлек, разредени в 10 мл вода. В двете ноздри се слагат по две-три капки няколко пъти дневно (може да използвате капкомер).

При гнойна ангина добре действат гаргарите с клеева тинктура(50 капки на 100 грама вода). Задръжте течността няколко минути в устата си преди да я изплюете. Тази гаргара мога и при проблеми с венците и убива бактериите в устната кухина.

Вземи чист природен клей за имунитет [product id="" sku="2817"]

2. Капки за нос при синузит

Лековитата клеева тинктура ще Ви помогне и при синузит. Съветваме Ви преди да пристъпите към лечение с нея да потърсите компетентното мнение на специалист, особено ако вече употребявате лекарства за справяне с проблема. Единствено специалист може да прецени дали във Вашия случай е удачно съчетанието на клеева тинктура с медикаментите, които приемате.

Тъй като синузитът представлява събрана гной в кухините, свързващи носа със синусите, е препоръчително преди да действате с тинктурата, секретите да се втечнят. Единствено парна баня  и инхалации могат да постигнат това. След тази процедура по две-три капки от тинктурата се накапват във всяка ноздра.

Клеева тинктура с чесън антивирусна, антигрипна и противоракова комбинация (Научи повече)kleeva_tinktura_chesan

Препоръчваме да останете в легнало положение поне 5 минути след слагането на капките. Необходимо е лечебният курс да продължи поне пет дни, за да има резултат.

Може да опитате и друга рецепта, за която са необходими равни количества зехтин, сок алое и спиртен прополисен извлек (по 10 капки от всяко). Тази смес трябва да се разбърква до пълното й хомогенизиране, след това се прилага по гореописания начин.

Може да се доверите и на домашно приготвения прополисов мехлем, за който Ви предлага рецепта. Към пет грама от вълшебната тинктура се прибавят 10 грама ланолин. Разтапя се на водна баня. С непрекъснато разбъркване се добавят и 80 грама вазелин.

Така приготвеният мехлем се съхранява в хладилник. Прилага се като няколко дневно ноздрите се мажат с него.

3. При възпалени венци и пародонтоза

За лечение на дентални проблеми се използват по-високи концентрации от спиртния извлек. При пародонтоза и протичане на възпалителни процеси в устната кухина добре действат гаргари с него, приготвени по гореописания начин.

Първоначалното приложение на клеева тинктура е възможно да предизвика леко кървене на венците, но това е нормално и не бива да плаши. След втория, третия прием лигавица вече е свикнала с прополиса и той започва да й въздейства благоприятно.

4. При високо кръвно

Чудотворната клеева тинктура ще Ви помогне и ако страдате от високо кръвно. Три-четири пъти дневно, за период от десет дни се приемат по 20 капки от спиртния прополисов извлек, който се разтваря във вода или мляко. Препоръчително е приемът да се осъществява преди всяко хранене.

След седмица кръвното Ви ще нормализира. При нужда, лечебният курс се повтаря. Същата рецепта се прилага и за лечение на атеросклероза. (Билка.инфо)

5. При гъбички и по ноктите

Клеева тинктура лекува и гъбички по ноктите. Отървете се от неприятните гъбички с помощта на спиртен извлек от прополис. Засегнатите участъци се намазват с памучен тампон, който е обилно напоен в клеева тинктура. Няколко минути не мокрете ръцете си с вода. През това време ценните съставки на прополиса ще проникнат в кожата.

За третиране на упоритите гъбички добре действа и гореописаният мехлем.

Ноктите са по-податливи на гъбични инфекции непосредствено след изрязването им.Ето защо е необходимо веднага след тази процедура да ги дезинфекцирате. Предпазващо и лечебно средство срещу гъбички е прополисът. Намажете изрязаните нокти с тампон, напоен в клеева тинктура.

Не забравяйте след изрязване на ноктите да дезинфекцирате нокторезачката си.

6. При бяло течение и генитален херпес

Заради силното си антибактерицидно и антигъбично действие, алкохолният извлек от прополис може да Ви избави от бяло течение и генитален херпес.

Промивки с вода и клеева тинктура (50 капки на 100 грама вода) възстановят микрофлората във влагалището. За още по-добър ефект може да използвате дамски душ, който се продава в аптеките. С помощта на него разтвора за промивката ще проникне по-дълбоко във влагалището.

Клеева тинктура е препоръчително да се добави и към отварата от смрадлика, с която си правите промивки.

При генитален херпес може да третирате засегнатия участък с боров вазелин и капки клеева тинктура (на 50 грама вазелин 20 капки тинктура).

7. При язва, колит и гастрит

При проблеми с чувствителната стомашна лигавица вълшебната клеева тинктура идва на помощ. В топло мляко или вода се добавят 4 капки прополисов екстракт. Приема се преди хранене.

