Деца с превити гръбчета бързат за първия учебен час. Каките и батковците от по-горните класове ги гледат с насмешка, защото те отдавана са решили този проблем – появяват се в час с една тетрадка и химикалка. Сигурно пазят здравето си, не вярваме да е друго.

Извън шегите с родното образование, тежестта на детските раници се превръща в сериозен риск за здравето, алармираха педиатри. Скелетът на млачуганите е все още неукрепнал и изкривяванията дебнат крехките им телца. Освен това големите натоварвания крият рискове, които могат да се проявят и по-късно в колена, рамене, гръбначен стълб.

Според д-р Стоян Христов, началник на Отделението по ортопедия при УМБАЛ-Бургас, неимоверно тежките ученически раници могат да доведат до сериозни и усложнения. „Неправилно избрани и тежки раници могат да доведат до изкривяване на гръбнака и проблеми с кръвообращението“, алармира д-р Христов. По думите му, ако видим, че детето е с превити рамене напред, то със сигурност плещите му нося извън габаритен товар. Това ежедневно упражнение може да увреди сериозно здравето на ученика. [product id="" sku="2019"]

В световната практика е установена формула, по която лесно може да се изчисли максимално допустимото тегло на учебникарската Ranica_uchenici2торба , заедно със съдържанието в нея. Според здравното правило на СЗО теглото на раницата на един ученик не трябва да е повече от 10-12% от неговото тегло. Или ако първолакът тежи 25 килограма, пълната раница не трябва да е по-тежка от 2,5 килограма. При 30-килограмовите-3 кг и т.н. За справка раниците на учениците от 1до 4 клас тежат от 4-5 до 7-8 килограма.

На второ място раниците за началните класове не бива да превишават и ширината на раменете на детето. Препоръчително е височината на раницата да не е повече от 30-40 сантиметра, така че да не достига краката на детето, когато е на гърба му.
Ремъците на ученическата раница трябва да са с възможност за регулиране, за да може тя да се носи и когато детето е облечено само по блуза, и когато е с дебело зимно яке – без това да му създава дискомфорт. Препоръчително е също раницата да е с твърд гръб, за ляга тежестта ѝ по протежение на целия гръбначен стълб, а не да удря в една точка от него. Освен това твърдата подложка пречи на децата да се изкривяват и прегърбват, влачейки букварите към школото. Ако забележите, че детето се навежда напред, това означава, че раницата му тежи и създава сериозни рискове за здравето както на гръбнака, така и на краката, колената и по-напрегнатите мускулни групи.

Елена Костова,

Лечители.бг

Сподели статията с приятелите си: