Коланче от Атон вместо ин витро

Поясът на Богородица помага за зачеване, свидетелства отец Василий

Българската православна църква анатемоса изкуствените методи за зачеване, както и псевдомайчинството – сурогатството. От Светия синод се мотивираха, че с тези практики човекът застава срещу „богоустановените форми на човешкото зачатие“, пише Стандарт. В разгорялата се дискусия никой не се сети, че православието притежава и „небесно ин витро“. За разлика от медицинското, което е доста инвазивно – лекуват едно, но сериозно уврежда друго, християнските реликви помагат природосъобразно.

„Има случаи, в които Бог затваря утробата по необясними за нас причини. За щастие в този момент църквата има молитви за застъпничество пред Бога за семействата, които не могат да имат деца. Чудотворните икони, светците и светите мощи също имат силата да помагат“, изброява своя арсенал отец Василий Сарян от столичния храм „Преображение Господне“. Неговата слава се носи сред миряните, че благодарение на духовните му напътствия много бездетни семейства са се сдобили с рожба.
Поредният случай бил преди празниците. „Дойде едно момиче, което аз венчах в нашия храм „Преображение Господне“ преди две години. Тя казва така: „Сспоред всички изследвания аз и мъжът ми сме здрави, но нещо става и не можем да си имаме деца“, кръсти се духовникът. След като смъмрил булката, че е чакала чак досега, свещеникът извадил божественото ин витро – пояс от Ватопедския манастир, който помагал безотказно.
Чалъм за челяд

В този атонски храм руски монаси пазят няколко изцелителни реликви. Сред тях е икона на Богородица, която помага на раково болни, и главата на св. Йоан Златоуст. В храмовата черква в едно ковчеже се пази и поясът, принадлежал на Богородица. Той представлява съвсем скромно коланче, широко около един пръст. С него Божията майка е препасвала ризата си. До реликвата атонските монаси слагат въженца (лентички), които попиват от божествената благодат на богородичния пояс. После ги увиват в пликчета и ги раздават на богомолците, които имат нужда. Отец Василий разказва, че при едно от посещенията си там взел един комплект за нуждите на своето паство. „Вътре в пликчето, образно казано, си има и упътване за ползване, но то е предназначено за хора истински християни. Защото коланът изисква целомъдрие, послушание, молитви и спазване на духовен режим както от жената, така и от мъжа“, отбелязва свещеникът. По думите му благодарение силата на християнската реликва няколко бездетни двойки вече са се сдобили с потомство. Поясът обикновено се дава в семейството. През това време жената връзва кръста си с него и след като зачене, го връща в черквата в квартал „Лозенец“.

До Австралия и назад

Свещеникът се сеща за друг показателен случай на чудо. През 2002 г. го потърсила възрастна жена. „Тогава все още много хора не бяха ходили на Света гора и не беше популярно. По време на служби аз казвах, че който има проблем, да се обърне към мен за пояса. И от уста на уста тази жена чула“, спомня си Василий. Тя му казала така: „Отец, заминавам за Австралия, момичето ми… много са вярващи, венчани са, но от години правят безуспешни опити за дете. Чухме, че имате някакъв пояс.“ Свещеникът й дал небесното ин витро, но много скоро бабата му го върнала. Оказало се, че по време на двудневното й пътуване към Зеления континент тестовете за бременност на дъщеря й се обърнали като с магическа пръчка – от отрицателни станали положителни.

„Ясно е, че жената не е забременяла за два дни, колкото трае пътуването до Австралия. Но в тяхното семейство се е коментирало дни наред, докато бабата се е подготвяла за пътешествието, че спасението иде. Може би самата мисъл и идеята, че към тях лети благодатта на Богородица… имали си търпение, оповавали са се на нея и най-накрая тя ще ги възнагради, е оказало своето невидимо изцеление“, търси обяснение на чудото отец Василий. Прави обаче важното уточнение, че двойките без църковен брак не може да се надяват на помощ от храма. „Църквата не моли за благословление на семейно съжителство, ако то не е минало под църковно венчило. Идват например често при мен с молба за помощ. Казват, съпругът ми тръгна по лош път, иска да се разведе. И аз веднага питам – имате ли църковен брак, защото, ако нямате, не може да се помогне. Иначе има молитви за затвърждаване на брачни връзки, за скарани, за благословение на деца. Но ако рожбата е плод на невенчана любов, третира се като блудство“, категоричен е свещеникът.

Бог затваря утробата

По повод дискусията за изкуствените методи за бременност отец Василий смята, че раждането на деца не бива да се абсолютизира като единствено условие, за да бъде православният християнски брак смислен и щастлив. Според духовника с арменско потекло бездетието не е наказание, а тест свише за търпение, целомъдрие, изискващ воля и вяра. Но проблемът бил и много по-сложен, отколкото изглежда на пръв поглед. „След венчилото двама души тръгват по пътя на духовното усъвършенстване. Но много често имат деца без самите те да са узрели да изградят от рожбите си човеци. Така поради незрялото ни и деморализирано общество децата, които днес се раждат, често са изоставяни или поставяни в нездрава семейна атмосфера. Всичко това в крайна сметка изражда мирогледа им и всички страдат – съжалява ревностният духовник. – Дали пък не е знамение самото затваряне на майчината утроба от Бога“, дава плод за размисъл Василий Сарян.