Всички искаме да имаме в ежедневието си повече бодрост и енергия, но липсата на качествена храна, чист въздух и вода и време за пълноценна почивка  ни дърпат назад.  Как да постигнем обаче мечтаната кондиция? Пълен отговор на този въпрос засега не ни дава нито науката, нито физикалната медицина.

Напоследък обаче все повече път си пробива Рефлексологията. Това е метод за масажиране на „рефлексни зони“ по краката и тялото, които пък са взети от източната медицина и по-точно от нейния дял Акупунктура.

akupunktura_tochkiЖълтата река (Чи)

Тя се е зародила в долината на Жълтата река в северната част на Китай, и е част от традиционната китайска медицина. Основната причина за тази практика се основава на съществуването на Чи, което буквално означава „въздух, настроение“. Тя е активна част от всички живи същества и би могло да се преведе още като „потокът на жизнената енергия„, която тече в нас също както реката напоява долината. Специалисти разясняват, че Чи е един вид електромагнитна енергия, която циркулира в целия организъм на базата на определени предварително установени маршрути, наречени меридиани.

Природни бутони


Тези пътища се пресичат от някои точки, известни като акупунктурни точки или кладенци на енергия. Те още представляват своего рода бутони – шлюзове, от където може да се стимулира потока на енергия в съответния меридиан. Техниката на акупунктура се основава на разполагане на метални игли в тези специфични точки на тялото. Тези точки са ключът за лечение на някои заболявания, и са свързани помежду си чрез различни меридиани или канали. Философията гласи, че за дадена болест е виновен недостигът или натрупването на енергия в дадена точка. Тя може да се регулира и чрез акупресупра.

Кубче лед

Една от тези точки е и Фенг Фу (Feng Fu), която има енергиен потенциал. Нейната главна функция е да насърчава връзката между главата и тялото. Според източната медицина тя се намира в основата на тила. Ако човек я масажира редовно или слага кубче лед на нея, то тя предизвиква подмладяване на тялото, твърдят специалисти по акупресура (наука за натиск върху точки от тялото, имащи целебен ефект-б.р.). Все пак Методът на Фенг Фу- стимулацията не лекува заболявания, но може да възвърне физическия баланс, да подмлади организма и да даде силен импулс на живота-неща, които са дефицит в нашето ежедневие.

Напътствие:

Легнете по корем и сложете кубче лед в точката Feng Fu. Оставете го там в продължение на 20 минути. Терапията се прави веднъж сутрин на гладно и веднъж вечер преди лягане.

Наблюдавани ефекти:

- Подобряване на качеството на съня.- Подпомага храносмилателната система.- Отстранява чести настинки.- Намалява на главоболие, зъбобол и ставни неразположения.- Подобряване на дишането и сърдечно-съдовата система.- Помощ с артрит, хипертония и хипотония.- Подпомага лечението на стомашно-чревни и полово предавани инфекции.- Подпомага организма при заболявания на щитовидната жлеза.- Облекчаващ ефект има при астма.- Повлиява стомашно-чревните нарушения, затлъстяване и недохранване.

- Намалява целулита като подобрява обмяната на веществата.

- Облекчава нарушения в менструалния цикъл, импотентност, фригидност, ендокринни проблеми или безплодие.

- Дава помощ при психо-емоционални разстройства стрес, хронична умора, депресия и безсъние.

Д-р Емил Братоев, Lechiteli.bg