Събирате корени от червен бъз, който расте по горите. Не го изкопавайте с мотичка или нещо такова, просто с повечко сила го издърпайте с коренищата от пръстта. Измийте корените, очистете ги хубаво от пръстта и ги изсушете. Не е нужно да ги нарязвате на ситно, достатъчно е да бъдат направени на парченца по 3 до 5 см. Една шепа накълцани корени се заливат с един литър вода, сместа се слага на огъня, докато заври, след което продължава да ври още 15 минути на слаб огън. И още – да престои 15 минути. След това с тази отвара се правят компреси по 20-30 минути 2-3 пъти на ден в продължение на един месец.

 

Това е рецепта, малко позната у нас, но хората, които са я пробвали, знаят за целебната й мощ. Водещи в България билкари също потвърждават лечебния ефект на червения бъз, като съветват също да се пие по 1 с. л. 3 пъти на ден половин час преди хранене, сокът от плодовете на черен бъз. Той се приготвя, когато плодовете са добре узрели – в края на септември или началото на октомври. Черните дребни плодчета се редят в 3-литров буркан, като се редува пласт плодове, пласт захар. Най-отгоре трябва да се насипе захар, след което гърлото на буркана се покрива с марля и съдържанието се оставя да престои, докато захарта се разтопи напълно. Отделеният сок се прецежда и се пие по 3 пъти на ден по 1 с. л. около 30 минути преди храна.

 

Псориазисът най-често се открива при възрастни, но не е изключено да бъдат засегнати и деца. Жените и мъжете боледуват еднакво често – между 1 и 3 на сто от хората на планетата. По-често страдат японците, а най-рядко – коренните жители на Америка – индианците.

 

На какво се дължи псориазисът

 

Нормалните процеси, които протичат в кожата, са отдавна познати на медицината. Кожните клетки узряват постепенно и падат на всеки 28 дни. Нови кожни клетки заместват външните слоеве на кожната повърхност, които отпадат при всекидневната ни дейност, от триенето на дрехите, при къпане. При псориазиса кожните клетки не узряват, а бързо се увеличават на брой и се качват към повърхността на кожата за около 6 дни, като оформят характерните за заболяването плаки. За съжаление точната причина за появата на псориазиса все още не е известна и това прави трудно лечението му. В много случаи заболяването се наследява. Въпреки това не е ясно дали само генетичните фактори определят дали ще развиете псориазис. Те се явяват преди всичко като предразполагащи. Хората, които носят определен ген, са в 10 пъти по-голям риск да развият псориазис. Около една трета от тези с псориазис имат един или повече членове на семейството с това заболяване.

 

Други фактори, които могат да отключат заболяването

- Дисфункция на имунната система: нормалните Т-клетки предпазват тялото от възпаления и други видове заболявания. При псориазис Т-клетките се активират погрешно и стават толкова активни, че отключват други имунни проблеми, което води до възпаление и бърза подмяна на кожните клетки.

- Студен или горещ климат: студеният климат усилва симптомите на заболяването.

- Кожно увреждане: при увреждане на кожата псориатични плаки могат да се появят навсякъде, включително и на мястото на раната. Това включва също така увреждане на ноктите, както и на кожата около тях, което може да стане при подрязването им.

- Емоционален или физически стрес и тревожност: стресът може да бъде отключващ фактор за появата на псориазиса, както и да влоши вече съществуващото заболяване, макар това да не е още доказано с научни изследвания.

- Инфекция: инфекциозни заболявания, като ангина и други, могат да причинят внезапна поява на псориазис, особено при деца.

- Реакция към определени медикаменти: такива са някои бета-блокери, психотропни медикаменти (литий) и други, които могат да влошат заболяването.

- Употребата на алкохол: той също може да бъде рисков фактор при млади мъже и при тези на средна възраст. При приемането на големи количества алкохол човек може сам да влоши картината на псориазиса, което често се вижда при страстните любители на питиетата. При жени не е установена връзка между употребата на алкохол и псориазиса.

 

Как да разпознаем симптомите на псориазис

Псориазисът може да бъде в лека форма, с малки обривни зони. При средно тежката и тежката степен на псориазис кожата може да бъде значително възпалена с повдигнати червени зони, чиято повърхност е покрита с лющеща се сребриста коричка.

При отстраняването на коричката остава фина зона на кървене, което е известно като симптом на Aуспиц.

Ако псориазисът е в тежката си форма, плаките могат да се възпалят и да са болезнени, а големите кожни плаки да предизвикват неудобство и притеснение.

Плаките могат да се сливат помежду си, като придават на кожата изглед на географска карта.

Те могат да покриват големи участъци от кожата, например целия гръб.

 

Други симптоми

При псориазис е възможно да започне подуване на ставите, а пациентът да изпита болка и скованост. Това състояние вече е известно като псориатичен артрит. То се среща при 5 до 10 на сто от болните. Понякога се забелязва вдлъбване, жълтеникаво оцветяване и отделяне на нокътя от нокътното легло, както и разрастване на кожата под ноктите. Има случаи когато в епикризата е написано “ Феноменът на Koeвнер”. Това е появата на псориатична плака на място, където има увреждане на кожата от порязване, изгаряне, слънчево облъчване, и то където преди това е нямало такава.

 

След появата дори и на един от тези признаци непременно се търси консултация с лекар. Добре е болестта да се “хване” в самото начало, за да може да започне ефективно лечение. Има случаи, когато такива пациенти са се излекували напълно, пише Блиц.

 

Lechiteli.bg