Тази година Рожденственските пости (Коледни пости) започват от днес – петък. Вчерашният четвъртък беше ден за заговавяне, последният,  в който спазващите каноните на източно-православното християнство, консумираха меса и продукти от животински произход.  

 

Църковният календар повелява тази година да заговяваме на 13 ноември, а не, както е по правило, на 14 ноември. Това е така, защото петък /14 ноември/ е ден, в който православните християни задължително постят и не може да се сложи на масата блажна храна за заговяване.

 

Коледните заговезни са обявени официално и на сайта на Българската Патриаршия. Самият пост започва в събота /15 ноември/ и продължава до 25 декември – Рождество Христово.

 

Коледни заговезни е последният ден, в който може да се блажи – да се ядат месо, яйца, млечни продукти. По българска традиция в нощта на Коледни заговезни на трапезата се слагат пиле с кисело зеле, тиквеник с повече орехи и пълнени чушки с боб. Лъжицата, с която стопанката е сипвала от блажното ядене, се измива и скрива и не се пипа чак до Коледа, когато става “отговяването” и пак се хапва блажно. Рождественският пост е вторият по продължителност след Великия пост преди Възкресение Христово.

 

Той се нарича още Малка Четиридесетница, за разликата от Голямата четиридесетница преди Велкден. Смята се и за радостен пост, защото е в очакване на раждането на Спасителя – Иисус Христос. Преди Коледа вярващите постят, за да се подготвят да посрещнат материализираното Божие слово – сина Иисус Христос. Постът е дар, казва св. Йоан Златоуст, който се чества също днес. Това е време за духовно израстване, пречистване на душата и помислите, укрепване на духа и благочестието. По време на постите не се яде месо, месни произведения и животински мазнини от всякакъв вид, както и мляко, млечни произведения и продукти с мляко - сирене, кашкавал.

 

През първата седмица на Рождественския пост и от 20-ти до 24-ти декември включително, се консумира само растителна храна с растителна мазнина – разрешени са олиото, зехтинът и други от растителен произход. През останалите дни на поста /без сряда и петък/ се разрешава риба. Безгръбначни животни – охлюви, миди, октоподи, калмари и други, се смятат за постни храни и са позволени през целия пост /без хайвер/. На Никулден – 6 декември, може да се яде риба и пие вино.

 

Венчавките са забранени в дните до Въведение Богородично и от Игнажден до Богоявление.

 

Lechiteli.bg