Прополисът освен, че лекува стомашни проблеми, има и силно изразено пречистващо действие. Пречиства кръвта и вдига хемоглобина. Това мощно детоксикиращо средство намалява и нивата на вредния холестерол.

8. При екзема

Само за две седмици директното приложение на клеева тинктура върху кожата ще Ви избави от досадната екзема. Добре действат в случая и баните с прополисов извлек (30 капки на 600 мл вода). Престоява се поне 20 минути в тази вода.

Неприятната екзема може да се третира и със сместа от клеева тинктура и боров вазелин, рецептата за която Ви представихме малко по-горе.

9. При ешерихия коли

Бактерията ешерихия коли, за която напоследък много се говори, се повлиява успешно от клеева тинктура. Няколко капки от чудотворния екстракт се гълтат след ядене. Повтаряме тази процедура по три пъти дневно за унищожаване стафилококи и стрептококи.

Обикновено болестта, която протича с остра диария се проявява няколко дни след постъпването на бактерията в тялото.

Ако до няколко дни симптомите не отшумят, е наложително да потърсите лекарска помощ, тъй като острата диария може да застраши живота ви. При някои от болните тя е придружена с отделяне на кръв.

Дори и да няма кръв, диарията е симптом, който не е за пренебрегване и трябва незабавно да се обърнете за помощ към медицинско лице.

10. При афти

Гаргара с лековития прополисов извлек може да ви спаси от досадните афти. В половин чаша вода се слагат 15-20 капки от тинктурата и с този разтвор се жабурите няколко пъти дневно.

Към разтвора може да добавите и щипка сода, която също има силно изразени антибактериални качества.

Помага също така и гаргата с отвара от лайка, в която сме накапали няколко капки от тинктурата.

Афти може да третирате и директно с клеева тинктура. Болните участъци се намазват с тампон, напоен в спиртния извлек.

11. При акне

Неприятното акне също може да бъде победено с прополис. Проблемният участък се третира с няколко капки от тинктурата с помощта на памучен тампон, напоен в нея.

Препоръчваме Ви да си приготвите и лосион за почистване на лице, приготвен от 100 мл розова вода и 5 капки от тинктурата.

Няколко капки от нея може да добавите и към домашно приготвена маска за лице с хума.

Този пчелен продукт е подходящ за приложение върху кожата единствено при липса на алергия към него. В началото на статията Ви запознахме с начина, по който може да проверите това.При акне добре действа и вътрешния прием на алкохолния извлек, тъй като той има силно изразено пречистващо действие. Пречиствайки кръвта, лицето се изчиства.  Възпаленията по кожата много често са причинени не само от външно замърсяване, но и от вътрешно (на кръвта).

12. Със сребърна вода

Благодарение на комбинацията от сребърна вода и клеева тинктура майки твърдят в здравните групи, че намират спасение на проблема запушен нос при бебета и малки деца. Пет капки от екстракта се смесват с 10 мл сребърна вода. Този разтвор се впръсква в носа на мъника вместо стандартните капки за проблеми с лигавицата, които изписват лекарите.

13. При Грип

При настинка и грип добре действа комбинацията от прополисовия продукт със сироп от ехинацея. Тази комбинация помага на тялото да се справи по-бързо с атакувалата го инфекция и значително съкращава периода на протичане на заболяването.

14. При себорея

При себорея много добре действа втриването сутрин и вечер на клеева тинктура върху засегнатия участък. Намазаното място не трябва да мокри. За предпочитане е да останете така цяла нощ.

15.При уртикария

Клеевата тинктура, приложена външно, се използва за облекчаване на състоянието при уртикария. Може да използвате домашно приготвения мехлем, за който Ви предоставихме рецептата малко по-горе.

Уртикарията е много неприятно заболяване, което е известно като копривна треска, заради следите, които оставя по кожата. Те наподобават ужилване от коприва.

Болезнените участъци, които обикновено много сърбят, може да облекчите с прополисов мехлем. Може да го прилагате върху кожата само след като сте си направили тест за алергия. В противен случай е възможно да утежните положението си.

Обикновено симптомите на уртикария отшумяват след около шест седмици. Ако това не се случи, заболяването става хронично. По-податливи на този неприятен проблем са жените, сочат резултатите от статистиките.

Заболяването може да е предизвикано от консумацията на алергизиращи храни. Ако и при Вас причината за появата е уртики е храна, по-добре стойте далеч от прополиса и всички пчелни продукти.

Заболяването може да е провокирано от външни дразнители като козметика, препарати (за пране и почистване), както и от някои растения.

Ако сте алергични към растения от групата на сложоцветните, не приемайте клеева тинктура вътрешно, тъй като това може да влоши състоянието ви пише lidiq.com